Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Tentativă eşuată de lovitură de stat în Franţa

Ziarul de Vrancea
16 iul 2015 771 vizualizări
Sute de protestatari antiguvernamentali au fost arestaţi la Paris, după ce au încercat să convingă o unitate militară care participa la parada de Ziua Naţională a Franţei să organizeze o lovitură de stat. Mişcarea 14 iulie s-a adunat în faţa Adunării Naţionale (Camera inferioară a Parlamentului francez) după ce a mărşăluit prin Paris.

Liderii mişcării le-au cerut celor 500 de membri să îşi "facă datoria de a se ridica" şi a crea "un nou Guvern în care toţi politicienii actuali să fie înlocuiţi". Un purtător de cuvânt al mişcării, care susţine că este formată din cetăţeni obişnuiţi care s-au săturat de sistemul politic francez, a afirmat că gruparea plănuia să obţină sprijinul unei unităţi militare care participa la defilare pentru a înlătura de la putere Guvernul, ai cărui membri erau prezenţi în mare parte la paradă. "Armata va avea de făcut o alegere şi sperăm că ni se va alătura. Apoi vom prelua controlul unor clădiri strategice", a declarat purtătorul de cuvânt pentru revista Les Inrocks, înainte de paradă. El a precizat că printre clădirile vizate se numără Palatul Elysee, Matignon (reşedinţa premierului), Palatul Luxembourg şi sediul Adunării Naţionale.
Armata a refuzat însă să se alăture protestatarilor, astfel că tentativa de lovitură de stat a eşuat. Majoritatea participanţilor au fost reţinuţi de poliţie pentru miting ilegal, întrucât nu aveau autorizaţie de protest.

Canicula din Franţa a generat o creştere cu 7% a mortalităţii

Episodul de călduri puternice a cauzat anul acesta în Franţa 700 de decese suplimentareîn raport cu media, conform Ministerului Sănătăţii.
Întrucât Franţa se confruntă în acestă săptămână cu un nou episod de caniculă, ministrul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, a trasat bilanţul valurilor de căldură de la începutul lunii iulie, constatând 700 de decese în plus faţă de media acestei perioade, ceea ce se traduce printr-o creştere cu 7% a mortalităţii. Este vorba despre o "creştere limitată a mortalităţii", conform ministrului, care a precizat : "Acest număr cuprinde, de asemenea, decese indirect legate de caniculă, mă gândesc de exemplu, la înecuri".
În contextul în care, în anul 2013, canicula a constituit un "traumatism colectiv", înregistrându-se 15.000 de decese - cu 55% peste medie, ministru francez al Sănătăţii a evidenţiat buna gestionare a acestui episod de la începutul lunii iulie.

Japonia aprobă intervenţia armatei în conflictele internaţionale

Camera inferioară a Parlamentului japonez a aprobat, ieri, o lege care permite Japoniei să solicite intervenţia armatei în rezolvarea unor conflicte internaţionale. Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie, şi alte patru partide, au boicotat votul.
În urmă cu un an, Guvernul condus de Abe a aprobat o utilizare sporită a forţelor armate în străinătate prin reinterpretarea unui articol din Constituţia în vigoare după cel de-al Doilea Război Mondial. Articolul 9 interzice utilizarea forţelor militare pentru rezolvarea unor conflicte internaţionale.
Miercuri, legea a fost aprobată de o comisie parlamentară, după care a fost supusă la vot în Parlament. Mii de cetăţeni au ieşit în stradă în Tokyo şi în alte oraşe, miercuri, pentru a protesta faţă de această lege, apreciind că, dacă va fi aprobată, aceasta ar putea determina Japonia, o ţară pacifistă, să se implice într-un război.
Potrivit unui sondaj, realizat luni de televiziunea publică japoneză NHK , 31% dintre cei chestionaţi au susţinut aprobarea legii, în timp ce 61% s-au opus.

Poroşenko acceptă statut special pentru Donbas prin Constituţie

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, ar fi decis să includă în cele din urmă prevederea cu privire la statutul special al regiunii Donbas (estul separatist al ţării) în proiectul de reformă constituţională, care urmează să fie supus dezbaterii în Rada Supremă (parlamentul unicameral) de la Kiev, relatează publicaţia Ukrainskaia Pravda, citând surse bine informate.
Poroşenko a trimis parlamentului ieri dimineaţa amendamentele modificate privind descentralizarea, care prevăd statut special pentru Donbas. Iniţial, amendamentele nu includeau referirea la statutul special pentru Donbas, lucru ce a provocat critici dure din partea liderilor separatişti din Doneţk şi Lugansk. "Conform unor informaţii, modificări în acest sens s-au făcut în cursul vizitei secretarului de stat adjunct Victoria Nuland la Kiev", relevă Ukrainskaia Pravda, citată de mass-media ruse. Secretarul de stat adjunct american Victoria Nuland a sosit miercuri la Kiev într-o vizită de două zile.
La rândul său, Oxana Sâroid, a confirmat în pagina sa de Facebook că se "exercită presiuni" asupra deputaţilor ucraineni pentru a-i determina să voteze această modificare privind statutul special.

Tipul de planetă majoritar în Univers, absent din Sistemul Solar

Oamenii de ştiinţă americani au identificat cel mai răspândit profil planetar din rândul corpurilor cereşti şi au ajuns la concluzia că cel mai "banal" tip de planetă din Univers nu se regăseşte în structura Sistemului Solar.
Sistemul Solar din care face parte Pământul este alcătuit din planete telurice, precum Marte, Venus şi Terra, şi planete gazoase, precum Jupiter şi Saturn, două planete uriaşe, alături de altele de dimensiuni mai modeste. Însă această diversitate ascunde o mare absenţă: planeta cu cel mai banal profil din Univers, potrivit cunoştinţelor actuale ale oamenilor de ştiinţă.
Astfel, cea mai "banală" planetă din Univers este mai mare decât Terra, dar mai mică decât Neptun, are o structură internă compusă din roci solide şi este înconjurată de o atmosferă ce constă într-un amestec de heliu şi hidrogen. Experţii au denumit aceste planete "super-Terra" sau "mini-Neptun".
Însă care este motivul pentru care această planetă atât de comună în Univers lipseşte din structura actuală a Sistemului Solar? Astrofizicianul şi jurnalistul Ethan Siegel încearcă să ofere un răspuns pentru această întrebare. El afirmă că acel tip de profil planetar a făcut parte din galaxia noastră cu mult timp în urmă. Factorii care au determinat dispariţia sa din Sistemul Solar sunt numeroşi, spune savantul american. Structura Sistemului Solar a fost multă vreme diferită de starea ei actuală. Planetele gazoase se aflau probabil mai aproape de Soare decât se află în epoca actuală. Forţa de gravitaţie dintre planete şi proximitatea Soarelui ar fi determinat o respingere a acelor planete în afara Sistemului Solar.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.