Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Viitoarea Primă Doamnă a Americii?

Ziarul de Vrancea
25 mar 2016 911 vizualizări
Fotografii cu soţia lui Donald Trump, Melania Trump, dezbrăcată, au apărut zilele acestea în presa din Statele Unite în contextul competiţiei pentru Casa Albă.

Culmea, pozele nu au fost distribuite de oponenţii democraţi ci de contracandidatul republican Ted Cruz. Astfel, şefii de campanie ai lui Cruz au folosit o fotografie sexy a Melaniei Trump, realizată în 2000 pentru revista GQ. Sub textul „Faceţi cunoştinţă cu Melania Trump. Viitoarea Primă Doamnă a Americii” era plasat un altul “Sau puteţi vota pentru Ted Cruz”. Iritat, Trump a postat şi el o poză cu soţia contracandidatului său, Heidi, şi un text pe măsură, iar acest lucru a dus la un alt schimb de replici acide între ei.

Accident grav în Franţa

Toţi cei 12 pasageri au murit, după ce microbuzul în care se aflau, ce efectua o cursă pe ruta Elveţia-Portugalia, a intrat în coliziune cu un camion într-o comună din centrul Franţei, în cursul nopţii de joi spre vineri.
Accidentul rutier a avut loc în comuna Montbeugny, în apropiere de oraşul Moulins. La bordul microbuzului se aflau cetăţeni portughezi care plecaseră din Elveţia pentru a ajunge în Portugalia cu ocazia sărbătorilor pascale. Puţin după miezul nopţii, microbuzul a intrat în coliziune cu un camion care venea din sens opus. "Cei 12 pasageri ai microbuzului, în principal, toţi de naţionalitate portugheză, au decedat", a precizat prefectura. Vehiculul "a ieşit de pe banda de circulaţie dintr-o cauză încă neidentificată şi a intrat în coliziune frontală cu un camion de mare tonaj care venea din sens invers", potrivit autorităţilor. Şoferul microbuzului şi cei doi şoferi italieni ai camionului sunt răniţi, dar vieţile lor nu sunt în pericol.

A fost creat în laborator cel mai mic genom al unui organism viu

Cercetătorii americani au creat în laborator cel mai mic genom viabil existent în natură, care conţine numărul minim de gene indispensabile pentru un organism să funcţioneze şi să se autoreproducă, noutate ştiinţifică care pătrunde în tainele creaţiei vieţii, scrie revista Science.
Genomul sintetic al unui microb numit Syn 3.0 are doar 473 de gene. Prin comparaţie, o fiinţă umană are aproximativ 20.000 de gene. Echipa care a efectuat această cercetare este condusă de Craig Venter, pionier al secvenţierii ADN-ului care a creat în 2010 primul organism controlat printr-un genom sintetic. Cercetătorii care au reuşit să producă acest genom minimal nu au fost încă în măsură să determine funcţiile a 149 de gene din cele 473 de gene ale microbului, adică o treime din total. Crearea acestei celule ar putea ajuta la înţelegerea funcţiei fiecărei gene absolut esenţiale pentru viaţă, consideră cercetătorii. "Cel mai bun mod de a înţelege viaţa este de a crea cel mai simplu genom", a explicat Craig Venter în cadrul unei conferinţe telefonice. "Dacă nu înţelegem cum zboară un Boeing 777, se pot îndepărta piesele una câte una până ce avionul nu mai poate zbura", a spus Venter. Potrivit lui Daniel Gibson, biolog acelaşi institut şi coautor al studiului, "aceste organisme sintetice ar putea fi foarte utile în multe aplicaţii din medicină, din biochimie, pentru biocombustibili, nutriţie şi agricultură". Cercetarea efectuată de această echipă este considerată drept un progres semnificativ şi de către alţi oameni de ştiinţă. "Acesta este un pas important în crearea unei celule vii al cărei genom este definit pe deplin", a declarat Christopher Voigt, biolog la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Adam Arkin, director al Institutului de Biologie Sintetică al Universităţii Berkeley din California, a afirmat că această cercetare va permite descoperirea pilonilor cheie ai genomului.

Moscova apără un criminal de război

Rusia a denunţat vineri condamnarea pentru genocid a fostului şef politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, calificând drept "motivat politic" verdictul Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga. "Am spus demult că activităţile TPIY sunt motivate politic", a declarat Ghennadi Gatilov, ministru-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse. "Din nefericire, toate dosarele care au fost examinate la TPIY vizează doar o parte a conflictului din fosta Iugoslavie. Crimele comise de liderii şi militarii kosovari nu au fost examinate", şi-a exprimat nemulţumirea Gatilov.
Radovan Karadzic a fost condamnat joi de TPIY la 40 de ani de detenţie pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul conflictului militar din Bosnia, verdict istoric dat la peste 20 de ani după evenimente. El a fost declarat vinovat de genocid pentru masacrarea a aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica, în iulie 1995, cea mai odioasă crimă comisă în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Aliată fidelă a Serbiei, Federaţia Rusă a refuzat să recunoască proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo, în 2008, independenţă recunoscută de peste 100 de ţări. Căutată de justiţie în Serbia, Mirjana Markovic, văduva fostului preşedintele sârb Slobodan Milosevic, mort în închisoarea TPIY în 2006, a fugit în Rusia în 2003, împreună cu fiul său.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.