Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Lista lui Juncker

Ziarul de Vrancea
2 aug 2016 567 vizualizări
Preşedintele Comisiei Europene are o listă cu toţi oamenii care l-au trădat în ultimele trei decenii u "nu sunt răzbunător, dar am o memorie bună", mai spus Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dezvăluit într-un interviu că a notat toţi oamenii care l-au trădat în ultimele trei decenii într-o agendă, pentru a nu-i uita, relatează The Guardian. „Am un carnet mic şi negru intitulat ‚Le Petit Maurice’, unde, în ultimii 30 de ani, am notat cand m-a trădat cineva”, a spus şeful Executivului UE. El a refuzat să spună cine se află pe această listă, dar a dat asigurări că nu sunt foarte multe nume, pentru că oamenii îl „trădează rareori”. „Nu sunt răzbunător, dar am o memorie bună”, a adăugat el. Preşedintele C.E. a dezvăluit că a ţinut mereu micul carnet la el în cei 18 ani cat a fost premier al Luxembourgului. „Aveţi grijă, Le Petit Maurice vă aşteaptă”, le spunea el oamenilor care îl atacau. Potrivit The Guardian, este uşor ca cineva să îşi imagineze că Juncker i-a consacrat pagini întregi din carnet liderului UKIP, Nigel Farage, unul dintre liderii taberei pro-Brexit. Cu toate acestea, şeful Comisiei a dat asigurări că îl respectă pe politicianul eurosceptic, pe care îl consider „foarte nostim” şi erudit. Cu toate acestea, Juncker, cunoscut pentru îmbrăţişările sale exuberante şi saluturile însoţite de cate o palmă pe spate, a dat asigurări că nu l-a luat în braţe pe Farage la ultima lor întalnire, în Parlamentul European, aşa cum a speculat presa. „I-am şoptit ceva la ureche ce nu a fost un compliment. Fotografiile au lăsat impresia că l-am îmbrăţişat”, a spus el. De asemenea, liderul de la Bruxelles a mărturisit că i-a spus de multe ori lui Orban că este dictator şi a descris umorul său drept calculate şi destul de cinic. Juncker a preluat conducerea Comisiei Europene în 2014, după aproape două decenii în care a fost premier în Luxemburg, precum şi după opt ani în care a prezidat reuniunile miniştrilor de finanţe din Zona Euro. În ultimele săptămani, el a fost vizat de mai multe apeluri de a demisiona. El a criticat atacurile „dezgustătoare” la adresa sa şi a dat asigurări că nu intenţionează să se retragă. De asemenea, liderul Executivului UE s-a declarat trist în legătură cu Brexit, pentru că va petrece următorii doi sau trei ani concentrandu-se pe „desfiinţarea” Europei în loc de consolidarea sa.

Vicepreşedintele american a cununat un cuplu de homosexuali

Vicepreşedintele american Joe Biden a oficiat prima sa nuntă, relatează BBC News, precizand că mirii sunt un cuplu de homosexuali. Tinerii care s-au căsătorit sunt doi angajaţi ai Casei Albe, Brian Mosteller şi Joe Mahshie. Ceremonia a avut loc la Observatorul Naval din Washington, reşedinţa vicepreşedintelui american. Biden a publicat pe Twitter o fotografie de la cununie, însoţită de comentariul: „Mandru să îi căsătoresc pe Brian şi Joe în casa mea. Nu aş putea fi mai fericit, doi angajaţi vechi ai Casei Albe, doi tipi grozavi”. Cateva ore mai tarziu, soţia vicepreşedintelui, Jill Biden, a scris pe reţeaua de socializare: „Iubirea este iubire!”. Biroul lui Biden a anunţat că vicepreşedintele a obţinut o autorizaţie temporară pentru a oficia nunţi în District of Columbia şi că la ceremonie au participat numai rudele mirilor. Vicepreşedintele s-a pronunţat public în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în anul 2012.

Papa pune în discuţie posibilitatea ca femeile să devină diaconi

Papa Francisc a numit ieri o comisie ce va studia posibilitatea ca femeile să devină diaconi ai Bisericii Catolice, a anunţat Vaticanul, citat de AFP. Această comisie, formată din 13 membri, dintre care şase femei, va fi însărcinată să examineze rolul femeilor-diacon la „începuturile Bisericii”, deşi unii se aşteaptă şi la recpmandări privind modul în care ar putea fi acordate mai multe responsabilităţi femeilor în Biserica Catolică modernă. „Pe 12 mai, în cursul întalnicii cu participanţii la Adunarea Plenară a superiorilor generali, Sfantul Părinte şi-a exprimat intenţia de a institui o comisie oficială pentru a studia chestiunea femeilor-diacon, în special la începutul Bisericii”, se arată într-un comunicat al Vaticanului. „După o rugăciune intensă şi după multă reflecţie, Sanctitatea Sa a decis să înfiinţeze o comisie de studiu privind femeile-diacon”, se adaugă în comunicat. Istoricii specializaţi în religie spun că, în primi ani ai Bisericii au existat femei diacon, deşi rolul acestora nu este încă foarte clar. Diaconii din cadrul Bisericii Catolice au dreptul să boteze, să oficieze nunţi şi să predice, explică Euronews. Spre deosebire de preoţi, ei au, însă, şi dreptul să se căsătorească.

Clinton a strans donaţii 90 de milioane de dolari în iulie

Hillary Clinton a strans aproape 90 de milioane de dolari în luna iulie pentru campania sa şi pentru Partidul Democrat, o sumă despre care echipa sa spune că este cea mai mare stransă într-o singură lună de la începerea campaniei electorale, relatează CBS News. Donaţia medie pentru campania democrată a fost, luna trecută, de 44 de dolari, iar circa 54% dintre donaţii au fost făcute de persoane noi. „Ieşim din Convenţia Naţională Democrată cu partidul unit, iar susţinătorii noştri sunt impulsionaţi pentru ultimele 98 de zile de campanie”, a spus managerul de campanie al lui Clinton, Robby Mook, într-un comunicat. În total, circa 63 de milioane de dolari vor fi cheltuiţi pentru campania naţională a lui Clinton, iar 26 de milioane către campaniile pentru alegeri legislative.   Candidata democrată a încheiat luna iunie cu peste 58 de milioane de dolari în cont, faţă de 44,4 milioane la sfarşitul lunii iunie, potrivit unui comunicat de presă. Rivalul său republican, Donald Trump, avea la sfarşitul lunii iunie peste 20 de milioane de dolari disponibili. 

Peste 4.000 de migranţi şi-au pierdut viaţa anul acesta

Cadavrele a 120 de migranţi au fost aduse de valuri în ultimele 10 zile pe ţărmul Libiei, ceea ce creşte numărul refugiaţilor care şi-au pierdut viaţa anul acesta la peste 4.000, a anunţat ieri un purtător de cuvant al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Joel Millman, citat de Reuters. El a precizat că ultimele trupuri neînsufleţite găsite în Libia nu provin din naufragii despre care se ştia anterior. Din totalul de 4.027 de migranţi sau refugiaţi care au murit în lume de la începutul acestui an, trei sferturi şi-au pierdut viaţa înecaţi în Marea Mediterana, în timp ce încercau să ajungă în Europa, a precizat reprezentantul Organizaţiei. Acest număr reprezintă o creştere cu 35% a bilanţului global faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, a adăugat el.

Preşedintele ceh spune un nu hotărat refugiaţilor

Preşedintele ceh Milos Zerman consideră că ţara sa ar trebui să refuze să primească refugiaţi originari din Orientul Mijlociu pentru a evita „atacurile barbare”, a declarat marţi purtătorul de cuvant, citat de AFP şi de Reuters. „Ţara noastră nu poate pur şi simplu să îşi asume riscul de a suferi atacuri teroriste precum cele care au avut loc în Franţa şi în Germania”, a spus purtătorul de cuvant al preşedintelui, Jiri Ovcacek, într-o conferinţă de presă. „Acceptand migranţi, vom crea un teren fertil pentru atacuri barbare”, a adăugat el. Preşedintele ceh, care are un rol mai degrabă simbolic, se opune vehement imigraţiei. El contestă chiar şi decizia Guvernului de a primi anul acesta 80 de refugiaţi sirieni veniţi dintr-o tabără turcă, un număr modest comparat cu milioanele de oameni care fug de războaiele din Orientul Mijlociu. Cehia şi alte ţări din Europa Centrală s-au arătat cele mai critice faţă de răspunsul european al criza migratorie. Praga se opune repartizării refugiaţilor între statele membre UE pe baza unor cote, aşa cum s-a decis anul trecut. Nu a urmat, însă, exemplul Ungariei şi Slovaciei, care contestă planul în justiţie.




































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.