Internațional

Alegeri primare în SUA: Surpriză la republicani, la democraţi s-a dat cu banul

Ziarul de Vrancea
2 feb 2016 707 vizualizări
Favorit în sondaje, miliardarul Donald Trump a pierdut scrutinul din Iowa, în faţa lui Ted Cruz, susţinut puternic de comunitatea evanghelică n în tabăra democraţilor alegerile au fost atat de stranse încat în şase circumscripţii caştigătorul a fost desemnat după ce s-a dat cu banul

Senatorul Ted Cruz din Texas a obţinut o victorie surprinzătoare în caucasurile republicane din Iowa, în primul scrutin pentru obţinerea învestiturii partidului său în vederea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Miliardarul Donald Trump conducea în sondaje înainte de vot, însă probabil se va clasa al doilea. Senatorul Marco Rubio din Florida pare că a obţinut un rezultat cu mult mai bun decât se aştepta şi probabil se va clasa al treilea. Marco Rubio l-a felicitat pe Cruz după anunţarea rezultatelor şi a declarat că el este candidatul care ar putea unifica divizatul Partid Republican. Câteva minute mai târziu, Trump l-a felicitat la rândul său pe senatorul din Texas şi a spus că este "onorat" de poziţia secundă.
Surse apropiate democratului Martin O'Malley, un fost guvernator al statului Maryland, au declarat pentru BBC că acesta îşi va suspenda campania, iar în cursa democrată vor mai rămâne doar doi candidaţi.
În tabăra republicanilor, Mike Huckabee, un fost guvernator al statului Arkansas, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că îşi va suspenda campania.

Cruz le pregăteşte jihadiştilor un "covor de bombe"

Senatorul Ted Cruz din Texas - cu o privire fixă, o dicţie ritmică, fraze precise - are talentul unui orator, ceea ce i-a permis să devină un campion al dreptei religioase şi să obţină victoria din statul Iowa, relatează AFP.  În urmă cu câteva luni, el era doar un candidat republican printre alţii, lăudat de altfel de către principalul său adversar, Donald Trump, pentru poziţia sa fermă împotriva Guvernului federal al lui Barack Obama, împotriva impozitelor, împotriva avortului şi pentru dreptul de a purta arme de foc.
El a devenit între timp principalul rival al miliardarului în lupta pentru obţinerea învestiturii republicane, iar omul de afaceri newyorkez face de-acum din Cruz principala sa ţintă, acuzându-l că este un personaj oribil sau că s-a născut în Canada, în urmă cu 45 de ani, sugerând astfel că ar fi neeligibil la preşedinţia Statelor Unite. Nu există nicio îndoială că după victoria lui Cruz (27%) în Iowa, în faţa lui Donald Trump (24%), miliardarul îşi va intensifica eforturile de a se impune.
Cei doi se adresează aceleiaşi categorii - a americanilor furioşi pe elitele politice. Ei mizează pe exagerări. De exemplu, în spoturile lor televizate, ei trag alarma cu privire la imigraţia clandestină. De asemenea, ei denunţă "teoria" modificărilor climatice. Ted Cruz a promis să-i anihileze pe jihadiştii din cadrul organizaţiei Statul Islamic (SI) cu un "covor de bombe". Strategia lui Cruz în Iowa a fost integral construită pe electoratul protestant evanghelic, majoritar în cadrul republicanilor. El le-a promis să dezmembreze de tot "Obamacare" - reforma lui Barack Obama a sistemului sănătăţii, şi să-i apere pe creştinii americani în faţa ameninţărilor disoluţiei reprezentate de către democraţi. Pentru a-şi vinde mesajul, Ted Cruz nu a ezitat să recurgă la copii, în videoclipuri, şi nici să prăjească şuncă pe ţeava puştii într-un poligon de tir, un mod de a arăta ataşamentul texanilor faţă de armele lor. În urmă cu două săptămâni, el a fost însă dur criticat pentru că a denigrat "valorile New York-ului", care apără - reproşează el - avortul, căsătoria între persoane de acelaşi sex, banii şi presa.
Cruz s-a născut la Calgary, în Canada, pe 22 decembrie 1970, fiul unei americance şi unui cubanez, Rafael Cruz, torturat de regimul Batista şi exilat la vârsta de 18 ani în Statele Unite, fără să vorbească engleza. După ce studiază la Universitatea Princeton, apoi la şcoala de Drept de la Harvard - pe care o absolvă la patru ani după Obama - începe o strălucitoare carieră juridică şi apoi revine în Texas pentru a deveni echivalentul avocatului de apel al statului ("solicitor general"), în 2003.

Norocoasa Hillary

În tabăra democrată, Hillary Clinton a obţinut o victorie stransă în caucusul democrat din Iowa. "După o examinare aprofundată a rezultatelor, nu mai există nicio incertitudine, iar secretarul Clinton a obţinut în mod clar cei mai mulţi delegaţi", a declarat Matt Paul, directorul ei de campanie în Iowa. Fostul secretar de Stat şi rivalul său Bernie Sanders au fost creditaţi, anterior, atât unul, cât şi celălalt, cu 50% din voturile exprimate. Martin O'Malley, al treilea pretendent democrat, şi-a suspendat campania.
Cursa electorală democrată a fost una stransă, însă nimeni nu se aştepta la egalitate în şase circumscripţii electorale. În aceste condiţii, în cele 6 circumscripţii s-a dat cu banul pentru a fi desemnat un caştigător, iar Hillary Clinton a fost norocoasă de fiecare dată, scrie The Telegraph. Potrivit regulilor electorale din SUA, în cazul în care doi candidaţi sunt la egalitate, caştigătorul nu poate fi ales altfel decat în baza norocului.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.