Internațional

Poliţia europeană de frontieră va întâmpina opoziţia multor state

Ziarul de Vrancea
14 dec 2015 453 vizualizări
Propunerea care va oferi Comisiei Europene puterea de a trimite forţe în statele membre UE pentru a apăra frontiera europeană comună va întâmpina rezistenţă din partea multor ţări, când va fi publicată săptămâna aceasta, relatează Reuters.

CE vrea să poată mobiliza personalul noii Agenţii Europene de Frontiere şi Pază de Coastă fără consimţământul statului vizat, aşa cum se procedează în prezent, au declarat pentru Reuters oficiali europeni la începutul lunii. Oficialii UE susţin că aceasta ar fi o opţiune mai degrabă teoretică şi subliniază că orice încălcare a suveranităţii naţionale ar fi contrabalansată de puterea majorităţii statelor membre de a bloca intervenţia Comisiei.
CE va prezenta azi planul de a consolida agenţia de frontiere Frontex, care ar urma să aibă de şase ori mai mulţi angajaţi, au declarat oficiali UE.
Eşecul de a consolida graniţele externe ar determina mai multe state membre să impună controale la frontierele interne ale blocului comunitar, slăbind spaţiul de liberă circulaţie şi consolidând naţionaliştii antieuropeni precum Frontul Naţional din Franţa. Dar în timp ce unele puteri ca Franţa şi Germania susţin astfel de prerogative pentru UE, alţi lideri europeni şi-ar putea exprima îngrijorările la summitul de joi. Italia a făcut presiuni pentru o "europenizare" a frontierelor externe pentru a reduce costurile pe care ea şi Grecia le suportă în vederea securizării graniţei maritime din Mediterana. "Această idee va întâmpina opoziţia multor state membre", a declarat un diplomat european. "Considerăm că o asemenea soluţie ar fi un amestec prea mare în competenţele interne ale statelor membre", a adăugat acesta.
"Comisia ne testează limitele", a subliniat un alt diplomat, comparând acest demers cu sistemul de cote obligatorii pentru preluarea imigranţilor, care a înfuriat est-europenii.

"Au existat îngrijorări"

Germania şi Franţa, îngrijorate de pericolul reprezentat pentru sistemul Schengen de cei un milion de imigranţi care au sosit pe mare pană în Italia şi Grecia anul acesta şi se îndreptau spre nordul Europei, au cerut control central asupra frontierelor externe ale spaţiului de liberă circulaţie şi, în ultimă instanţă, puterea de a trimite forţe europene neinvitate.
Dar chiar şi susţinătorii planului de la Bruxelles recunosc că va întâmpina rezistenţă. "Toată lumea susţine consolidarea Frantex, dar când vine vorba de o poliţie de frontieră comună va trebui să vedem. Au existat îngrijorări", a declarat un diplomat.
Guvernele aşteaptă să judece propunerea după ce o vor vedea, dar unii diplomaţi au afirmat că statele ar putea cere măsuri de protecţie mai puternice în faţa riscului de a fi obligate de CE să acţioneze. Riscul actual ca un stat să fie suspendat din acordul Schengen dacă nu apără frontiera externă a UE este suficient, argumentează unii diplomaţi.
Oficiali UE au declarat vineri că poliţiştii de frontieră străini vor fi sub comandă locală atunci când vor fi mobilizaţi, la fel ca în prezent.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.