Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Americanii se revoltă împotriva lui Trump

Ziarul de Vrancea
13 mar 2016 604 vizualizări
Echipa de campanie a lui Donald Trump a amânat o adunare electorală care ar fi trebuit să aibă loc vineri seara în Chicago, pe fondul unor violenţe între susţinători şi oponenţi, proteste stradale şi îngrijorări privind siguranţa.

Anunţul a fost lansat pe fondul unor proteste care au avut loc în interiorul şi în faţa Universităţii Illinois din Chicago, unde ar fi trebuit să aibă loc evenimentul. Sute de demonstranţi au început să protesteze chiar înainte de sosirea lui Trump. "Domnul Trump tocmai a ajuns în Chicago, şi după ce s-a întâlnit cu oamenii legii, a decis ca pentru siguranţa acestor persoane care s-au adunat, întâlnirea de astăzi să fie amânată pentru altă dată", a anunţat echipa de campanie a lui Trump. "Vă mulţumim pentru participare şi vă rugăm să vă retrageţi într-un mod paşnic".
După ce a fost făcut anunţul, au avut loc o serie de confruntări între susţinătorii lui Trump şi protestatari, iar poliţia a ajuns la faţa locului pentru a restabili ordinea. Unii dintre manifestanţi au fost scoşi afară cu forţa şi reţinuţi.
Maria Hernandez, în vârstă de 25 de ani, a început să danseze după ce a auzit anunţul privind amânarea evenimentului. Ea a spus că politica lui Trump privind migraţia, precum şi barierele rasiale din oraşul ei au determinat-o să protesteze. "Protestez pentru că sunt de culoare şi mexicancă şi nu sunt sigură unde vrea să mă deporteze, dar am de-a face zilnic cu rasismul din Chicago şi m-am săturat", a spus ea.

Înfrant în Wyoming şi Washington

Un suporter al lui Trump a spus că este "dezamăgit" că evenimentul a fost amânat. "Protestatarii au câştigat acum", a declarat Marlin Patrick, în vârstă de 55 de ani, pentru CNN. Potrivit poliţiei din Chicago, au avut loc cinci arestări. "Acest lucru nu este bun. Nu ar trebui să susţii pe cineva care este rasist", a răspuns Aureliano Rivas, un liceean mexicano-american de 18 ani, care studiază în Chicago, întrebat ce i-ar spune unui susţinător al lui Trump.
După ce s-au încheiat protestele, Trump a acordat presei o serie de interviuri, inclusiv postului CNN, spunând că nu are regrete privind retorica sa şi atribuind aceste violenţe problemelor economice cum ar fi şomajul, existente în rândul tinerilor afro-americani. "Avem o ţară foarte divizată", a spus Trump. "Mulţi oameni sunt supăraţi pentru că nu li s-a mai mărit salariul de 12 ani".
Trump a învinuit, de asemenea, presa pentru ceea ce el a considerat exagerare a situaţiei din seara respectivă. Acesta a mai spus că majoritatea incidentelor care implică protestatari sunt ţinute sub control, spunând că el a fost "foarte calm", cu cei care îi perturbă evenimentele şi că acestea din urmă sunt întrerupte de către oameni indisciplinaţi şi violenţi.
Pe de altă parte, miliardarul Donald Trump a pierdut sambătă alegerile primare republicane în statul Wyoming (caştigate de Ted Cruz) şi în capitala Washington (caştigate de Marco Rubio). Chiar şi aşa, miliardarul rămane principalul favorit să caştige investitura pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Sondaj: Europenii sunt în majoritate împotriva unui Brexit

Francezii sunt cei mai reticenţi privind rămanerea Marii Britanii în UE

Europenii ar fi contrariaţi să vadă Marea Britanie părăsind Uniunea Europeană, indică un studiu realizat în şase ţări de pe Vechiul continent care dezvăluie că francezii doresc la rândul lor un referendum privind menţinerea Franţei în UE. Sondajul Universităţii din Edinburgh a fost efectuat în ianaurie şi februarie în Franţa, Germania, Irlanda, Polonia, Spania şi Suedia pe un eşantion de 8.002 persoane, dintre care majoritatea speră că vecinul lor va rămâne în UE după referendumul în această chestiune care va avea loc pe 23 iunie în Marea Britanie.
Potrivit studiului, majoritatea francezilor (53%) doreşte organizarea un referendum privind locul ţării lor în UE, după modelul britanic. Chiar dacă, în cazul unei consultări populare, votul în favoarea menţinerii Franţei printre Cei 28 ar ieşi învingător cu 45% pentru, faţă de 33% împotrivă şi 22% indecişi.
În schimb, "se pare că rezultatul ar înclina puternic în favoarea UE în Germania, Polonia, Spania şi în Irlanda", indică ancheta.
De asemenea, francezii sunt cei mai puţin numeroşi (40%) care consideră un lucru bun menţinerea Marea Britanii în UE, 20% având chiar o părere proastă despre rolul britanicilor.
Spaniolii sunt cei mai fervenţi partizani ai menţinerii britanicilor printre Cei 28 (81% pentru), urmaţi de polonezi (80%), irlandezi (79%) şi germani (73%). Sprijinul francez este mai redus (56%), 44% dorind excluderea din UE a fostului lor rival.
"În Franţa şi Germania, aproape o cincime dintre cei chestionaţi sunt de părere că apartenenţa Marii Britanii la UE este dăunătoare, proporţia cea mai ridicată din toate ţările", subliniază raportul.
Irlandezii, polonezii şi suedezii au, în schimb, o percepţie pozitivă despre vecinul lor britanic (68%, 66% şi, respectiv, 65%).
În ce priveşte referendumul britanic, sondajele lasă se prevadă că rezultatul va fi strâns, scrie AFP.

Statul Islamic a pierdut 600 de combatanţi în ultimele trei săptămâni

Reţeaua Stat Islamic (SI), vizată de bombardamentele coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, a pierdut 600 de combatanţi în ultimele trei săptămâni în Siria, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, citat de Le Figaro. "Presiunea se va intensifica", a adăugat el, în urma unei întâlniri la Paris cu omologii săi din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Italia, privind criza din Siria.
Secretarul de Stat american a transmis, de asemenea, avertismente regimului de la Damasc şi aliaţilor acestuia cu privire la orice încălcare a angajamentelor în ceea ce priveşte armistiţiul şi ajutorul umanitar acordat Siriei. "Toate părţile trebuie să respecte încetarea ostilităţilor, să coopereze în livrarea ajutorului umanitar, şi să respecte procesul de negociere care vizează realizarea unei tranziţii politice. Dacă regimul şi aliaţii săi cred ca pot testa limitele se înşeală", a spus el.

Victorie de consolare pentru oameni

Campionul mondial la jocul de go, sud-coreeanul Lee Sedol, a obţinut ieri prima victorie împotriva programului de inteligenţă artificială AlphaGo, în a patra manşă a unei serii de cinci meciuri organizate la Seul. Lee a pierdut deja turneul, după ce programul a câştigat primele trei manşe în cursul ultimei săptămâni. Partida de ieri a durat peste patru ore şi jumătate. Turneul va continua până marţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.