Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un nigerian ar fi rezolvat una dintre cele mai grele probleme de matematică

Ziarul de Vrancea
18 nov 2015 714 vizualizări
Este vorba despre Ipoteza Riemann care vizează distribuţia numerelor prime

Profesorul nigerian Opeyemi Enoch a anunţat, marţi, că a rezolvat una dintre cele mai celebre şi mai dificile probleme din matematica modernă - ipoteza Riemann, formulată în urmă cu 156 de ani. El susţine că a făcut o descoperire esenţială, în 2010, care i-a permis să găsească ulterior o soluţie pentru această problemă matematică. Ipoteza Riemann face parte din "Millennium Problems in Mathematics" ("Problemele mileniului în matematică), un grup de şapte probleme matematice alcătuit în anul 2000 de Clay Mathematics Institute. Găsirea unei soluţii corecte pentru oricare dintre cele şapte probleme este recompensată de acest institut cu un premiu de 1 milion de dolari. Astfel, dacă rezolvarea propusă de Opeyemi Enoch va fi confirmată, profesorul nigerian va încasa un cec de 1 milion de dolari.
Ipoteza Riemann a fost propusă de matematicianul Bernard Riemann în 1859 şi vizează distribuţia numerelor prime. A devenit una dintre cele mai faimoase probleme din matematica modernă, după ce Marea teoremă a lui Fermat a fost rezolvată, în anii 1990. Distribuţia numerelor prime în rândul celorlalte numere nu urmează un tipar regulat. Totuşi, Bernard Riemann a observat că frecvenţa numerelor prime este foarte apropiată de rezultatele furnizate de o funcţie complexă, denumită funcţia zeta Riemann. Deşi matematicienii au demonstrat că teorema acestuia se verifică pentru primele 10 miliarde de soluţii, abia în 2015 a fost găsită o dovadă care explică distribuţia numerelor prime dincolo de acea limită. Deocamdată, Clay Mathematical Institute nici nu a confirmat, nici nu a infirmat faptul că profesorul Enoch a rezolvat în mod oficial această problemă, spunând doar că nu face comentarii la adresa numeroaselor soluţii care îi sunt propuse în mod constant.  În urma acestui răspuns, mai mulţi critici au afirmat deja că ştirea despre rezolvarea ipotezei Riemann reprezintă o farsă.
Profesorul nigerian a prezentat soluţia sa, pe 11 noiembrie, la International Conference on Mathematics and Computer Science din Viena.
Conjectura lui Poincaré, o altă teoremă din grupul celor şapte "Millennium Problems in Mathematics", a fost rezolvată de Grigori Perelman, însă matematicianul rus a refuzat premiul de 1 milion de dolari, în 2010.


Bovinele, mai poluante decat maşinile

Sectorul creşterii animalelor reprezintă în prezent 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea schimbărilor climatice, arată organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), mai mult decât gazele emise în transporturi. Rumegătoarele emit cantităţi importante de metan, gaz provenit din flatulenţele bovinelor, de peste 20 de ori mai puternic decât bioxidul de carbon. Protoxidul de azot, un alt important gaz cu efect de seră, este emanat de bălegar şi îngrăşămintele de pe terenurile agricole. Aceste emisii ar urma să crească mult deoarece consumul de carne şi produse lactate se va mări cu 76% şi, respectiv, 65% până în 2050, potrivit FAO.
Şi producătorii locali profită de creşterea consumului. "Familia noastră avea circa 20 de vaci când ne-am mutat aici, iar acum avem 70", spune Rahmat, care produce lapte într-o suburbie a capitalei Jakarta. Creşterea consumului de carne urmează să aibă şi efecte indirecte nocive pentru climă: mai multe vite înseamnă mai multe ferme agricole şi, prin urmare, o posibilă creştere a despăduririlor, îngrijorătoare deja în Indonezia, unde sunt tăiate păduri pentru a răspunde cererii de ulei de palmier, hârtie şi orez. Indonezia se lipseşte astfel — şi privează şi planeta — de copacii care captează CO2 din atmosferă. Incendiile de vegetaţie şi pădure ilegale din acest an, provocate pentru extinderea plantaţiilor, au dus la imense degajări de fum care s-a răspândit în mai multe ţări din Asia de Sud-Est, aruncând în unele zile în atmosferă cantităţi de gaze cu efect de seră mai mari decât întreaga activitate economică a Statelor Unite.
Se pare însă că oamenii îşi dau seama greu deocamdată de importanţa schimbării regimului alimentar şi că sunt greu de convins să mănânce mai puţină carne şi iaurturi pentru a preveni încălzirea planetei, arată câteva ONG-uri.

Bomba care a explodat în avionul rusesc, amplasată în cabina pasagerilor

Bomba care a explodat la bordul avionului Airbus A321 la 31 octombrie în Peninsula Sinai, fusese amplasată în cabina pasagerilor, chiar sub un scaun de la geam, au stabilit experţi FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB), scrie cotidianul Kommersant. Ziarul, care citează o sursă apropiată anchetei, a declarat că epicentrul exploziei pare să se fi aflat în partea din spate a cabinei pasagerilor, în apropiere de coada avionului şi nu în cala de bagaje, aşa cum s-a spus iniţial. "Conform unei versiuni preliminare, bomba ar fi putut fi pusă sub un scaun de la fereastră. Explozia acesteia a condus la distrugerea cadrului şi la depresurizarea cabinei, care a avut un caracter exploziv", relevă publicaţia rusă.
Potrivit ediţiei online a Kommersant, coada avionului s-a desprins, iar aparatul s-a dezintegrat în aer, toate persoanele de la bord murind aproape instantaneu din cauza unei scăderi bruşte de presiune. FSB, scrie acelaşi ziar, suspectează că un angajat al aeroportului din Sharm-el-Sheikh a adus bomba la bordul avionului. În urma acestei catastrofe aeriene nu au existat supravieţuitori.

Doi moldoveni convertiţi la islam, reţinuţi la frontiera cu România

Agenţi ai poliţiei de frontieră din Republica Moldova au reţinut marţi doi tineri cetăţeni moldoveni în zona de frontieră Toceni, în zona râului Prut, care intenţionau să ajungă ilegal în România, relatează mass-media locală, citând site-ul oficial al poliţiei de frontieră moldovene. Întrucât tinerii nu s-au oprit la somaţie, poliţiştii au trebuit să recurgă la trei focuri de avertisment.
Cei doi tineri reţinuţi, de 19 şi, respectiv, 26 de ani, sunt ambii din raionul Cahul, sud-vestul Republicii Moldova, situat la frontiera cu România (judeţul Galaţi) şi Ucraina (regiunea Odesa). Asupra lor au fost descoperite cărţi ce propovăduiesc ideologia islamică. Potrivit primelor cercetări, cei doi aveau cazier, iar unul dintre ei a stat în închisoare pentru omor. În perioada ispăşirii pedepsei, în penitenciar, acesta din urmă s-a convertit la islam. Circumstanţele convertirii primului nu sunt precizate. În afară de cărţi islamice, poliţiştii au descoperit asupra acestora la percheziţie o serie de obiecte ce relevă intenţia acestora de a ajunge în ţări europene, destinaţia lor finală fiind Franţa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.