Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cea mai mare escrocherie din istorie?

Ziarul de Vrancea
26 feb 2016 952 vizualizări
Milioane de oameni de pe întreaga planetă au fost păcăliţi în ultimii 20 de ani de o "prezicătoare" n frauda este de cel puţin 60 de ori mai mare decât cea din cazul brokerului american Bernard Madoff, relatează CNN Money

O femeie neidentificată căutată de ani de autorităţi şi care se prezintă "Maria Duval" se află în spatele uneia dintre cele mai mari fraude din istorie, reuşind să sustragă în total sute de milioane de dolari de la persoane vulnerabile cărora le promite vindecări miraculoase şi prezicerea viitorului.
Este una dintre cele mai îndelungate scheme de fraudare - sute de milioane de dolari furate, în ultimele două decenii, prin obţinerea de sume relativ mici de la cei mai vulnerabili oameni - bolnavi, bătrâni sau săraci -, care au crezut că au găsit un salvator într-o femeie misterioasă numită "Maria Duval", relatează CNN Money. Frauda este de cel puţin 60 de ori mai mare decât cea din cazul brokerului american Bernard Madoff. Sunt afectate milioane de persoane din Statele Unite, Canada, Europa şi Asia, iar anchetatorii nu cred că există o altă escrocherie care să fi afectat atât de multe persoane.
Fraudele prin scrisori au început acum 20 de ani, fiind de atunci în vizorul serviciilor de securitate din întreaga lume, în principal din Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Australia. Cu toate acestea, escrocheria continuă.

I-ar fi găsit cainele lui Brigitte Bardot

Totul se concentrează în jurul unei presupuse prezicătoare din Franţa, "Maria Duval". Prin scrisori, interviuri şi înregistrări video difuzate pe Internet, escroaca susţine că ar avea viziuni despre "explozii devastatoare pe Terra", despre "oameni care ar trăi în medii extraterestre". "Prezicătoarea" susţine că poate prevedea rezultatele alegerilor, că poate ghici numerele câştigătoare la loto, că ajută poliţia să cerceteze crime. Ba chiar ar fi contribuit la găsirea unui câine pierdut de actriţa franceză Brigitte Bardot. Iar milioane de oameni din întreaga lume se lasă convinşi, în urma corespondenţei "personalizate" scrise de mână, că această femeie îi poate ajuta. "Maria Duval" le spune că îi poate ajuta să câştige la loto, să se vindece miraculos sau să evite mari nenorociri. Tot ce trebuie să facă este să achite o sumă relativ mică - de obicei 40 de dolari - pentru a beneficia de "consultanţa" oferită de ea, care ar include trimiterea de "talismane speciale".
Chiar dacă mulţi destinatari resping din start scrisorile, succesul masiv al schemei de fraudare se bazează pe abilitatea de a profita de cei vulnerabili din punct de vedere emoţional sau financiar. Majoritatea victimelor sunt vârstnici, adesea bolnavi de Alzheimer sau demenţă. Alţii sunt singuri sau deprimaţi, fiind încântaţi că există cineva căruia îi pasă de ei. "Mama mea bolnavă nu doar că nu gândea limpede din cauză că avea Alzheimer, dar era şi singură, se plictisea şi spera că se va însănătoşi", explică Chrissie Stevens, referindu-se la mama ei, Doreen Robinson, o victimă a schemei de fraudare.
Pe măsură ce starea de sănătate se deteriora, Doreen Robinson i-a trimis escroacei din ce în ce mai mulţi bani, uneori de două ori pe zi, ajungând să piardă 2.400 de dolari într-un an. Alte victime au pierdut chiar mai mult, precizează CNN Money. Femeia de 80 de ani a decedat în septembrie 2014, iar fiica ei a descoperit că avea datorii de zeci de mii de dolari.
De mulţi ani, tentativele de fraudare iniţiate de "Maria Duval" sunt şi prin email, de multe ori fiind chiar sub alt nume, "Patrick Guerin", atrag atenţia autorităţile.
Potrivit CNN Money, care citează Poşta americană, doar în SUA ar exista circa 1.4 milioane de victimele ale "escroacei". "Maria Duval" are un site personal şi o pagină de dedicată pe wikipedia. Dar existenţa femeii rămane un mister, chiar şi pentru investigatorii internaţionali. Unii cred că prezicătoarea este o femeie bătrană, retrasă în sudul Franţei, în timp ce alţii cred că e doar un personaj fictiv, creat de cartele criminale. CNN Money îşi încheie materialul anunţand că ancheta jurnalistică abia începe. 

Procurorul general al Republicii Moldova a demisionat

Procurorul general al Republicii Moldova şi-a anunţat demisia vineri, la o zi după ce Parlamentul a adoptat unele măsuri în vederea unei eficientizări a activităţii procuraturii.  Corneliu Gurin a declarat vineri, în faţa membrilor Parlamentului de la Chişinău, că va demisiona începând de pe 1 martie, cu aproape trei săptămâni înainte să-şi ducă la capăt mandatul de cinci ani.
Parlamentarii moldoveni au adoptat joi o reformă prin care organismul de luptă împotriva corupţiei se uneşte cu o agenţie însărcinată cu cazuri speciale, în cadrul unei reforme judiciare promise de către Guvern.
Aceste modificări, care urmează să intre în vigoare pe 1 august, limitează totodată puterea procurorului general, care nu va mai fi numit de către Parlament, ci de către preşedintele ţării. Parlamentari din cadrul Partidului Socialiştilor (prorus) au părăsit sala, în semn de protest, în timpul votului de joi.
Republica Moldova continuă să se confrunte cu o instabilitate politică, după ce peste un miliard de dolari a "dispărut" din trei bănci, înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie.

Unul din opt migranţi ajunşi în Germania dispare după ce este înregistrat

Unul din opt migranţi care sosesc în Germania dispare după înregistrarea lui de către autorităţi, scrie vineri cotidianul Sueddeutsche Zeitung, pe baza informaţiilor oferite de Ministerul de Interne.  Aproape 13% din cei 1,1 milioane de migranţi şi refugiaţi înregistraţi în ţară anul trecut nu s-au prezentat la centrele de primire la care au fost trimişi, a precizat ministerul în răspunsul la o întrebare parlamentară din partea Partidului Die Linke (stânga), conform raportului. Aceasta înseamnă peste 130.000 persoane cărora li se pierde urma. Mulţi dintre ei ar fi putut pleca în alte ţări, ar putea munci la negru sau ar putea fi implicate în activităţi infracţionale, a mai precizat Ministerul de Interne german.
Raportul a fost publicat la o zi după ce directorul Oficiului federal german pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF), Frank-Juergen Weise, a declarat că autorităţile nu cunosc numele şi identitatea a până la 400.000 de persoane din Germania. Potrivit raportului, ministerul a declarat că este din ce în ce mai greu din cauza lipsei de informaţii să pună în aplicare aşa-numita regulă Dublin, care prevede că solicitările de azil trebuie prelucrate de ţara UE în care ajung prima dată migranţii.

Rusia "sărbătoreşte" armistiţiul din Siria cu bombe

Rusia va continua raidurile aeriene împotriva "organizaţiilor teroriste" din Siria şi după intrarea în vigoare a armistiţiului, programată sâmbătă, anunţă preşedintele Vladimir Putin. "În mod evident, bombardamentele împotriva grupurilor teroriste din Siria vor continua", a declarat Vladimir Putin, potrivit agenţiei Associated Press, în cursul unei întâlniri cu membri ai conducerii Serviciului federal de Securitate (FSB).
Armistiţiul stabilit de Statele Unite şi de Rusia ar urma să intre în vigoare sâmbătă în Siria, dar adversarii regimului Bashar al-Assad nu se aşteaptă ca armata siriană şi Rusia să îl accepte. Damascul şi Rusia îi cataloghează pe rebelii susţinuţi de occident drept "terorişti". Armistiţiul oricum nu se va aplica organizaţiilor fundamentaliste Stat Islamic şi Frontul al-Nusra. Acordul de încetare a focului în Siria va intra în vigoare pe 27 februarie la ora 0.00 (0.00, ora României), au anunţat Statele Unite şi Rusia.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.