Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Raport oficial: Avionul malaysian doborât în Ucraina de o rachetă rusească

Ziarul de Vrancea
13 oct 2015 720 vizualizări
Avionul companiei Malaysia Airlines prăbuşit în estul Ucrainei în iulie 2014 s-a dezintegrat în aer după ce a fost lovit de o rachetă de fabricaţie rusească de tip Buk, lansată din regiunile separatiste, a anunţat Tjibbe Joustra, preşedintele Comisiei olandeze pentru siguranţa transporturilor (DSB).

 "Anchetatorii au exclus posibilitatea unui atac aer-aer. Avionul care efectua cursa MH17 (Amsterdam - Kuala Lumpur) s-a dezintegrat în aer după ce a fost lovit de o rachetă sol-aer de tip Buk, lansată din regiunile separatiste din estul Ucrainei", precizează raportul. "Dezintegrarea avionului în apropierea frontierei Ucrainei cu Rusia a fost rezultatul detonării unei rachete. Explozia a avut loc în partea stângă a avionului. A fost o rachetă de tip Buk 9N314M, din seria 9M38", precizează raportul. "Spaţiul aerian al Ucrainei ar fi trebuit să fie închis în acel moment. Dar niciuna dintre părţile implicate nu a recunoscut riscul conflictului militar de la sol", a declarat Tjibbe Joustra. "Alte 16 avioane şi elicoptere militare fuseseră doborâte în Ucraina cu câteva săptămâni înainte, unele chiar de la altitudini mai mari", a spus Joustra. "Statele implicate în conflict trebuie să facă mai mult pentru protejarea avioanelor civile", a recomandat Joustra, prezentând concluziile comisiei de anchetă. "Comisia de anchetă este conştientă că aceste concluzii nu răspund întrebării esenţiale: cine este de vină pentru prăbuşirea avionului. Aceasta va fi sarcina investigaţiei penale", subliniază raportul.

Experţi ruşi: Armata ucraineană este vinovată

În replică, experţi ruşi susţin că avionul malaysian a fost doborât de armata ucraineană, argumentând că Rusia nu mai utilizează de 15 ani racheta care a vizat aeronava de pasageri. "Rachetele de tip Buk 9M38, 9M38M, 9M38M1 nu mai sunt în utilizarea armatei ruse, dar Ucraina încă are astfel de sisteme. De 15 ani, Rusia foloseşte alte tipuri de sisteme - 9M317", a declarat, potrivit Itar-Tass, Aleksandr Luzan, fost adjunct al comandantului Forţelor antiaeriene ruse. "Nici miliţiile separatiste din regiunea Doneţk nu au astfel de sisteme, Rusia nu a oferit aşa ceva", a subliniat expertul rus.
Compania rusă Almaz-Antei, care produce rachetele de tip Buk, a confirmat că armata rusă nu mai are de mulţi ani astfel de sisteme antiaeriene. "Ultimul an în care a fost fabricat un sistem Buk 98M38M1 a fost 1986. Iar după 25 de ani astfel de sisteme sunt interzise", a explicat directorul companiei ruse, Ian Novikov.



Proruşii anunţă proteste de amploare la Chişinău

Liderul socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a anunţat ieri că formaţiunea sa politică şi Partidul Nostru, al controversatului om de afaceri Renato Usatîi, vor organiza joi, 15 octombrie, proteste de amploare în centrul Chişinăului, în timpul primei şedinţe a legislativului din sesiunea de toamnă-iarnă. Preşedintele formaţiunii socialiste a declarat că protestatarii vor înconjura sediul parlamentului şi nu le vor permite deputaţilor să iasă până când nu vor fi acceptate revendicările manifestanţilor. Igor Dodon a precizat că manifestanţii nu vor ataca sediul parlamentului şi că acţiunea lor va fi una paşnică. În acelaşi timp, el a anunţat că Partidul Socialiştilor, formaţiune cu cele mai multe mandate în legislativul de la Chişinău (25 din totalul de 101), nu va accepta dialogul cu guvernarea la care a făcut apel recent conducerea Republicii Moldova.
Primăria Chişinăului consideră însă că protestul planificat pentru joi, în forma anunţată de organizatori, cu întreruperea circulaţiei pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, este ilegal.
De amintit că, în contextul protestelor antiguvernamentale neîntrerupte de la Chişinău declanşate la începutul lunii septembrie de platforma civică "Demnitate şi Adevăr" (mişcare de opoziţie creată de jurnalişti, politologi şi reprezentanţi ai societăţii civile), cele două formaţiuni de stânga proruse — Partidul Socialist şi Partidul Nostru — au iniţiat şi ele în urmă cu aproximativ două săptămâni acţiuni de protest.

Al-Qaida declară război Rusiei

Liderul aripii siriene a reţelei al-Qaida, Frontul al-Nusra, le-a cerut jihadiştilor din Caucaz să atace civilii şi soldaţii ruşi, pentru a se răzbuna pentru raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria. "Fac apel la mujahedinii din Caucaz să susţină cât pot poporul Siriei", a afirmat liderul Frontului al-Nusra, Abu Mohamed al-Jolani, într-o înregistrare audio dată publicităţii luni seară. "Dacă armata rusă ucide oameni în Siria, atunci omorâţi oamenii săi. Dacă ei ne ucid soldaţii, omorâţi soldaţii lor. Ochi pentru ochi", a continuat al-Jolani.
Rusia a lansat o campanie de raiduri aeriene în Siria pe 30 septembrie şi, deşi susţine că atacă în principal gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), vizează de fapt în special grupurile rebele ostile puterii, între care Frontul al-Nusra. Occidentalii, ostili preşedintelui sirian Bashar al-Assad, acuză Moscova că vrea să-şi consolideze aliatul sirian, în loc să combată SI, o grupare ultraradicală care a ocupat o jumătate din teritoriul Siriei şi vaste regiuni din Irakul vecin.

Poziţia şezând nu este nocivă pentru sănătate

A sta aşezat mult timp nu afectează sănătatea cu condiţia de a face şi suficiente exerciţii fizice, susţine un studiu britanic publicat luni în revista "International Journal of Epidemiology", informează Agerpres.
Condus de University of Exeter şi University College London (UCL), acest studiu a urmărit peste 5.000 de persoane (3.720 de bărbaţi şi 1.412 de femei) timp de 16 ani şi a ajuns la concluzia că "a sta şezând, la domiciliu sau la locul de muncă, nu este asociat cu un risc crescut de mortalitate".
"Studiul nostru merge împotriva ideilor actuale cu privire la riscurile poziţiei şezând şi arată că problema consta mai degrabă în lipsa de mişcare decât în timpul petrecut şezând", a declarat dr. Melvyn Hillsdon de la Universitatea din Exeter. "Orice postură staţionară în care consumul de energie este redus poate fi nociv pentru sănătate, fie în poziţia şezând, fie stând în picioare", a continuat el. "Descoperirile noastre sugerează că reducerea timpului petrecut şezând nu va fi probabil determinantă pentru speranţa de viaţă şi că încurajarea oamenilor să fie mai activi ar trebui să rămână o prioritate pentru sănătatea publică", a adăugat dr. Richard Pulsford de la universitatea din Exeter.
Studiul este în dezacord cu majoritatea literaturii de specialitate cu privire la această problemă, remarcă AFP. Astfel, potrivit unui alt studiu lansat la sfârşitul lunii iulie, în revista societăţii europene de cardiologie "European Heart Journal", simplul fapt de a sta mai des în picioare în loc de a sta aşezat ar fi suficient pentru a contribui la menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Persoanele amatoare de gust amar, înclinate spre sadism

Persoanele amatoare de gust amar ar prezenta tendinţe mai mari spre sadism şi psihopatie decât toate celelalte persoane, potrivit unei echipe de cercetători austrieci, care s-a ocupat de legăturile dintre personalitate şi preferinţa pentru un anumit gust. Potrivit rezultatelor studiului realizat la Universitatea din Innsbruck, amatorii de gust amar ar fi mai înclinaţi decât cei care preferă gusturile dulce, sărat sau acru spre sadism, machiavelism, narcisism şi psihopatie. Tot printre ei s-ar afla mai des egoişti, vanitoşi şi oameni cărora le place să îi vadă suferind pe semenii lor.
Studiul s-a desfăşurat pe un eşantion de persoane (bărbaţi şi femei), cărora le-au fost oferite produse cu diferite gusturi (dulce, sărat, acru sau amar). Cercetătorii le-au cerut să stabilească o ierarhie a preferinţelor, supunându-le apoi unui chestionar de personalitate.
Rezultatele au arătat că atracţia naturală pentru gustul amar se manifestă cel mai des la persoane cu tendinţe sadice, machiavelice, narcisiste şi psihopate. La fel ca la plante, al căror grad de amăreală indică nivelul de toxicitate, gustul amar ar corespunde la om unei nevoi de a se pune în pericol, a căutării de senzaţii tari. Cu cât voluntarii erau mai amabili, blânzi şi cooperanţi, cu atât erau mai puţin atraşi de acest gust.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.