Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Guvernul suedez: Cerşetoria nu salvează România

Ziarul de Vrancea
19 aug 2016 537 vizualizări
in jur de 4.000 de persoane, în majoritate ţigani din Romania, cerşesc în statul scandinav

Guvernul suedez are în vedere interzicerea cerşetoriei, ministrul administraţiei publice, Ardalan Shekarabi, anunţând că studiază restricţiile în vigoare în alte state nordice, informează vineri EUObserver. "Cerşitul pe străzile din Suedia nu poate rezolva niciodată problemele majore de excluziune şi sărăcie din România şi Bulgaria", a declarat oficialul suedez, cu ocazia unei reuniuni la Reykjavik cu omologi din state nordice, vizând discutarea unor probleme presante pentru administraţiile locale din aceste ţări. "Punctul de plecare pentru acest guvern este să apere şi să dezvolte modul (social) suedez. Nu se poate spune că face parte din modelul suedez rezolvarea sărăciei prin cerşetorie", a subliniat Ardalan Shekarabi.
Se estimează că în jur de 4.000 de persoane, în majoritate romi originari din România, cerşesc în Suedia.
Ministrul pentru egalitate, Asa Regner, membră a Partidului Social-Democrat ca şi Shekarabi, le-a cerut anul trecut suedezilor să sprijine organizaţiile care ajută oameni săraci în România, în loc de a le oferi bani cerşetorilor, dar s-a declarat împotriva interzicerii acestei practici.
La rândul său, coordonatorul guvernamental pentru combaterea cerşetoriei, Martin Valfridsson, a estimat, într-un raport din 2016, că interzicerea practicii ar fi dificilă. "Ar trebui să fie incriminat fie gestul de cere ajutor, fie cel de a oferi. Cred că niciuna din variante nu este o idee bună", a declarat Valfridsson, la postul de radio naţional, în luna mai.
Schimbarea de poziţie a guvernului intervine după ce un sondaj comandat de executiv a relevat că jumătate dintre suedezi susţin interzicerea cerşetoriei, un sfert fiind împotrivă, iar restul nu au o opinie.
Verzii suedezi, formaţiune parteneră în coaliţia de guvernare, se opune cu vehemenţă unei astfel de măsuri, promovând dreptul la o locuinţă pentru imigranţii din Uniunea Europeană.
În Danemarca, ţară unde cerşetoria este interzisă, recidiva poate fi pedepsită cu până la şase luni de închisoare. În 2014, un purtător de cuvânt al guvernului de la Copenhaga a declarat că persoanele care vor să cerşească pot merge în Suedia, o afirmaţie care a tensionat relaţiile cu ţara vecină.
O altă ţară nordică, Norvegia, nu a reuşit anul trecut să introducă în legislaţie interdicţia de a cerşi, după ce unul din partidele care susţin guvernul a refuzat să sprijine propunerea. Cu toate acestea, câteva municipalităţi au introdus interdicţii la nivel local, însă numai una este încă în vigoare. Guvernul anterior din Finlanda a discutat de asemenea ideea de a interzice cerşetoria, însă fără a o pune în aplicare.

O statuie nud a lui Trump, distrusă de autorităţi la New York

O statuie nud a lui Donald Trump a făcut senzaţie timp de câteva ore joi, la New York, unde oameni au izbucnit în râs, după care a fost distrusă de autorităţi. Statuia, nu tocmai măgulitoare, a apărut în Union Square, un loc de destindere şi întâlnire. Cu mâinile încrucişate pe un abdomen imens, cu un păr bogat, ea privea agitaţia oraşului, iar pe soclul ei se putea citi că "împăratul n-are boaşe". Colectivul anarhist Indecline, cu sediul în California (vest), a difuzat ulterior o înregistrare video în care sunt confecţionate cinci statui identice ale candidatului republican la Casa Albă, din argilă şi silicon, cu ajutorul unei matriţe. Serviciul parcurilor din New York nu a fost impresionat de această operă de artă. Doi angajaţi au smuls statuia de pe soclu şi i-au spart picioarele cu lopeţi, după care au făcut-o bucăţi. "Serviciul parcurilor a îndepărtat statuia", a anunţat un purtător de cuvânt. "Instalarea unei structuri sau opere de artă neautorizate în oraş este ilegală", a adăugat el.
Trecători s-au oprit să fotografieze sau să-şi facă selfie cu statuia.
"A fost haios. Toată lumea glumea şi făcea poze", a declarat Rahshawn Gilmore, în vârstă de 22 de ani, care lucrează la un magazin din cartier.
Unii se ţineau de nas pozând. Gilmore a apreciat că statuia nu avea nimic şocant, însă a recunoscut că alţii pot avea altă părere, având în vedere că erau copii în jur. "Era bine făcută, au lucrat ceva la ea", a adăugat el râzând. Peri Fisher, în vârstă de 48 de ani, a declarat că regretă că a fost distrusă statuia. Trump "este o figură publică, iar figurile publice pot face obiectul unor glume. A fost o glumă. Face parte din modul de viaţă american", a adăugat ea.
Celelalte statui ale lui Trump au fost expuse la Los Angeles, San Francisco, Cleveland şi Seattle.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.