Internațional

Brexit: Românii din Marea Britanie sunt neliniştiţi în legătură cu viitorul lor

Ziarul de Vrancea
6 iul 2016 896 vizualizări
şi atracţia romanilor pentru slujbe bine plătite în Regatul Unit este în scădere, după deprecierea lirei, sugerează un reportaj BBC

Referendumul din 23 iunie, în care britanicii s-au pronunţat pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, a uluit majoritatea românilor care trăiesc în Marea Britanie, semănând confuzie în rândul acestora, notează BBC.
Nivelul de încordare în rândul comunităţii româneşti din Marea Britanie a fost evidenţiat de titlurile din presa română, precum "Toţi românii vor fi daţi afară din Marea Britanie după referendum". Mulţi dintre românii aflaţi în Marea Britanie se simt tot mai vulnerabili şi dezorientaţi, deşi valul de abuzuri xenofobe de tipul celor la adresa polonezilor nu s-a repetat şi în cazul românilor, deşi au existat câteva cazuri de copii de români cărora colegii de clasă le-au spus să se întoarcă în România, notează sursa citată.
Comunitatea românească este una cu cele mai rapide rate de creştere în Marea Britanie, ajungând la 223.000 în 2015 faţă de 128.000 în 2013, iar în perioada martie 2015 — martie 2016 autorităţile britanice au emis pentru români mai multe numere de asigurare socială decât pentru orice altă naţionalitate. În 2015, sporul migraţiei nete în Marea Britanie dinspre alte ţări membre ale UE a avut ca explicaţie în mare parte creşterea numărului de lucrători români şi bulgari sosiţi pe teritoriul britanic.
Cea mai mare piaţă a muncii în Marea Britanie pentru români este sectorul construcţiilor, fiind practic imposibil să treci pe lângă un şantier din Londra fără să auzi vorbindu-se româneşte, continuă BBC.
Cristina Irimie, director al unei agenţii de recrutare pentru români din nordul Londrei, afirmă că şi după referendumul din 23 iunie există o cerere mare de zidari şi instalatori, dar şi de medici şi asistente medicale, şi asta în pofida faptului că deprecierea lirei sterline a făcut Marea Britanie mai puţin atractivă pentru forţa de muncă calificată, printre care medici.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.