Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Un vehicul fără şofer al companiei Google a lovit un autobuz

Ziarul de Vrancea
2 mar 2016 637 vizualizări
Ar putea fi primul caz din istorie în care vina ar aparţine unei maşini fără şofer

Un vehicul fără şofer al companiei Google a lovit un autobuz de transport în comun, în statul american California, în ceea ce pare a fi primul accident provocat de o astfel de maşină, după o serie de coliziuni care au implicat prototipuri, cauzate de oameni, scrie ziarul The Guardian. Accidentul a avut loc pe 14 februarie, în zona Mountain View din California, fiind raportat luni, 29 februarie, de Direcţia rutieră statală. Vehiculul fără şofer avea viteza de 3 km/h în momentul în care a schimbat banda şi a acroşat un autobuz care circula cu 25 km/h. Nimeni nu a fost rănit în accident.
Şoferul de test al Google, care potrivit legii trebuie să preia controlul în cazuri de urgenţă, a crezut că autobuzul va avea timp să treacă fără a fi atins, astfel că nu a intervenit la timp. Dacă se va stabili că a fost vina vehiculului Google, ar fi primul accident înregistrat cu o maşină fără şofer.
În iunie 2015, presa a relatat că două vehicule prototip fără şofer au fost foarte aproape de o coliziune într-o zonă urbană din statul american California, dar companiile Google şi Delphi Automotive, care testau maşinile, au negat informaţiile. Tot în vara anului 2015, autorităţile din statul California au anunţat şase accidente uşoare între vehicule care se autoconduc şi maşini normale. Autorităţile au dat asigurări că accidentele au fost provocate de şoferi şi că nu a fost rănit nimeni.

Ce efect ar putea avea teleportarea asupra creierului uman

Specialiştii în ştiinţe neurologice din cadrul Universităţii din California au realizat un experiment cu scopul de a analiza modul în care se comportă creierul uman în timpul unei teleportări virtuale.  Rezultatele obţinute au demonstrat faptul că, în timpul călătoriei, la nivelul hipocampusului (zonă a creierului cu rol important în procesul de memorare) se produc schimbări de ritm. Procedura a fost realizată pe trei indivizi diagnosticaţi cu o formă severă de epilepsie. Acestora le-au fost implantaţi electrozi în creier, pentru a determina originea crizelor pe care le au pacienţii, dar şi pentru a identifica metode de tratament a bolii de care aceştia suferă. Apoi, ei au trebuit să călătorească, cu ajutorul computerului, pe străzi virtuale. În anumite momente, ei accesau dispozitivele de teleportare, pentru a se deplasa în anumite locaţii indicate de către cercetători. Pe parcursul călătoriilor, ecranele calculatoarelor deveneau negre.
Rezultatele experimentului au arătat că, în timpul călătoriilor virtuale, la nivelul hipocampusului se produceau schimbări de ritm, în funcţie de distanţa teleportării. Din câte se pare, aceste diferenţe sunt determinate doar de procesele interne ale materiei cenuşii şi nu de factorii externi.  Chiar dacă rezultatele studiului sunt promiţătoare, aplicaţiile lui rămân, însă, la stadiul teoretic, deoarece teleportarea nu fost realizată până acum cu succes.

Statul Islamic a executat opt jihadişti olandezi

Gruparea Statul Islamic (SI) a executat opt jihadişti olandezi pe care i-a acuzat că au încercat să dezerteze, potrivit unor activişti, care apreciază că tensiunile dintre jihadişti olandezi şi agenţi operativi irakieni SI au atins un punct culminant, relatează AFP. "Daech (acronimul arab al SI) a executat opt luptători olandezi vineri, la Maadan, în provincia Rakka, după ce i-a acuzat că au încercat să dezerteze şi să se răzvrătească", a declarat luni Abu Mohammad, un membru al grupului de cetăţeni jurnalişti "Rakka este măcelărită în tăcere" (RBSS), într-un mesaj postat pe Twitter. RBSS documentează încă din aprilie 2014 abuzuri comise de către SI în "capitala" de facto a grupării, în nordul Siriei.
Potrivit grupului, tensiunile dintre 75 de jihadişti olandezi - unii de origine marocană - şi agenţi operativi SI din Irak au atins un nou punct culminant în ultima lună. Alţi trei jihadişti olandezi au fost arestaţi de membri irakieni ai SI, care i-au acuzat că voiau să fugă, iar unul dintre cei trei deţinuţi a fost bătut până la moarte în timpul interogatoriului. Lideri SI din Rakka au trimis delegaţi să soluţioneze disputa cu membrii furioşi ai celulei olandeze, însă aceştia i-au executat pe intermediari, ca răzbunare, potrivit grupului.
Conducerea SI în Irak a ordonat, după aceea, arestarea tuturor membrilor grupului olandez, care au fost încarceraţi la Tabaqa şi Maadan, în Siria, după care au fost executaţi cei opt, potrivit RBSS.
Potrivit serviciilor secrete olandeze, 200 de persoane din Olanda, inclusiv 50 de femei, s-au alăturat SI în Siria şi în Irak.

Americanii folosesc arme cibernetice noi împotriva Statului Islamic

Americanii folosesc arme informatice în războiul împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria, a anunţat secretarul Apărării Ashton Carter.
"Folosim instrumente informatice pentru a slăbi capacitatea grupării Statul Islamic de a opera şi comunica pe câmpul de luptă virtual", a declarat Carter luni, într-o conferinţă de presă la Pentagon. "Este vorba despre acţiuni care să conducă la pierderea încrederii în reţelele lor, despre a le supraîncărca reţelele pentru ca acestea să nu mai funcţioneze şi despre a face toate aceste lucruri care le întrerup capacitatea de a-şi comanda forţele şi de a-şi controla populaţia şi economia", a spus Carter.
Comandantul Statului Major Interarme Joseph Dunford, care a participat la această conferinţă de presă, a trasat o paralelă între asedierea fizică a SI în fiefuri ca Mosul (Irak) şi Rakka (Siria) şi asedierea în spaţiul cibernetic. "Încercăm - fizic şi în acelaşi timp virtual - să izolăm gruparea Statul Islamic", a declarat Dunford. Însă cei doi oficiali au refuzat să ofere mai multe detalii despre operaţiunile cibernetice ale armatei americane. "Nu vrem" ca jihadiştii "să fie capabili să facă diferenţa" între perturbările legate de armamentul cibernetic american şi perturbările care nu au legătură cu acestea, a spus generalul Dunford. Confidenţialitatea este cu atât mai importantă cu cât aceste arme cibernetice sunt "noi", "surprinzătoare" şi "utilizabile" totodată împotriva altor adversari decât SI, a subliniat la rândul său Carter. Secretarul american al Apărării nu a precizat care sunt aceşti inamici.
Statele Unite sunt pe cale să constituie o forţă de aproximativ 6.000 de militari specializaţi în războiul informatic, plasaţi pentru moment sub autoritatea amiralului Michael Rogers, directorul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), puternica agenţie de informaţii însărcinată cu spionajul electronic. Acest "comandament cibernetic" al armatei americane, din care fac parte 133 de unităţi de luptă, este necesar să fie capabil să desfăşoare atât operaţiuni de apărare a reţelelor şi computerelor americane, cât şi să le atace pe cele ale inamicilor.

NASA pregăteşte un avion supersonic de pasageri

Grupul aerospaţial american Lockheed Martin a câştigat un contract de cercetare pe lângă NASA pentru a lucra la conceperea unui avion de transport pentru pasageri silenţios. Pentru lucrările preliminare ale acestui proiect, Lockheed Martin va primi aproximativ 20 de milioane de dolari pentru 17 luni. Acest contract este "un prim pas spre o posibilă revenire a avioanelor supersonice pentru pasageri, dar mai silenţioase şi mai economice", precizează NASA, referindu-se aparent la Concorde, supersonicul franco-britanic, care era zgomotos şi scump, şi al cărui ultim zbor a avut loc în 2003. "NASA lucrează dur pentru a dezvolta avioanele de transport mai ecologice, mai sigure şi mai silenţioase, capabile să zboare mai repede", a declarat directorul Agenţiei spaţiale, Charles Bolden, dezvăluind acest proiect pe aeroportul Ronald Reagan din Washington.
În domeniul aviaţiei, NASA îşi propune ca în următorii 10 ani să reducă consumul de carburant, emisiile de gaze poluante şi zgomotul, cu inovaţii în conceperea avioanelor, care se îndepărtează de formele convenţionale.
Echipa condusă de Lockheed Martin cuprinde mai multe firme subcontractante, între care GE Aviation şi Tri Models Inc.

Kilogramele în plus pot afecta memoria

Un nou studiu britanic sugerează faptul că, pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală. Astfel, la necazurile provocate de kilogramele în plus - diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace - se adaugă şi efectele asupra memoriei episodice. Cercetarea, publicată în revista ştiinţifică The Quarterly Journal of Experimental Psychology, avertizează astfel persoanele supraponderale în privinţa unor tulburări cognitive.
Cercetări anterioare sugeraseră deja o legătură între kilogramele în plus şi dificultăţile de învăţare. Rezultatele noului studiu confirmă faptul că greutatea excesivă are efect asupra hipocampului, regiunea cervicală stimulată în efortul de memorare. "Această probabilitate este deosebit de îngrijorătoare deoarece se ştie că memoria episodică influenţează comportamentul alimentar şi reglarea poftei de mâncare", arată dr Lucy Cheke, coautoare a studiului. Prin urmare, memoria ar putea întreţine obezitatea şi comportamentele alimentare asociate acesteia.
O memorie episodică cu deficienţe împinge persoanele supraponderale sau obeze într-un cerc vicios, făcându-le să mănânce mai mult.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.