Internațional

Şanse infime să mai fie găsiţi supravieţuitori după naufragiul din Mediterana

Ziarul de Vrancea
6 aug 2015 570 vizualizări
Din cele circa 600 de persoane aflate la bord, pană ieri fuseseră salvate aproximativ 400

Echipele de căutare de la Mediterana au anunţat ieri că nu se aşteaptă să mai găsească supravieţuitori în rândul imigranţilor ilegali, după ce o ambarcaţiune cu aproximativ 600 de oameni la bord s-a răsturnat miercuri în largul coastelor Libiei. Unii oficiali şi-au exprimat iniţial temerea că sute de imigranţi clandestini s-au înecat, însă Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat că aproximativ 400 de persoane au fost salvate.
Paza italiană de Coastă a anunţat că, până în prezent, au fost recuperate 25 de cadavre, dar că nu este clar câte persoane au dispărut în naufragiu.
Peste 2.000 de imigranţi au murit de la începutul lui 2015 încercând să traverseze Mediterana către Europa.
Incidentul de miercuri a avut loc după ce un pescador înţesat cu imigranţi a intrat într-o zonă în care existau condiţii meteorologice nefavorabile, la aproximativ 25 de kilometri de coasta Libiei. Un semnal SOS a fost receptat în Sicilia, iar una dintre primele nave care a ajuns la locul dramei a fost o navă irlandeză, LE Niamh. Însă, atunci când şi-a lansat bărcile la apă, imigranţii au venit de o parte a pescadorului care, astfel, s-a răsturnat.
"Cei de pe punte au reuşit să sară (în apă), unii dintre ei s-au înecat, iar alţii au fost salvaţi", a declarat Martin Xuereb de la Staţia de Coastă pentru Ajutorarea Imigranţilor din Malta. "Cred că sunt puţine şanse să fie salvaţi alţi supravieţuitori", a adăugat el.
"Era o privelişte îngrozitoare, oameni căţărându-se cu disperare de bărci de salvare şi de orice altceva, luptând pentru a-şi salva viaţa", a declarat Juan Matias, un coordonator de proiect aflat la bordul Dignity I.
Mediterana este cea mai sângeroasă frontieră pentru imigranţi. O ambarcaţiune de pescuit cu aproximativ 800 de imigranţi clandestini la bord s-a scufundat, în aprilie, în largul coastelor Libiei, potrivit ONU cel mai sângeros incident înregistrat vreodată în Mediterana.
Organizaţia Internaţională a Imigraţiei (OIM) avertiza anterior, săptămâna aceasta, că numărul imigranţilor care încearcă să traverseze Mediterana este cu mult mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.