Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Omenirea a fost la un pas de dispariţie în noiembrie 1983

Ziarul de Vrancea
27 oct 2015 793 vizualizări
Exerciţiile militare de război din 1983 desfăşurate de NATO ar fi putut declanşa o confruntare nucleară, neintenţionată, cu Uniunea Sovietică, potrivit unui document declasificat, care avertizează asupra relaţiilor tensionate actuale dintre Rusia şi Occident.

Potrivit documentului declasificat citat de AFP, riscul de război nuclear face referire la un moment din timpul Războiului Rece, când Uniunea Sovietică manifesta îngrijorare faţă de un posibil atac nuclear din partea SUA şi a aliaţilor NATO, însă oficialii americani au subestimat gravitatea situaţiei. Documentul atrage atenţia asupra relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Occident, printre care se înscrie şi campania militară desfăşurată de Rusia în Siria, în vederea susţinerii regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. "Evenimentele evoluează atât de repede încât nu ar fi înţelept să presupunem că liderii sovietici nu vor acţiona în viitor, fie din cauza unor neînţelegeri, fie din rea-intenţie, ceea ce ar pune în pericol pacea din lume", avertizează autorii raportului.

Americanii credeau că e vorba de propagandă

În acea perioadă a Războiului Rece, în noiembrie 1983, NATO a desfăşurat, timp de 10 zile, un exerciţiu militar intitulat "Able Archer" la care au participat forţe NATO din toată Europa Occidentală. Potrivit unei operaţiuni top-secrete defăşurate în 1990 şi care a fost declasificată în această lună, Kremlinul a reacţionat faţă de respectivul exerciţiu militar al NATO cu o serie de măsuri militare şi de securitate "anormale".
A plasat forţe aeriene sovietice în Germania şi Polonia sub un nivel ridicat de alertă şi a introdus măsuri suplimentare de control aerian.
Dar agenţiile de spionaj şi securitate americane nu au luat în serios măsurile introduse de Uniunea Sovietică, evident preocupată de riscul unui posibil atac nuclear din partea forţelor NATO, după cum au descoperit ulterior istoricii. Oficialii occidentali au clasificat măsurile luate de URSS drept eforturi de propagandă. "În 1983, e posibil să fi determinat, în mod neintenţionat, ca relaţiile noastre cu Uniunea Sovietică să devină foarte tensionate", se arată într-un raport al Comisiei Prezidenţiale de informaţii externe (PIAB) din SUA.
În acel moment, relaţiile dintre NATO şi naţiunile sovietice aliate prin Pactul de la Varşovia erau deja tensionate, în condiţiile în care NATO trimitea rachete nucleare în Germania de Vest. În plus, cu două luni înainte de exerciţiul militar din noiembrie 1983, forţele sovietice doborâseră un avion sud-corean cu pasageri, pe motiv că ar fi desfăşurat o operaţiune de spionaj. În martie 1983, Ronald Reagan, preşedintele SUA la acea vreme, a numit Uniunea Sovietică "un imperiu diabolic", dar conducerea din Moscova l-a acuzat de "nebunie", "extremism" şi "criminalitate".
Printre recomandările prezentate în raport, autorii îndeamnă SUA să îşi revizuiască modul de desfăşurare a exerciţiilor militare şi a eforturilor de securitate şi spionaj pentru a se asigura că acestea "sunt efectuate în concordanţă cu indicatori şi avertismente pentru război".
După mai bine de două decade de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt din nou tensionate.

Absenţa mamiferelor mari afectează serios fertilizarea solului

Numărul din ce în ce mai mic de mamifere mari din diferitele ecosisteme are ca efect scăderea drastică a fertilizării solului, ceea ce afectează întregul ecosistem respectiv, conform unui studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Studiul realizat la Universitatea Oxford ajunge la concluzia că dispariţia sau declinul unor specii de mamifere mari din diferitele ecosisteme marine şi terestre, procese ce au început încă de la sfârşitul ultimei ere glaciare şi au continuat până în zilele noastre, au privat ecosistemele de nutrienţii vitali rezultaţi din urina, excrementele şi, după moarte, din cadavrele în descompunere ale acestor animale.
Oamenii de ştiinţă susţin că mamiferele mari, printre care balenele, mamuţii, mastodonţii, leneşii uriaşi, rinocerii dar şi unele specii de păsări marine şi peşti migratori, aşa cum este somonul, îndeplineau un rol foarte important în fertilizarea solului şi împrăştierea nutrienţilor în mări şi în cursurile de apă. "În trecut, abundenţa faunei asigura răspândirea nutrienţilor în diferitele habitate, având ca efect creşterea fertilităţii la nivel global", conform specialistului în ecologie Christopher Doughty de la Universitatea Oxford.
Călătorind pe distanţe lungi, aceste animale mari transportau şi reciclau nutrienţi precum fosforul sau azotul în diferite ecosisteme, crescându-le productivitatea biologică. Această capacitate de a răspândi nutrienţii atât în ecosistemele terestre cât şi în cele marine a scăzut până la 6% din nivelul anterior ultimei era glaciare. "Într-un fel, putem spune că Pământul era o planetă a uriaşilor înainte de a fi colonizată de oameni", susţine şi biologul Joe Roman de la Universitatea din Vermont.
În urmă cu aproximativ 10.000 de ani, aproximativ 150 de specii de mamifere mari au dispărut, multe dintre ele în urma combinării a doi factori letali: acţiunile antropice (vânătoarea în acest caz) şi schimbările climatice.

Un politician norvegian "îl înţelege" pe atacatorul cu sabie din Suedia

Un politician din Partidul Progresului, o formaţiune populistă de dreapta din Norvegia, a fost criticat dur după ce a scris pe Facebook că "aproape îl înţelege" pe suedezul de 21 de ani care a comis joi un atac cu sabia la o şcoală din Suedia. Claus Forberg, care face parte din Consiliul local din Kragero, din sudul Norvegiei, a scris pe o pagină de Facebook că "aproape îl înţelege pe suedezul nebun care a intrat într-o şcoală cu o sabie". El a adăugat că l-a numit nebun doar pentru că purta mască.
Aprobarea aparentă de către Forberg a atacului comis de Anton Lundin-Pettersson, care s-a soldat cu moartea unui profesor de 21 de ani şi a unui elev de 15 ani, a fost condamnată imediat de partidul său. "Este o declaraţie total inacceptabilă", a declarat Torleif Flies Vikre, liderul local al partidului.
Lundin-Pettersson, pasionat de jocuri pe calculator şi care se îmbrăca numai în negru sau în costume de camuflaj, a murit joi după ce a fost împuşcat de poliţie, în urma atacului pe care l-a comis la o şcoală. Potrivit poliţiei suedeze, el şi-a selectat victimele după culoarea pielii.
Forberg a argumentat că eşecul Guvernelor din Suedia şi Norvegia de a controla imigraţia din ţări musulmane determină oamenii să recurgă la măsuri drastice. El a acuzat că politica Suediei şi Norvegiei, unde "oamenii cedează în faţa musulmanilor", este responsabilă pentru atac. "Musulmanii sunt pe cale să schimbe societatea norvegiană", a mai scris acesta.
Ulterior, când şi-a dat seama de reacţiile generate de comentariile sale, politicianul s-a scuzat. "Îmi pare rău că am scris acest lucru şi a fost perceput astfel. Nu eu am cerut (să fie comis atacul) şi nu aş încuraja pe nimeni să facă asta", a precizat el.

Trei persoane executate de SI la Palmira prin detonarea unor coloane

Jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au legat trei persoane de coloane, în oraşul antic Palmira, şi le-au executat aruncând coloanele în aer cu explozivi, duminică, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Statul Islamic "a legat de coloane trei persoane din Palmira şi din zonă, pe care le-a arestat şi le-a executat detonând" aceste coloane, a anunţat organizaţia nonguvernamentală cu sediul în Marea Britanie. SI a mai distrus monumente din acest oraş antic, înscris în patrimoniul umanităţii, pe care l-a cucerit în mai. Observatorul a precizat că a aflat despre aceste crime de la surse din oraş.
Identităţile celor trei persoane executate erau necunoscute imediat. În oraş nu au fost semnalate infracţiuni sau crime recent, potrivit surselor citate.
SI ucide oameni pentru cele mai mici ofense şi face acest lucru cu bestialitate. Într-o altă execuţie, jihadişti din cadrul SI au trecut cu tancul peste un membru al armatei siriene, "pentru că a trecut cu tancul peste cadavre ale luptătorilor SI". Unele persoane condamnate la moarte au fost obligate să-şi sape singure mormântul, înainte să fie executate.
Jihadişti din cadrul SI au cucerit Palmira - un sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO - de la forţe guvernamentale siriene, pe 20 mai. De atunci, extremiştii sunniţi l-au decapitat pe expertul sirian însărcinat cu ruinele antice şi au demolat unele dintre monumente.
Oraşul Palmira, situat la nord-est de Damasc, cunoscut şi sub numele de "mireasa deşertului", este celebru pentru impresionanta sa colecţie de structuri, amplasate de-a lungul unei rute comerciale care lega odinioară Persia, India şi China de Imperiul Roman.

Peste 700.000 de imigranţi, sosiţi în Europa via Mediterana în acest an

Peste 700.000 de imigranţi şi refugiaţi au sosit în Europa traversând Marea Mediterană în anul 2015 şi 3.210 au murit sau au fost daţi dispăruţi, a anunţat ieri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). În acest an, în total 705.200 de imigranţi şi refugiaţi au traversat Mediterana: 562.355 de persoane au ajuns în Grecia şi 140.000 în Italia. Potrivit UNHCR, majoritatea sunt sirieni, în Grecia aceştia reprezentând 64% din cei sosiţi.
De la începutul lunii octombrie, peste 160.000 au sosit în Grecia venind din Turcia, dintre care 99.000 au debarcat la Lesbos, 22.000 la Chios, 21.500 la Samos şi aproximativ 7.500 la Leros.
În Italia, în luna octombrie au sosit 7.230 de imigranţi, mai puţin de jumătate din cei veniţi anul trecut în aceeaşi perioadă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.