Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Vladimir Putin ordonă suspendarea zborurilor ruse în Egipt

Ziarul de Vrancea
6 nov 2015 548 vizualizări
Iniţiativa, venită la recomandare serviciilor secrete ruse, pare să confirme ipoteza unui atac terorist în cazul avionului prăbuşit sambăta trecută

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri suspendarea zborurilor companiilor aeriene ruse în Egipt, la recomandarea serviciilor secrete ruse, ordinul liderului de la Kremlin intervenind după tragedia aviatică de sâmbăta trecută din Peninsula Sinai din Egipt. "Şeful statului rus a acceptat recomandările" făcute de directorul Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB), Aleksandr Bortnikov, şi "a ordonat guvernului să elaboreze mecanismele necesare pentru punerea în aplicare a acestor recomandări", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Anterior, şeful FSB, Aleksandr Bortnikov, a recomandat suspendarea zborurilor aviaţiei ruse în Egipt până la stabilirea cauzelor exacte ale tragediei aviatice din Egipt. "Consider necesar ca, până ce vor fi stabilite cauzele reale a ceea ce s-a petrecut, zborurile aviaţiei ruse în Egipt să fie suspendate, în primul rând cursele turistice'', a declarat Bortnikov, în cadrul unei reuniuni a Comitetului naţional antiterorism.
Şeful FSB a subliniat totodată necesitatea colaborării cu autorităţile egiptene pentru continuarea anchetei în cazul avionului rus prăbuşit în Egipt. Avionul implicat în tragedia din Sinai efectua o cursă charter turistică între staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh şi oraşul rus Sankt Petersburg, având la bord 217 pasageri (214 ruşi şi 3 ucraineni) şi 7 membri ai echipajului, toţi ruşi.
SUA şi Marea Britanie au anunţat deja de miercuri suspendarea zborurilor companiilor aeriene americane şi britanice către staţiunea egipteană
Sharm el-Sheikh.

Serviciile de informaţii americane şi britanice susţin ipoteza unei bombe

Informaţii interceptate de agenţi americani şi britanici sugerează că la bordul avionului rusesc prăbuşit sâmbătă în Sinaiul egiptean ar fi putut fi amplasată o bombă, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului britanic The Times.
Această informaţie a fost obţinută în cursul unei operaţiuni comune a serviciilor de spionaj americane şi britanice, care "utilizau sateliţi pentru a detecta comunicaţii electronice" între membri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria şi în Egipt, explică ziarul britanic fără a-şi preciza sursa.
"Tonul şi conţinutul mesajelor i-au convins pe analişti că un pasager sau un membru al personalului la sol al aeroportului a plasat o bombă la bordul avionului", afirmă cotidianul.
O purtătoare de cuvânt a premierului britanic David Cameron a refuzat să comenteze informaţiile din Times: "Nu vom intra în detalii asupra problemelor serviciilor de informaţii", a declarat ea.
Cotidianul britanic The Telegraph indică şi el că "informaţii esenţiale" au fost descoperite după examinarea de către serviciile de informaţii britanice şi americane a "comunicaţiilor între fanatici cunoscuţi în regiune".
Interceptări ale unor comunicaţii "relevă pălăvrăgeli în zilele dinaintea prăbuşirii care se orientează spre un atac iminent", indică The Telegraph, de asemenea fără să indice sursa de informare.
Statul Islamic, care îşi revendicase în ziua catastrofei responsabilitatea, a reafirmat miercuri că se află la originea dramei.

NASA: Atmosfera planetei Marte a dispărut din cauza erupţiilor solare

Erupţiile solare au provocat dispariţia unei mari părţi din atmosfera lui Marte în perioada de "tinereţe" a acestei planete, au anunţat, joi seară, cercetătorii de la NASA. Acestea au fost concluziile formulate de patru studii separate, publicate în revista Science, realizate pe baza datelor colectate de instrumentele aflate la bordul sondei MAVEN. Un alt studiu indică o mai mare densitate a oxigenului atmosferic decât au estimat anterior oamenii de ştiinţă. "Aceste noi date dezvăluie câteva surprize, ca şi câteva ajustări ale teoriilor avansate anterior", a precizat NASA.
Măsurătorile din atmosfera superioară marţiană au aratat o rată de difuzare în spaţiu a fluxului de particule ionizate care este accelerată (de 10 ori mai rapidă decât ar fi normal), în timpul unei erupţii solare petrecute în primăvara acestui an, fapt ce ar putea să ofere indicii preţioase în legătură cu mecanismul prin care Marte şi-a pierdut o mare parte din atmosferă şi a devenit planeta deşertică din zilele noastre, a explicat Bruce Jakosky, cercetător la Universitatea Colorado din Boulder, unul dintre coordonatorii acestor studii.
Ţinând cont de probabilitatea ca aceste erupţii solare să se fi produs cu o frecvenţă mai mare în "copilăria" Sistemului Solar, oamenii de ştiinţă de la NASA sugerează că ratele de difuzare în spaţiu a particulelor ce formează atmosfera lui Marte erau în mare parte asociate cu această activitate a Soarelui.
Lansată pe 18 decembrie 2013, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, sonda americană MAVEN, ce are o greutate de 2,45 tone, s-a plasat cu succes pe o orbită a planetei Marte, în septembrie 2014.

Cel puţin 27 de civili, ucişi în raiduri aeriene ruse

Cel puţin 42 de persoane, inclusiv 27 de civili, au murit în urma unor bombardamente efectuate de aviaţia militară rusă în oraşul sirian Raqqa, ocupat de reţeaua teroristă Stat Islamic. "Patruzeci şi doi de oameni - 27 de civili şi 15 combatanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic - au murit în raidurile aeriene ruse din Raqqa", transmite Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, precizând că bombardamentele au avut loc marţi.
Reţeaua Siriană pentru Drepturile Omului anunţase luni că 254 de persoane au murit în urma raidurilor aeriene efectuate în ultimele săptămâni de Rusia în Siria.
Rusia a lansat începând din 30 septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea Administraţiei Bashar al-Assad. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii teroriste, dar Statele Unite şi NATO denunţă raiduri care vizează grupuri insurgente.

Ungaria ar putea extinde gardul de la frontiera cu România

Frontiera dintre Ungaria şi România ar putea fi închisă, dacă va fi necesar, pe un segment cuprins între graniţa comună cu Serbia şi oraşul Mezohegyes, situat în sud-estul teritoriului ungar, în apropierea graniţei române, a declarat un oficial ungar. Există pericolul ca imigranţii să apară la frontiera româno-ungară, a declarat Janos Lazar, şeful Biroului guvernamental, în cadrul unui forum public desfăşurat la Mako, în sudul Ungariei.
Armata ungară are o forţă semnificativă staţionată în Hodmezovasarhely, unde au sosit de asemenea unităţi cehe şi slovace. Dacă va fi necesar, acestea pot construi un gard la frontieră într-un timp scurt, a precizat Lazar. Oficialul a subliniat că Guvernul ungar va împiedica sosirea imigranţilor clandestini în zona Mako.
Autorităţile ungare şi-au anunţat în septembrie intenţia de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă.
Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia

Numărul bulgarilor care lucrează în străinătate, mai mare decât al celor care lucrează în ţară

Numărul bulgarilor care lucrează în străinătate este mai mare decât numărul celor care lucrează în ţară în acest moment, relevă noi date oficiale.
Circa 2,5 milioane de persoane născute în Bulgaria lucrează în afara ţării, suma trimisă de ei acasă fiind de 1,7 miliarde de euro (într-o economie de circa 40 de miliarde de euro). Spre comparaţie, populaţia activă pe piaţa muncii din Bulgaria este de circa 2,2 milioane de persoane. Citând date ale Institutului Naţional de Statistică şi ale Institutului de Economie al Academiei Bulgare de Ştiinţe, o reprezentantă a agenţiei naţionale bulgare de ştiri (BTA) a prezentat aceste cifre în faţa jurnaliştilor la cea de-a 11-a întâlnire mondială a presei bulgare care a avut loc la Atena în această săptămână.
Ea a atras atenţia că numărul bulgarilor care au părăsit ţara a variat între 13.000 şi 24.000 de la un an la altul de la începutul deceniului. Dintre aceştia, 55% au vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani.
Rata imigraţiei este cu mult mai mică decât cele din anii '90. Statisticile oficiale ale Ministerului bulgar de Externe arată că cel puţin trei milioane de bulgari locuiesc în străinătate, mulţi dintre ei plecând după căderea regimului comunist în 1989. Alţii au părăsit ţara mai devreme, în timpul comunismului.
În schimb, numai 230.000 de bulgari s-au întors în ţară în ultimele decenii.

O octogenară a rupt bancnote în valoare de un milion de euro înainte să moară

O austriacă de 85 de ani a rupt metodic bancnote în valoare de aproape un milion de euro înainte să moară, intenţionând, se pare, să se răzbune pe moştenitori, au anunţat joi autorităţi judiciare austriece.
Biletele rupte — bancnote de 100 şi 500 de euro, în total aproximativ 950.000 de euro — au fost descoperite după moartea femeii, în casa de bătrâni unde fusese adusă cu cinci zile înainte. Octogenara şi-a distrus şi carnetele de economii, potrivit informaţiilor din cotidianul Kurier, confirmate de Parchetul din Wiener Neustadt. Nu a fost declanşată nicio anchetă, faptele "neconstituind infracţiune penală", a declarat procurorul Erich Habitzl.
 Presupusa răzbunare a femeii pe moştenitorii săi nu va rămâne însă fără urmări: Banca Naţională a Austriei a transmis, prin intermediul cotidianului "Kurier", că este gata să înlocuiască bancnotele scoase din uz.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.