Dieta vegetariană creşte riscul de cancer
Populaţiile care au avut o dietă primară vegetariană timp de mai multe generaţii s-au dovedit a fi mult mai susceptibile să transmită ADN care îi face susceptibili la inflamaţii. Cercetătorii americani cred că mutaţia s-a produs pentru a facilita procesul de absorbţie a acizilor graşi din plante în cazul vegetarienilor. Dar, de asemenea, stimulează şi producţia de acid arachidonic, despre care se ştie că agravează bolile inflamatorii şi cancerul. Combinat cu o dietă bogată în uleiuri vegetale - precum uleiul de floarea soarelui - gena mutant transforma rapid acizii graşi în periculosul acid arachidonic.
Rezultate ar putea contribui la înţelegerea unor cercetări anterioare care au constatat că populaţiile vegetariene au o probabilitate cu 40% mai mare decat populaţiile care mănancă carne să sufere de cancer colorectal, un rezultat care nedumereşte medicii, în condiţiile în care consumul de carne roşie este ştiut să crească riscul.
Studii anterioare au arătat că vegetarianismul şi veganismul pot provoca probleme de fertilitate, diminuand numărul de spermatozoizi. Un studiu separat de la Universitatea Harvard a constatat, de asemenea, că o dietă bogată în fructe şi legume poate afecta fertilitatea, pentru că bărbaţii consuma cantităţi mari de pesticide.
De asemenea, mulţi vegetarieni au dificultăţi în a obţine suficiente proteine, fier, vitamina D, vitamina B12 şi calciu, care sunt esenţiale pentru sănătate. Un studiu a constatat că vegetarienii au o densitate minerală a oaselor de aproximativ 5% mai decat non-vegetarienii. Cu toate acestea, alte cercetări sugerează că vegetarienii au un risc mai scăzut de diabet, atac de cord şi obezitate.