Internațional

Ştiau serviciile secrete de atentatele de la Bruxelles?

Ziarul de Vrancea
24 mar 2016 655 vizualizări
Serviciile de securitate ale mai multor state, inclusiv Beligia, aveau informaţii despre iminenţa unor atacuri la aeroport şi metrou, scrie presa din Israel n atentatele ar fi fost comise în grabă, după reţinerea lui Salah Abdeslam n un nou suspect este căutat de anchetatori

Serviciile de securitate belgiene şi din alte ţări occidentale au avut informaţii exacte în avans privind atacurile teroriste din Belgia de marţi, care ar fi fost plănuite la Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste Stat Islamic (SI), relatează Haaretz, fără a-şi preciza sursele.
Serviciile ştiau, cu un mare grad de certitudine, că se plănuiseră atacuri în viitorul foarte apropiat pe aeroport şi, din câte se pare, şi la metrou. În ciuda informaţiilor primite în avans, gradul de pregătire pentru ameninţări de securitate la Bruxelles, unde se află majoritatea agenţiilor UE, a fost limitat ca amploare şi insuficient pentru gravitatea şi urgenţa atacului. Din câte se ştie, atacurile ar fi fost plănuite în cartierul general al grupării SI de la Raqqa, care este capitala de facto a califatului islamic, scrie Haaretz.
Celula responsabilă pentru atacurile atacurile de la Bruxelles de marţi a fost strâns asociată cu reţeaua din spatele seriei de atacuri de la Paris din noiembrie. În acest stadiu, pare că amândouă fac parte din aceeaşi infrastructură teroristă, avându-l în comun pe teroristul Salah Abdeslam, care a fost implicat atât în plănuirea atacurilor de la Paris, cât şi în executarea lor, notează Haaretz. Abdeslam a reuşit să fugă după atacurile din noiembrie şi a fost arestat abia săptămâna trecută de autorităţile belgiene. Arestarea lui Abdeslam pare să fi fost declanşatorul pentru atacurile de marţi, din cauza preocupărilor grupării SI că Abdeslam ar putea furniza informaţii despre plan în cursul interogatoriului, în contextul informaţiilor apărute că ar comunica cu autorităţile. Declaraţia teroristului arestat, împreună cu alte informaţii, dintre care unele sunt referitoare la operaţiunile Stat Islamic în Siria, ar fi trebuit să ducă la o mult mai bună pregătire de securitate în locurile publice din Bruxelles, precum şi la intensificarea căutării celulei teroriste, comentează Haaretz. Totuşi, precizează publicaţia, există preocupări că alte celule cu legături cu gruparea SI în vestul Europei vor încerca să comită atacuri în viitorul apropiat, ori în Belgia, ori în alte ţări implicate în războiul împotriva organizaţiei teroriste în Siria şi Irak.

Unul dintre terorişti, expulzat de două ori din Turcia

Ibrahim el Bakraoui, identificat de autorităţile belgiene ca fiind unul dintre cei doi kamikaze care s-au detonat marţi, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, a fost expulzat din Turcia de două ori anul trecut, în lunile iulie şi august, a declarat, ieri, un reponsabil din cadrul Guvernului turc. Un alt responsabil a explicat că prima expulzare a lui Ibrahim el Bakraoui a fost motivată de o serie de presupuneri ale poliţiei turce, potrivit cărora acesta ar fi putut fi un combatant străin. Ibrahim el Bakraoui nu a comis niciun delict în Turcia, iar expulzarea sa era "administrativă", a adăugat el.

Un nou suspect

Potrivit unor informaţii Le Monde, Khalid Bakraoui (fratele lui Ibrahim el Bakraoui), care s-a detonat la staţia de metrou Maelbeek ar fi avut un complice, fiind al doilea suspect căutat de autorităţi. Acesta ar fi fost surprins de camere de supraveghere, purtând de asemenea, o geantă neagră, fiind în compania lui Khalid Bakraoui, cu puţin timp înainte de atacul sinucigaş. Autorităţile belgiene au anunţat iniţial că este dat în urmărire un al treilea atacator de pe aeroportul Zaventem care nu a mai detonat coletul exploziv, reuşind să fugă. Pe aeroport, s-au detonat marţi dimineaţă Najim Laachraoui, în vârstă de 24 de ani, împreună cu Ibrahim El Bakraoui, în vârstă de 29 de ani. Iniţial, autorităţile belgiene anunţaseră că Najim Laachraoui este în viaţă, fiind dat în urmărire. Miercuri seară, anchetatorii au anunţat că islamistul s-a sinucis în atentate.

Salah Abdeslam solicită extrădarea în Franţa

Salah Abdeslam, islamistul arestat vineri în Bruxelles pentru implicare în atentatele teroriste din Paris, vrea să se întoarcă în Franţa "cât mai repede posibil" şi nu se mai opune extrădării, susţine avocatul său, la scurt timp după ce a anunţat că nu mai colaborează cu autorităţile belgiene.
Procurorul Parisului, Francois Molins, a declarat săptămâna trecută că, în cel mai rău caz, Abdeslam ar urma să fie predat autorităţilor franceze în trei luni, după ce islamistul a anunţat că se opune extrădării în ţara sa de origine. Abdeslam este programat să apară în faţa unui tribunal din Bruxelles pe 31 martie pentru executarea mandatului internaţional emis pe numele său pentru implicare în atentatele teroriste din Paris, soldate cu 130 de morţi.
Salah Abdeslam, de 26 de ani, este considerat singurul atacator din Paris rămas în viaţă. El s-a aflat în legătură şi cu atacatorii kamikaze din Bruxelles care s-au detonat, marţi dimineaţă. Însă întrebat de jurnalişti dacă Abdeslam ştia de atacurile din Bruxelles, avocatul acestuia a negat, spunând că "nu era la curent".

Statul Islamic ameninţă cu atentate la Londra

Doi membri ai reţelei teroriste Stat Islamic ameninţă, într-o înregistrare video, că vor comite atentate la biroul premierului Marii Britanii şi la aeroporturi din Londra. Înregistrarea prezintă doi bărbaţi cu cagule, având accente britanice, care celebrează comiterea atentatelor de la Bruxelles, soldate cu 31 de morţi şi revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.
"Belgia: aeroportul din Bruxelles a explodat. ... Heathrow...", afirmă unul dintre terorişti. "Gatwick, Downing Street... înţelegeţi??", afirmă celălalt terorist în înregistrarea video postată pe reţeaua Instagram. Aeroporturile Heathrow şi Gatwick sunt situate la periferia oraşului Londra, iar Downing Street 10 este reşedinţa şi biroul premierului Marii Britanii.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.