Internațional

Cum a ajuns în Cuba o rachetă americană trimisă în Europa

Ziarul de Vrancea
8 ian 2016 978 vizualizări
Americanii se tem că tehnologia va ajunge, în cele din urmă, la ruşi, chinezi sau nord-coreeni

O rachetă americană inertă de tip Hellfire, trimisă în Europa în vederea unor antrenamente NATO, a fost expediată în mod eronat de pe bătrânul continent în Cuba, în 2014, potrivit unor persoane la curent cu dosarul, relatează Wall Street Journal (WSJ). Această pierdere de tehnologie militară sensibilă reprezintă unul dintre cele mai grave incidente de acest tip şi le provoacă îngrijorări americanilor cu privire la faptul că ar putea ajunge pe mâna Chinei, Rusiei sau Coreei de Nord, comentează ziarul.
Trimiterea neintenţionată a rachetei în Cuba i-a consternat pe anchetatori dar şi pe experţi care lucrează în cadrul unui sistem de reglementare menit să împiedice tocmai ca asemenea echipamente să ajungă pe mâina cui nu trebuie, potrivit surselor citate. Autorităţile americane au încercat - timp de peste un an, în contextul relansării istorice a relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba - să determine Guvernul cubanez să le restituie racheta, afirmă aceleaşi surse. Concomitent, anchetatori federali au luat urma documentelor rachetei, pentru a stabili dacă aceasta a ajuns în Cuba în urma activităţii unor spioni sau infractori ori dacă a fost vorba despre o serie de gafe.
Hellfire este o rachetă de tip aer-sol, lansată de obicei de la bordul unor elicoptere. Ea a fost concepută ca armă antitanc în urmă cu mai multe decenii, dar a fost modernizată şi a devenit o parte importantă a arsenalului antiterorist al Guvernului american. În prezent este lansată de la bordul unor avioane fără pilot de tip Predator, ultizate în atacuri asupra unor ţinte în ţări ca Yemenul şi Pakistanul.
Racheta respectivă nu conţinea explozivi, însă oficiali americani sunt îngrijoraţi că autorităţile din Cuba ar putea împărtăşi tehnologiile senzorilor şi sistemului de ţintire cu ţări ca Rusia, China sau Coreea de Nord, afirmă aceste surse care, în schimb, nu se tem că Havana ar putea încerca să demonteze racheta cu scopul de a-şi dezvolta tehnologii similare.

Racheta s-a plimbat prin Europa

Racheta a fost expediată de pe Aeroportul Internaţional Orlando, la începutul lui 2014, pentru ca să fie folosită în cadrul unui exerciţiu militar NATO, potrivit unor surse la curent cu dosarul. Lada cu racheta a fost marcată astfel încât să semnaleze că este vorba despre un material supus unor controale de export riguroase, iar informaţiile livrării ar fi semnalat clar oricui că nu manipulează o încărcătură obişnuită. Ea a fost trimisă de către producător - Lockheed Martin Corp. - după ce compania a obţinut permisiunea în acest sens a Departamentului de Stat, care supervizează împărtăşirea tehnologiei militare sensibile cu aliaţii. Potrivit surselor la curent cu dosarul, lada cu racheta a fost trimisă în Spania şi a fost utilizată în cadrul exerciţiului militar. Însă, din motive încă neclare, după ce a fost împachetată a început un adevărat periplu prin Europa. Ea a fost încărcată într-un camion şi a ajuns în cele din urmă în Germania. Ulterior, în urma unor verificări, oficiali şi-au dat seama că racheta a fost încărcată la bordul unui camion care opera pentru Air France, care a dus-o pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Acolo ea a fost pusă pe un "palet mixt" cu marfă şi îmbarcată într-un avion Air France. Până când a depistat-o firma din Madrid însărcinată cu localizarea, racheta se afla la bordul unui avion Air France în drum către Havana.
Există cazuri în care asemenea tehnologii se pierd în tranzit, însă practic nu s-a mai auzit, până acum, ca un asemenea transport să ajungă într-o ţară vizată de sancţiuni, precum Cuba, au subliniat experţi în această industrie.
Ambasada Cubei la Washington nu a răspuns mesajelor prin care WSJ a invitat-o să comenteze incidentul. Reprezentanţi de la ambasadele Spaniei şi Franţei nu au comentat imediat, iar încercările de a contacta Ambasada Germaniei s-au soldat cu un eşec, precizează ziarul.
Exporturile militare americane sunt interzise în peste 25 de ţări, iar Cuba a fost adăugată pe această listă în 1984.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.