Internațional

Americanii pot accesa computere fără ca acestea să fie conectate la internet

Ziarul de Vrancea
5 aug 2015 761 vizualizări
Caţiva cercetători de securitate din SUA au demonstrat că pot prelua controlul asupra unor componente standard din computere, imprimante şi milioane de device-uri, sub forma undelor sonore, scrie Reuters.

Relatand subiectul, CNN notează că pot fi atacate cu succes şi computerele care nici măcar nu sunt conectate la internet, cum ar fi cele de la centrale nucleare.
Red Balloon Security, un startup new-york-ez, spune că a găsit un mod prin care diverse gadget-uri, de la computere pană la electrocasnice "smart", pot fi atacate de la distanţă fără ca acest lucru să lase vreo urmă. În condiţiile în care companiile investesc milioane de dolari pentru securitate informatică, descoperirea unui mod care poate face inutile toate aceste măsuri costisitoare este un lucru îngrijorător.
Programul de atac preia controlul unor componente fizice din circuitele de intrare/ieşire şi le aplică vibraţii la frecvenţa aleasă de atacatori. Vibraţiile pot fi detectate în apropiere, cu o antenă radio AM.
În ultimii zeci de ani, atat agenţiile de spionaj, cat şi diverşi cercetători, au căutat moduri inedite de a extrage informaţii din tastaturi şi alte periferice, reuşind cu succes să captureze lumină, căldură şi alte "emanaţii" ce permit destinatarilor să reconstruiască în mare măsură conţinutul.
Nouă antena transmiţătoare, denumită Funtenna de către cercetătorul Ang Cui (foto) de la Red Balloon Security, adăugă un alt canal potenţial care altfel ar fi greu de detectat, fiindcă nicun registru de trafic nu ar "prinde" datele care părăsesc terminalele. Ang Cui a prezentat sistemul în faţa unor reporteri înainte de prezentarea oficială de la conferinţa Black Hat din Las Vegas, promiţand că după discurs va prezenta şi codul "proof-of-concept" ce va permite şi altor cercetători sau hackeri să profite de tehnologie.
Hackerii ar avea nevoie de o antenă în apropiere de clădirea ţinta pentru a detecta undele sonore şi vor trebui să găsească un mod de a accesa un terminal targhetat pentru a convert datele căutate în formatul potrivit transmisiei.    
Însă dezvoltarea acestui "tool" în ultimii doi ani este o altă dovadă că terminaele pot fi manipulate în moduri imprevizibile şi atacatorii îşi cresc avantajul în lupta cu apărătorii, pe fondul creşterii complexităţii gadget-urilor, scrie Reuters.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.