Internațional

Femeile nu prea vor o femeie la Casa Albă

Ziarul de Vrancea
8 feb 2016 672 vizualizări
Tentativa fostei Prime Doamne Hillary Clinton de a deveni prima femeie preşedinte al Statelor Unite se loveşte, în ajunul alegerilor primare din statul New Hampshire, de o problemă neaşteptată: candidata are dificultăţi în a convinge femeile, tinere sau mature, să se alăture cauzei sale, scrie cotidianul The Washington Post.

Cel mai recent semnal a venit duminică, când un nou sondaj CNN/WMUR a arătat că preferinţele votantelor democrate se îndreaptă mai mult spre rivalul doamnei Clinton, senatorul de Vermont Bernie Sanders, diferenţa dintre ei fiind de 8 procente. Scorul este cu atât mai surprinzător, cu cât, la alegerile primare (caucus) de săptămâna trecută din Iowa, Clinton a câştigat cu 11% mai multe voturi din partea femeilor decât senatorul Sanders. Dificultăţile în a atrage voturile femeilor scot în evidenţă măsura în care fosta Primă Doamnă nu a reuşit până acum să profite de potenţialul candidaturii sale de a scrie o pagină istorică, în acelaşi fel în care Barack Obama a mobilizat minorităţile şi pe liberalii albi entuziasmaţi să aleagă primul preşedinte de culoare ale ţării. Conştientă de provocare, campania lui Clinton a încercat în ultimele zile să remedieze situaţia, orientându-i discursurile spre accentuarea statutului său de susţinătoare a drepturilor femeii. Dacă multe activiste mai vârstnice văd în alegerea ei următorul pas logic într-o mişcare mai amplă, altele mai tinere resping ideea de a se simţi obligate să o voteze doar pentru că este femeie. Unele chiar au explicat că Sanders, cu apelurile sale de a se pune capăt inegalităţii şi de a face liber accesul în universităţi, poate fi considerat un candidat mai feminist.
Totuşi, pe parcursul campaniei, Hillary Clinton a început să arate mai multă deschidere şi orientare spre provocările unei candidaturi feminine, uneori ca răspuns la impulsurile venite din partea altor femei. Multe activiste pentru drepturile femeilor afirmă că sunt mândre să o susţină pe Hillary Clinton, nu pentru că este femeie, ci datorită experienţei sale vaste ca avocat, Primă Doamnă, senator şi secretar de stat. În săptămânile din urmă, ea a câştigat susţinerea a numeroase organizaţii pentru drepturile femeilor, printre care Planned Parenthood Action Fund, National Organization for Women, Emily's List, NARAL Pro-Choice America şi Feminist Majority Foundation.

"Nu a existat un preşedinte care să ştie cum este să naşti"

Unele au explicat chiar că o vor vota pe Clinton tocmai pentru că este femeie. "Nu a existat niciodată un preşedinte care să ştie cum este să ai menstruaţie, să fii însărcinată ori să naşti", a scris Kate Harding în publicaţia online pentru femei Dame, la scurt timp după ce fosta Primă Doamnă şi-a anunţat candidatura. În plus, nu a existat niciodată un preşedinte care să se confrunte cu un asemenea sexism izbitor "pentru că a arătat prea mult din decolteu, are glezne groase sau poartă bentiţe care nu o avantajează", adăuga Kate Harding.
Rămâne însă întrebarea dacă Hillary Clinton se poate folosi de ceea ce se anunţă a fi o campanie prelungită pentru alegerile primare împotriva lui Bernie Sanders pentru a mobiliza femeile în perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie, dacă, desigur, va obţine nominalizarea democrată, încheie The Washington Post.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.