Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un avion cu destinaţia Kuala Lumpur, a aterizat din greşeală la Melbourne

Ziarul de Vrancea
7 sep 2016 579 vizualizări
Un avion al companiei malaeziene AirAsia X cu destinaţia Kuala Lumpur (Malaysia) a decolat de la Sydney şi a aterizat la Melbourne, după ce pilotul a intrat într-o longitudine greşită pentru sistemul de navigaţie.


Incidentul s-a petrecut la 10 martie 2015, când un avion A330-300 al companiei AirAsia X a decolat de la Sydney cu destinaţia Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, dar turnul de control s-a alarmat văzând că aparatul pleacă în direcţia greşită, se arată într-un raport publicat ieri de Biroul Australian de Securitate a Transportului (ATSB) şi citat de AFP.
Controlorii aerieni au prevenit echipajul dar încercările lor de a remedia problema au dus la dereglări suplimentare ale sistemului de navigaţie, sistemului de ghidare şi controlului de zbor.
Pilotul care zbura pe A330 de 18 luni a decis să revină la Sydney, dar condiţiile meteo nefavorabile l-au obligat să se îndrepte pe comandă manuală la Melbourne, unde a aterizat fără probleme. "ATSB a descoperit că la configurarea sistemului de ghidare şi de gestionare a zborului, pilotul a intrat fără să-şi dea seama într-o longitudine greşită pentru aparat.
Echipajul a încercat să corecteze direcţia, dar nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia având în vedere volumul mare de calcule şi lista limitată de proceduri ce trebuiau urmate. Liniile aeriene AirAsia X s-au confruntat cu primul incident grav în decembrie 2014 când un avion al companiei s-a prăbuşit în largul Indoneziei, provocând moartea a 162 de persoane.

Incendii devastatoare în Spania, provocate de "piromani"

Autorităţile spaniole sunt în alertă din cauza incendiilor care au distrus mii de hectare de vegetaţie atât în nord-vestul ţării, cât şi în sud, dar şi pe insula Minorca din arhipelagul Baleare, în condiţiile în care ţara se confruntă cu un val de căldură neobişnuit pentru luna septembrie. Cinci incendii de vegetaţie au distrus de luni până miercuri peste 5.500 de hectare în Galicia (nord-vestul Spaniei), potrivit administraţiei regionale. Cele mai importante dintre ele au izbucnit marţi seară. Comuna Oimbra, aflată la graniţa cu Portugalia, era miercuri în alertă pentru că flăcările se apropiau de locuinţe. Focul a distrus 1.500 de hectare de vegetaţie în zonă începând de marţi după-amiază. Un al doilea incendiu avansa miercuri în apropiere de comuna Muinos, tot la graniţa cu Portugalia. Acesta a distrus 800 de hectare dintr-un parc natural. “Suntem în continuare în plin sezon al incendiilor, deşi suntem în luna septembrie”, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Isabel Garcia Tejerina, evocând un “risc crescut” din cauza căldurii. Ea a minimalizat, însă, impactul acestor incendii, estimând că bilanţul final al pagubelor nu va fi prea mare.
Circa 39.000 de hectare de vegetaţie au ars de la începutul lunii ianuarie până la 28 august, faţă de media anuală pentru această perioadă înregistrată din 2006, de 78.000 de hectare.
Ministrul a acuzat piromani pentru incendii, amintind că “majoritatea incendiilor de proporţii din acest an au fost provocate de oameni”.
Ministrul pentru Mediul Rural din Galicia, Angeles Vazquez Mejuto, i-a calificat marţi drept “asasini” pe cei care pornesc intenţionat incendii în plină caniculă şi în condiţiile în care vântul este puternic.

Operatoarea TV care a lovit cu picioarele refugiaţi, pusă sub acuzare

Procurorii maghiari au pus-o ieri sub acuzare pe operatoarea de televiziune Petra Laszlo, care a devenit cunoscută anul trecut după ce a lovit cu picioarele şi-a pus piedică mai multor migranţi ce fugeau de forţele de securitate de la frontiera dintre Serbia şi Ungaria. Petra Laszlo a fost demisă de N1TV, un post de televiziune maghiar cu simpatii naţionaliste, după ce a fost filmată de alţi jurnalişti lovind o fetiţă şi punând piedică unui tânăr migrant. Punerea sub acuzare a operatoarei TV pentru agresiune, vine în contextul escaladării tensiunilor europene privind criza migranţilor.
În rechizitoriu, procurorii maghiari au descris cum sute de migranţi au spart un cordon al poliţiştilor, înainte de a se îndrepta în fugă spre localitatea Seghedin. Laszlo era în spatele cordonului de poliţie şi i-a filmat pe migranţii care fugeau de autorităţi. ”În timp ce filma, aceasta a lovit cu piciorul drept un tânăr în zona tibiei, înainte de a lovi o fetiţă în genunchi”, au explicat procurorii, care au susţinut că nu există dovezi ale unei agresiuni rasiste. Anul trecut, operatoarea TV a precizat într-un interviu că îi pare rău pentru acţiunile sale. ”Sunt în şoc în ceea ce priveşte acţiunile mele, dar şi modul în care am fost tratată. Nu sunt lipsită de inimă sau rasistă. Sunt o femeie, o mamă a unor copii, care şi-a pierdut locul de muncă pentru că a luat o decizie proastă într-un moment de panică”, a declarat Lazslo.

Erdogan încearcă să-i îmbuneze pe americani

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susţinut ieri că este pregătit să se alăture unei acţiuni militare a trupelor americane pentru capturarea bastionului jihadist din localitatea siriană Rakka, care a devenit în ultimii doi ani capitala de facto a grupării Stat Islamic. Declaraţia liderului turc vine după ce preşedintele Barack Obama a prezentat ideea unei acţiuni militare comune cu partea turcă pentru eliberarea Rakka. ”Obama vrea să facem nişte operaţiuni împreună în ceea ce priveşte Rakka. Noi am susţinut că nu ar exista nicio problemă din perspectiva noastră. Am spus că odată ce soldaţii noştrii sunt împreună, orice este necesar va fi făcut. În acest moment trebuie să ne demostrăm prezenţa în regiune. Nu avem şansa să facem un pas în spate. Dacă facem un pas în spate, atunci grupări teroriste precum Daesh, PKK, PYD şi YPG se vor ridica”, a declarat liderul turc într-un interviu pentru cotidianul Hurriyet. De asemenea, acesta a precizat că orice rol militar jucat de partea turcă în operaţiuni comune cu Statele Unite va fi clarificat în negocieri viitoare.
Ankara a lansat în urmă cu două săptămâni o incursiune pe teritoriul sirian, cu scopul proclamat al eliminării jihadiştiilor Statului Islamic din aproprierea frontierei dintre Turcia şi Siria. Operaţiuni au fost lansate şi pentru a împiedica miliţiile kurde să preia controlul asupra teritoriilor situate la vest de fluviul Eufrat. Însă, Ankara şi Washington nu sunt de accord cu privire la rolul jucat de militanţii kurzi de la PYD şi YPG, care sunt sprijiniţi militar şi financiar de către americani şi etichetaţi drept terorişti de către turci.

Până la 28 de milioane de copii şi-au părăsit locuinţele din cauza războaielor

Aproximativ 28 de milioane de copii din întreaga lume au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele din cauza situaţiilor conflictuale violente, în vreme ce alte câteva milioane au plecat în căutarea unei vieţi mai bune, se arată într-un nou raport al UNICEF. ”Ceea ce este important este că aceşti copii sunt pe drumuri. Ar trebui să fie trataţi drept copii. Merită să fie protejaţi. Au nevoie de acces la servicii precum educaţia”, susţine directorul de programe al UNICEF, Ted Chaiban. Noul raport arată că deşi copiii reprezintă o treime din populaţia lumii în 2015, aceştia reprezintă aproape jumătate din numărul de refugiaţi. De asemenea, numărul copiilor refugiaţi s-a dublat doar în ultimul deceniu.
Potrivit datelor prezentate de raport, există în prezent circa 10 milioane de refugiaţi copii şi 1 milion de solicitanţi de azil minori a căror statut legal nu a fost clarificat de către statele gazdă. Alţi 17 milioane de copii, care au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, sunt adăpostiţi în ţarile lor de origine. Între timp, aproape jumătate din numărul total al copiilor refugiaţi provin din Siria şi Afganistan. UNICEF atrage atenţia că de cele mai multe ori copiii refugiaţi călătoresc singuri. Doar anul trecut, peste 100.000 de cereri de azil au fost depuse de către minori neînsoţiţi în 78 de state ale lumii. Minorii neînsoţiţi sunt în mod deosebit vulnerabili pentru că nu au documente care să le dovedească identitatea.
Noul raport estimează că alţi 20 de milioane de copii sunt migranţi economici, care şi-au părăsit locuinţele din cauza sărăciei şi a activităţii grupărilor criminale. Copiii refugiaţi sunt supuşi unor riscuri mari pe ruta migratorie, precum riscul de a se îneca, malnutriţie, deshidratare. De asemenea, aceştia sunt mai predispuşi să devină victime ale răpirii, agresiunii sexuale sau uciderii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.