Internațional

Descoperire ştiinţifică majoră: O bacterie care ''mănâncă'' plasticul

Ziarul de Vrancea
13 mar 2016 885 vizualizări
Un tip de bacterie care, practic, ''mănâncă'' şi descompune plasticul a fost identificată de o echipă de oameni de ştiinţă de la universitatea din oraşul japonez Kyoto, potrivit unui studiu publicat în revista ''Science''.

Autorii descoperiri sunt de părere că aceasta poate oferi o nouă viziune asupra procesului de reciclare a materialelor plastice, total diferită de cea actuală, care nu este o reală reciclare, constând doar în topirea obiectelor din plastic şi transformarea lor în alte materiale plastice, mai dure.
Botezată Ideonella sakaiensis, bacteria a fost identificată după cinci ani de cercetări ale unor probe prelevate din gropi de deşeuri de plastic. Ea este în stare să descompună polietilenotereftalatul, cunoscut în general ca PET, materialul plastic cel mai comun şi cel mai rezistent, utilizat la o amplă gamă de produse, de la sticle până la haine. Numai în 2013, la nivel mondial, s-au produs 56 de milioane de tone de PET, care nu este biodegradabil, ceea ce creează o dificilă problemă în termeni de protecţie a mediului înconjurător.
Conform testelor de laborator, noua bacterie distruge aproape în întregime, în interval de şase săptămâni, o peliculă subţire de PET, aflată la 30 de grade Celsius.
De fapt, bacteria generează o enzimă, ISF6_4831, care, în contact cu apa, provoacă o reacţie chimică în urma căreia materialul plastic se descompune într-o substanţă intermediară, care poate fi înghiţită de bacterie. În acel moment, o a doua enzimă, ISF6_0224, divide substanţa intermediară în doi compuşi de bază: etilenglicol şi acid tereftalic, substanţele din care se fabrică PET-ul, scrie Agerpres.
Cercetătorii japonezi au găsit în ADN-ul bacteriei şi gena care generează enzimele şi au reuşit să producă noi cantităţi de enzime cu care au demonstrat că se poate degrada PET-ul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.