Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Candidaţii la Casa Albă, vocabular de gimnaziu

Ziarul de Vrancea
17 mar 2016 546 vizualizări
Principalii candidaţi la preşedinţia SUA utilizează în discursurile lor cuvinte şi o gramatică tipice elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a, potrivit unui studiu care subliniază că nivelul vocabularului lor a scăzut în cursul campaniei n cunoştinţele de gramatică afişate de Donald Trump sunt asociate unui elev din clasa V-a

Language Technologies Institute din cadrul Universităţii Carnegie Mellon (CMU) din Pittsburgh a studiat nivelul lexical şi gramatical al discursurilor din campania a cinci candidaţi: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, Hillary Clinton şi Bernie Sanders, comparându-le cu cele ale unor foşti preşedinţi. Din punct de vedere lexical, studiul estimează că Donald Trump se exprimă ca un elev din clasa a VII-a, iar Ted Cruz — ca unul dintr-a VIII-a. Hillary Clinton este apropiată de nivelul unui elev de clasa IX-a, Marco Rubio stă ceva mai bine, iar vocabularul lui Bernie Sanders este cel mai elaborat, fiind demn de un elev de liceu de clasa X-a. În materie de gramatică, Donald Trump este cel mai puţin performant, fiind evaluat la un nivel de elev de clasa V-a, ceilalţi situându-se toţi între a VI-a şi a VII-a.
Câmpul lexical al celor cinci candidaţi s-a redus în ultimele săptămâni, ei utilizând cuvinte din ce în ce mai simple, subliniază studiul.
În materie de gramatică, nici unul nu ajunge la nivelul preşedintelui Abraham Lincoln, al cărui celebru discurs de la Gettysburg era la nivelul clasei a XI-a. Niciunul nu ajunge însă sub la nivelul lui George W. Bush, care stăpânea gramatica unui elev de clasa V-a, subliniază studiul.
Documentul precizează, de asemenea, că nivelul vocabularului foştilor preşedinţi Abraham Lincoln, Ronald Reagan, Bill Clinton şi George W. Bush, precum şi cel al preşedintelui Barack Obama, era de cel puţin al unui elev din clasa a VIII-a.

Ministru: Şanse mari să existe două camere ascunse în mormântul lui Tutankhamon

Sunt 90% şanse să existe două camere ascunse în spatele zidurilor mormântului faraonului Tutankhamon din Luxor, în Egipt, a informat ieri ministrul pentru antichităţi din această ţară, anunţând rezultatele preliminare ale unei analize care a recurs la radare sofisticate. Această cvasi-certitudine sprijină teza unui arheolog şi egiptolog britanic, care a dat asigurări că ar fi vorba despre mormântul legendarei Regine Nefertiti.
Totuşi, ministrul Mamdouh al-Damati înclină să creadă că este mai degrabă vorba de mormântul unei alte soţii a faraonului Akhenaten, tatăl lui Tutankhamon, sau de cel al uneia dintre fiicele sale.

Şoimii Libertăţii din Kurdistan revendică atacul de duminică de la Ankara -

Gruparea Şoimii Libertăţii din Kurdistan (TAK) a revendicat ieri atacul sângeros de duminică din capitala turcă Ankara, soldat cu 37 de morţi.
Într-un comunicat postat pe site, TAK afirmă că atacul reprezintă o acţiune de răzbunare faţă de operaţiunile turce în domeniul securtăţii din sud-estul Turciei, declanşate în iulie, în care au fost ucişi sute de civili, membri ai forţelor de securitate şi activişti. TAK, care se prezintă ca o grupare disidentă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat de asemenea atacul cu maşină-capcană comis la Ankara în februarie, soldat cu 29 de morţi. Autorităţile turce au acuzat PKK de comiterea atacului de duminică.

Cercetător: Europa se află "în război" cu refugiaţii

Europa se află "în război" cu refugiaţii, iar cancelarul german Angela Merkel foloseşte o retorică "cu două feţe" de primire şi respingere a acestora, a spus cercetătorul german în probleme de migraţie, Klaus Bade, numind propunerile UE către Turcia "scandaloase". "Criza refugiaţilor" din Europa este un termen retoric impropriu, cu ajutorul căruia imigranţii care îşi riscă vieţile traversând Marea Mediterană şi Marea Egee, au fost catalogaţi drept ameninţări la adresa securităţii, în loc să fie văzuţi ca nişte indivizi care caută cu disperare ajutor, a spus Klaus Bade.
Într-un comentariu publicat pe un portal online specializat în probleme de migraţie, Bade a acuzat Berlinul că a consolat publicul cu politici de securitate, în loc să lucreze mai intens, prin intermediul unor "investiţii masive", la combaterea cauzelor mondiale ale evadării refugiaţilor, care au fost evidente timp de zeci de ani.

"Triplu" spion, condamnat în Germania

Un fost agent al serviciilor secrete germane a fost condamnat, ieri, la opt ani de închisoare pentru "înaltă trădare", întrucât a colaborat atât cu Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) cât şi cu Rusia, potrivit presei germane. Markus Reichel, în vârstă de 32 de ani, a fost de asemenea găsit vinovat pentru "nerespectarea secretului informaţiilor" şi "corupţie" de către Curtea regională din Munchen, care a stabilit pentru acesta o pedeapsă inferioară celei de zece ani de închisoare, solicitate de Parchet. "La BND (serviciile germane de informaţii externe) nu mă credeau capabil de nimic. La CIA, era altceva: acolo, puteam aduce dovezi", a explicat el la jumătatea lunii noiembrie, când i s-a deschis un proces.
Bărbatul era angajat la BND din decembrie 2007 şi primea un salariu de 1.200 de euro pe lună. Acesta ar fi transmis între mai 2008 şi jumătatea anului 2014 peste 200 de documente către CIA şi ar fi primit în schimb, cel puţin 95.000 de euro, cash, în Austria. Documentele transmise CIA cuprindeau informaţii despre activităţile BND şi identitatea membrilor personalului însărcinat cu arhivele, secţie unde acesta işi desfăşura activitatea. El a fost de asemenea acuzat că a transmis, în 2014, trei documente Consulatului Rusiei la Munchen, destinate unui serviciu de informaţii rusesc.
Arestarea sa, care a avut loc pe data de 2 iulie 2014, a survenit în contextul scandalului din Germania privind interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de către serviciile americane. La scurt timp după aceea, Berlinul l-a expulzat pe şeful şefului serviciilor secrete americane pentru Germania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.