Internațional

Ritmul de defrişare a pădurilor s-a redus la jumătate în ultimii 25 de ani

Ziarul de Vrancea
7 sep 2015 879 vizualizări
Suprafaţa forestieră a lumii continuă să se diminueze, însă în ultimii 25 de ani această dispariţie s-a făcut într-un ritm mai lent deoarece pădurile sunt mai bine gestionate, arată un raport publicat ieri de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

"Chiar dacă la scară mondială suprafaţa acoperită de păduri continuă să se reducă pe fondul creşterii demografice şi a convertirii terenurilor forestiere pentru agricultură, în ultimii 25 de ani ritmul de pierdere a pădurilor a scăzut cu peste 50%", arată documentul. Potrivit FAO, aproximativ 129 de milioane de hectare, o suprafaţă de teren similară cu cea a Africii de Sud, au fost pierdute după 1990. Cu toate acestea, suprafeţe din ce în ce mai mari de păduri au fost puse sub protecţie şi mai multe ţări şi-au îmbunătăţit managementul pădurilor.  Studiul FAO, intitulat Global Forest Resources Assessment 2015, care acoperă 234 de ţări şi teritorii, susţine că în 1990 pădurile acopereau 31,6% din suprafaţa terestră a lumii, sau 4,128 miliarde de hectare. În 2015 pădurile mai acopereau doar 30,6% din suprafaţa terestră a lumii, sau 3,999 miliarde de hectare. În schimb, ritmul mediu anual de pierdere a pădurilor a încetinit de la 0,18% la începutul anilor 1990 la 0,08% în perioada 2010-2015.
În prezent, cea mai mare parte (93%) din suprafaţa împădurită a lumii este formată din păduri naturale. Pădurile plantate acoperă 7% din suprafaţa forestieră a lumii, după ce au crescut cu peste 110 milioane de hectare după 1990.
Raportul FAO subliniază importanţa vitală a pădurilor la economia globală în condiţiile în care acest sector contribuie cu 600 de miliarde de dolari anual la PIB-ul mondial şi asigură locuri de muncă pentru peste 50 de milioane de persoane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.