Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Trump are o "fascinaţie bizară" pentru lideri străini ce conduc prin forţă

Ziarul de Vrancea
18 mai 2016 563 vizualizări
"Presupun că are sens pentru el, din moment ce l-a lăudat de asemenea pe Kim Jong Un pentru executarea unchiului său", susţine un apropiat al lui Hillary Clinton

Un consilier al democratei Hillary Clinton a criticat politica externă a lui Donald Trump ca "neavând niciun sens pentru restul dintre noi", după ce candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite a declarat că doreşte să poarte discuţii cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. "Lăsaţi-mă să înţeleg: Donald Trump îl insultă pe liderul celui mai apropiat aliat al nostru şi apoi spune că i-ar face plăcere să discute cu Kim Jong Un?", a declarat consilierul principal de politică externă Jake Sullivan într-un comunicat.
"Presupun că are sens pentru el, din moment ce l-a lăudat de asemenea pe Kim Jong Un pentru executarea unchiului său şi pare să aibă o fascinaţie bizară pentru lideri străini ce conduc prin forţă, cum ar fi Putin şi Kim. Abordarea sa a politicii externe nu are niciun sens pentru restul dintre noi", a adăugat el.
Donald Trump, favorit pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din SUA, a declarat că, dacă va deveni preşedinte, va fi dispus la dialog cu regimul din Coreea de Nord şi va exercita presiuni asupra Chinei. Miliardarul spune că el ar iniţia discuţii cu liderul regimului stalinist de la Phenian, Kim Jong-Un, pe tema programului nuclear nord-coreean.
"Aş discuta cu liderul nord-coreean, nu aş avea nicio problemă să discutăm", a spus marţi Donald Trump. Politica actualei Administraţii de Statelor Unite este de a nu avea discuţii directe cu regimul din Coreea de Nord. Pe de altă parte, Donald Trump a declarat că, în calitatea de preşedinte al Statelor Unite, ar exercita presiuni asupra Chinei. "Aş exercita presiuni mari asupra Chinei, pentru că, din punct de vedere economic, noi avem o putere imensă asupra Chinei. Lumea nu îşi dă seama de acest lucru", a subliniat Trump, apreciind că Beijingul ar putea soluţiona problemele cu Phenianul printr-un simplu telefon.

Peste 130 de terorişti, ucişi într-o amplă ofensivă în Afganistan

Peste 130 de terorişti au fost ucişi în Afganistan, în ultimele 24 de ore, în urma unei ample operaţiuni ofensive în 18 din cele 34 de provincii ale ţării, a anunţat, ieri, Ministerul afgan al Apărării. "În ultimele 24 de ore, forţele de securitate afgane au efectuat o operaţiune ofensivă pentru a înfrânge insurgenţii şi pentru a proteja populaţia în mai multe districte (...) rezultatul fiind peste 130 de suspecţi de terorism ucişi, inclusiv şapte lideri militari locali, 76 răniţi şi două persoane arestate," se afirmă în comunicatul emis de minister. Operaţiunea a vizat 18 din cele 34 de provincii ale ţării, ministerul confirmând şi decesul a zece militari în cursul operaţiunii.
Afganistanul se confruntă cu profunde probleme sociale şi politice, militanţii talibani, dar şi alte facţiuni extremiste, precum Stat Islamic, profitând de pe urma situaţiei instabile din ţară.

Cel mai simpatic mesaj trimis de "dincolo"

Pasiunile legate de alegerile prezidenţiale americane sunt atât de puternice, încât trec dincolo de mormânt, a scris ieri DPA, care prezintă un necrolog publicat de un ziar din Virginia în care actuala campanie este menţionată într-un context nu tocmai favorabil. "Confruntată cu perspectiva de vota pentru Donald Trump sau Hillary Clinton, Mary Anne Noland din Richmond a ales, în schimb, să treacă la cele veşnice", se menţionează în necrologul publicat în The Richmond Times-Dispatch. Mary Anne Noland a murit duminică de cancer la plămâni, potrivit soţului ei, Jim Noland. El a declarat pentru o televiziune locală că unul dintre fiii cuplului a scris fraza de început a necrologului. Noland a spus că modul în care a fost formulat necrologul este o cale prin care copiii încearcă să ducă mai departe umorul mamei lor şi nu o tentativă de a lovi într-unul dintre cei doi candidaţi. Şi alte necrologuri recente arată că unii americani merg în mormânt cu sentimente puternice faţă de cursa electorală din SUA, comentează DPA. Un necrolog din acelaşi ziar îi îndemna în ianuarie pe oameni să voteze pentru Donald Trump, în timp ce într-un necrolog al unui bărbat din Pennsylvania li se cerea celor care vin la înmormântare ca în loc să aducă flori să nu voteze pentru Trump.

Germania: Partidele tradiţionale, la cel mai scăzut nivel de popularitate

Partidul Social-Democrat german (SPD), partenerul conservatorilor Angelei Merkel în coaliţia de guvernare de la Berlin, a coborât la cel mai scăzut nivel în intenţiile de vot din ultimii 24 de ani, conform unui sondaj publicat ieri şi care evidenţiază necesitatea unor posibile noi alianţe după viitoarele alegeri în 2017, transmite Reuters. Sondajul Forsa plasează pe primul loc blocul conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU)/Uniunea Creştin-Socială (CSU), cu 34% — procent neschimbat faţă de săptămâna trecută —, urmat de SPD cu 19%, în scădere cu două procente, de Verzi cu 14% (plus 1%) şi de Alternativa pentru Germania (AfD, anti-imigraţie, ^1%). Pe fondul crizei migranţilor, cele două mari partide sunt afectate în ultimele şase luni de ascensiunea AfD, însă popularitatea personală a Angelei Merkel îi protejează pe conservatori de o cădere în sondaje.
Pentru social-democraţi, este pentru prima dată în peste două decenii când un sondaj Forsa îi plasează sub cota de 20%.
Liderul SPD, vicecancelarul Sigmar Gabriel, se află sub presiune din partea unor membri ai formaţiunii să îndrepte partidul spre stânga înaintea viitoarelor alegeri federale din septembrie 2017, în încercarea de mobilizare a susţinătorilor tradiţionali ai social-democraţilor.
În contextul speculaţiilor că ar putea părăsi conducerea SPD, nemaicandidând astfel împotriva Angelei Merkel în 2007, Sigmar Gabriel a invitat la competiţie la şefia partidului, însă deocamdată nimeni nu a acceptat provocarea. Conform unor analişti, cele două partide mari vor examina posibilitatea de noi parteneriate pentru a contracara ascensiunea AfD, inclusiv o eventuală coaliţie între conservatori şi Verzi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.