Internațional

Moldova dă în clocot. Se cere unirea cu Romania

Ziarul de Vrancea
15 oct 2015 789 vizualizări
Parchetul General l-a pus sub acuzare pe fostul premier moldovean Vlad Filat, acuzat că a orchestrat "furtul secolului" n rămas fără imunitate parlamentară, liderul PLDM susţine că instituţiile statului sunt controlate de oligarhul Plahotniuc n clădirea Parlamentului a fost înconjurată de simpatizanţi proruşi n o parte a societăţii civile cere de urgenţă unirea cu Romania

Parlamentul moldovean a votat ieri pentru ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM). Pentru ridicarea imunităţii deputatului, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.
Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut ieri ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat, fiind acuzat de implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). "Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.
Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor. "Ţinând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deţinută, va întreprinde acţiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influenţarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voinţă de a se prezenta organului de urmărire penală", se menţionează în sesizare.

Filat: Instituţiile sunt controlate de oligarhul Plahotniuc

La scrut timp după ce procurorul general a cerut ridicarea imunităţii parlamentare, liderul PLDM a afirmat că instituţiile de stat sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. "Am fost pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai mult timp se vorbea prin oraş cum se pregăteşte şi cum se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte cu Usatîi în faţa Parlamentului şi pe de altă parte cu acest discurs al procurorului general privind scoaterea imunităţii mele de deputat. Acest show a fost prea scump şi mult timp pregătit. Este adevărat pe parcursul activităţii mele am făcut foarte multe greşeli. Îmi asum responsabilitatea pentru ele", a declarat Vlad Filat.
"Sistemul din Republica Moldova este unul putred din simplu motiv că este controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forţându-l pe acest Shor să semneze o dispoziţie, să se eschiveze de la responsabilitate. Până în ultimul moment am crezut că se poate. Oamenii vor ca cei vinovaţi să plătească. Dar oamenii au nevoie de o ţară. O ţară în care instituţiile funcţionează legal şi nu în interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme în sistemul bancar, în sectorul energetic. Şi aici sunt nevoit să accept că instituţiile statului sunt acaparate", a adăugat el. "Spuneam în debutul şedinţei de azi, ca replică lui Voronin, care este şi el folosit de Plahotniuc când este nevoie, că eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Se va face procedura respectivă. Mesajul meu către colegii din comisie a fost să se voteze pentru ridicarea imunităţii ca să nu se creadă că doresc să mă eschivez. Sper că procesul va fi echitabil şi că voi putea să-mi demonstrez nevinovăţia", a adăugat liderul PLDM. "Mă adresez către cei care-l servesc pe Plahotniuc: CNA, PG, presa: pentru mine lucrul acesta contează mult, dar mai puţin pentru fiecare dintre voi - atât timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viaţa publică, ţara asta nu are viitor. Spun lucrul acesta nu din răzbunare, dar în cunoştinţă de cauză", a spus Filat.
Liderul PLDM a precizat că Plahotniuc are o înţelegere cu liderul prorus al Partidului Nostru, Renato Usatîi, şi cu liderul comunist Vladimir Voronin privind provocarea algerilor anticipate, prin care să urmărească deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.

Parlamentarii, "sechestraţi" de simpatizanţi proruşi

Sute de membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor (PSRM) şi ai Partidului Nostru (PN) au pichetat clădirea Parlamentului de la Chişinău, blocând intrările pentru a-l împiedica pe fostul premier Vlad Filat să plece, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Liderul PN, Renato Usatîi, a dat indicaţii ca automobilele care pleacă de la Parlament să fie verificate, astfel încât Filat să nu fie lăsat să plece.
Manifestanţii de la PSRM şi PPPN (n.r. - formaţiuni proruse) au mărşăluit ieri dimineaţă pe străzile capitalei, cerând demisia guvernării şi restituirea miliardului furat de la băncile moldovene. Deşi au ales acelaşi traseu, manifestanţii s-au deplasat în coloane diferite, la o diferenţă de jumătate de oră.

Referendum privind unirea cu Romania?

Unirea cu România a fost una dintre propunerile făcute de invitaţii la Forumul Public convocat miercuri de conducerea Republicii Moldova cu reprezentanţi ai societăţii civile, într-o încercare de reconciliere naţională în contextul protestelor antiguvernamentale care au început la 6 septembrie şi care riscă să destabilizeze situaţia politică din republică.
Cu ocazia acestui eveniment, iniţiat de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şeful legislativului, Andrian Candu, şi premierul Valeriu Streleţ în scopul lansării unui dialog pentru semnarea "Pactului pentru Moldova", unii reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi din mediul politic au adus în discuţie unirea cu România, ca o soluţie la situaţia actuală. Primarul oraşului Cimişlia, democrat-liberalul Gheorghe Răilean, le-a cerut membrilor Platformei Demnitate şi Adevăr (DA) — la originea actualelor proteste — care au fost prezenţi la Forum, să-şi clarifice poziţia faţă de problema Unirii. Răilean a afirmat că cea mai rapidă cale de integrare europeană este Unirea cu România. "Putem să o luăm pe calea lungă, să întreprindem reforme riscante, sau să o luăm pe drumul scurt...", a spus primarul.
Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a subliniat în acest context că subiectele mai importante — cum ar fi alegerea prin vot direct a preşedintelui ţării sau Unirea cu România — să facă obiectul unor referendumuri consultative. "Poate e cazul să nu ne mai ascundem şi să punem o dată pe masă (această problemă) şi poporul să decidă dacă e cazul să vorbim de Unire sau nu, cu toate consecinţele (de rigoare) şi să ne asumăm rezultatul" referendumului, a declarat Candu, citat de portalul Deschide.md. De asemenea, scriitorul Nicolae Dabija a solicitat guvernării să examineze opţiunea de reunificare a Republicii Moldova cu România, deoarece, în opinia sa, "doar asta ne-ar mai putea salva şi ne-ar putea asigura un trai decent în spaţiul european".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.