Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Comandanţi SI de rang înalt "se refugiază" în Libia

Ziarul de Vrancea
4 feb 2016 659 vizualizări
Mai mult state NATO analizează o intervenţie militară în zona controlată de gruparea teroristă

O serie de comandanţi de rang înalt din cadrul grupării Statul Islamic (SI) s-au mutat, în ultimele luni, din Irak în Libia, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor libiene de informaţii. Tot mai mulţi luptători străini au sosit în oraşul Sirt, a dezvăluit acest oficial miercuri seara, în emisiunea BBC Newsnight.
Reprezentanţi din 23 de ţări, inclusiv din Statele Unite şi Marea Britanie, s-au reunit marţi la Roma pentru a discuta despre ameninţarea tot mai puternică pe care o reprezintă SI în Libia. Dezacorduri între administraţii rivale din această ţară au afectat eforturile în lupta împotriva grupării extremiste.
Statul Islamic a preluat anul trecut controlul asupra Sirtului, oraşul natal al fostului dictator libian Muammar Khadafi. Gruparea jihadistă ar fi sprijinită de forţe loiale fostului regim. Însă Ismail Shukri, şeful serviciilor de informaţii din oraşul Misrata, a declarat că spre Sirt a avut loc un "aflux" de luptători în ultimele luni. "Majoritatea (luptătorilor SI de la Sirt) sunt străini, în proporţie de aproximativ 70%. Cei mai mulţi sunt tunisieni, urmaţi de egipteni, sudanezi şi câţiva algerieni", a spus el. "În plus, există irakieni şi sirieni. Cei mai mulţi dintre irakieni provin din fosta armată a lui Saddam Hussein, care a fost dizolvată", a adăugat oficialul libian. Potrivit lui Sukri, comandanţi SI de rang înalt se refugiază în Libia din faţa atacurilor aeriene internaţionale în Irak şi Siria. "Unii dintre membri lor - în special cei importanţi pe termen lung pentru SI - se refugiază aici. Ei percep Libia drept un refugiu", a precizat oficialul.
Autorităţile din Misrata au anunţat că pregătesc o ofensivă împotriva jihadiştilor din cadrul SI la Sirt. Însă în oraşul Abugrein, situat la aproximativ 120 de kilometri sud de Misrata, BBC a observat puţine dovezi ale unei confruntări iminente. Abugrein reprezintă ultima linie de apărare în calea SI. Dincolo de ea, gruparea deţine controlul asupra drumului către est.
Comandanţi de la Abugrein au declarat pentru Newsnight că forţele lor, loiale Guvernului de la Tripoli, numără aproximativ 1.400 de oameni - mai puţin de jumătate din câţi se estimează că are SI.
Mohammed al-Bayoudi, un comandant din cadrul Batalionului 166, a recunoscut că, fără un ajutor internaţional, libienii nu vor putea înfrânge SI.
"Desigur, am saluta o susţinere NATO. Însă atacuri aeriene nu pot învinge SI. Armata are nevoie de susţinere logistică", a spus el.
Perspectiva unei implicări militare internaţionale în Libia este un subiect sensibil. Statele Unite au recunoscut că au trimis un număr redus de membri din cadrul forţelor speciale cel puţin într-un rând în ultimele săptămâni. Grupuri similare din alte state NATO explorează eventuale alianţe locale, pe teren, în perspectiva unei lupte care se profilează împotriva SI.

Europenii vor să exploateze minier Luna

Luna ar putea fi un loc "interesant" pentru exploatarea minieră privată a resurselor din spaţiul cosmic, a declarat Jan Woerner, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), cu ocazia lansării de către Luxemburg a unei iniţiative pentru încurajarea întreprinderilor de a se angaja în aventura exploatării resurselor naturale ale spaţiului cosmic, inclusiv ale asteroizilor.
"Acesta este un moment în care ideea de a merge în sistemul solar pentru a face foraj minier este pe masă", a spus Woerner. "Până în prezent, costurile erau prea mari pentru a dezvolta o astfel de activitate comercială". "Dar dacă în prezent companiile private sunt interesate să o facă, este foarte bine", a adăugat acesta, subliniind că nu vor fi cheltuiţi bani publici pentru aceasta. "Dacă Luxemburgul, care este membru al ESA, doreşte să susţină aceste companii, este bine. Şi vom vedea cum putem lucra împreună", a declarat Woerner. "Sunt sigur că Luna ar putea fi un loc interesant" pentru astfel de activităţi particulare, a spus el, chiar dacă proiectul luxemburghez evocă mai ales asteroizii.
De la preluarea funcţiei sale, în iulie anul trecut, Jan Woerner promovează ideea unui "sat lunar" multinaţional. Acesta ar putea include activităţi de explorare minieră de către companii private.

Oamenii de ştiinţă au avansat în crearea unui Soare artificial

Oamenii de ştiinţă germani au parcurs miercuri o altă etapă de referinţă în cercetarea lor cu privire la energia curată rezultată din fuziunea nucleară făcând teste pe hidrogen într-un reactor supranumit de către unii "soarele artificial". Cancelarul german, Angela Merkel, a asistat la demararea acestui nou test. În luna decembrie, au fost lansate teste asemănătoare făcute pe heliu. De data aceasta, fizicienii au depăşit limitele dispozitivului gigantic "Wendelstein 7-X", a doua etapă în demersul ştiinţific de a crea plasmă cu ajutorul hidrogenului.
Scopul lor este de a dezvolta o nouă sursă de energie generată prin fuziunea nucleelor de hidrogen, care, de altfel, se produce în mod natural în centrul Soarelui şi al celor mai multe dintre stele. Procesul constă în supunerea atomilor de hidrogen la temperaturi de până la 100 de milioane de grade Celsius pentru a forţa nucleele lor să fuzioneze, generând astfel energie.
Energia obţinută prin fuziune nucleară este considerată "Sfântul Graal al energiei curate", fiind definită ca nelimitată. Aceasta nu prezintă pericolele suplimentare asociate energiei nucleare care au constat în probleme de securitate şi de mediu din cauza deşeurilor radioactive a căror durată de viaţă este de mii de ani.

Aproape 2.300 de jurnalişti, ucişi în lume în ultimii 25 de ani

Cel puţin 2.297 de jurnalişti şi profesionişti din media au fost ucişi din 1990 în lume, dintre care 112 doar în anul trecut, a indicat miercuri în raportul său anual Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), al cărei sediu este la Bruxelles. În 2015, după atacul jihadist împotriva jurnalului satiric Charlie Hebdo, Franţa ocupa primul loc în clasamentul stabilit de FIJ, alături de Irak şi Yemen, fiecare cu câte 10 jurnalişti şi profesionişti media asasinaţi.
"Aceste rapoarte anuale constituie omagiul nostru adus curajului şi sacrificiului ultim făcut de mii de jurnalişti care şi-au pierdut viaţa îndeplinindu-şi datoria de a informa şi de a responsabiliza publicul", a indicat în raport preşedintele FIJ, Jim Boumelha. Doar în 2015, 112 jurnalişti au fost ucişi. Anul 2006 râmâne anul cel mai devastator pentru profesioniştii media, cu 155 de morţi.
Asasinate-ţintă, atentate cu bombă, tiruri încrucişate şi răpiri din ce în ce mai violente sunt principalele cauze ale acestor decese evocate de FIJ.
Numeroase decese au loc în zonele de conflict, dar nu numai. "Mulţi jurnalişti sunt victime ale baronilor crimei organizate şi ale funcţionarilor corupţi. Există mult mai mulţi jurnalişti ucişi în zone aflate în pace decât în ţări afectate de război", a precizat Anthony Bellanger, secretar general al FIJ. Această observaţie este confirmată de clasamentul celor 10 ţări considerate a fi cele mai periculoase pentru practicarea meseriei de jurnalist în cursul ultimilor 25 de ani: Irak (309), Filipine (146), Pakistan (115), Rusia (109), Algeria (106), India (95), Somalia (75), Siria (67) şi Brazilia (62). O altă problemă ridicată de federaţia profesională este lipsa de atenţie a autorităţilor faţă de violenţele la care sunt supuşi jurnaliştii în lume. Doar un asasinat din 10 constituie obiectul unei anchete judiciare, potrivit raportului.

Şcoală de "jafuri armate" a rămas cu porţile închise

Autorităţile au depistat o "şcoală de jafuri armate" în provincia Napoli, sudul Italiei, arestând preventiv un adult şi patru minori care învăţau la modul practic să comită furturi. Patru adolescenţi se adunau într-o casă din Castello di Cisterna, la periferia oraşului Napoli, pentru "a învăţa meserie", sub îndrumarea unui adult, anunţă autorităţile italiene.
Potrivit carabinierilor, cei cinci tineri au comis cel puţin 11 jafuri armate în magazine, farmacii şi benzinării situate în provincia Napoli, în sudul Italiei. După fiecare "succes", hoţii celebrau în pizzerii şi se lăudau pe Facebook, postând imagini. "Dacă nu poţi comite un jaf armat, nu eşti bărbat!", era sloganul sub care funcţiona "şcoala" depistată de autorităţile italiene.
Tinerii erau "educaţi" să folosească aproape de fiecare dată acelaşi mod de apărare: veneau cu un motoscuter la magazinul vizat, scoteau arme de foc, ameninţau angajaţii şi goleau sertarele caselor de marcat. De altfel, anchetatorii au difuzat o înregistrare video care surprinde modul în care "elevii" au asimilat "cunoştinţele predate". Cei cinci tineri au fost plasaţi în arest preventiv pentru furt calificat şi apartenenţă la un grup infracţional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.