Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Şefa forţelor aeriene: Rusia, "cea mai mare ameninţare" la adresa SUA

Ziarul de Vrancea
9 iul 2015 709 vizualizări
Ea şi-a exprimat dezamăgirea faţă de faptul că doar patru dintre cele 28 de state membre NATO au atins până în prezent obiectivul alocării a 2% din PIB Apărării

Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, iar America este necesar să-şi consolideze prezenţa militară în întreaga Europă în contextul în care aliaţii NATO se confruntă cu provocări bugetare, declară Deborah James, secretarul U.S. Air Force (foto). "Eu consider Rusia cea mai mare ameninţare", a declarat James, într-un interviu, după ce a efectuat o serie de vizite şi a participat la întâlniri cu aliaţi ai Statelor Unite în întreaga Europă, inclusiv în Polonia.
Washingtonul răspunde activităţilor "îngrijorătoare" ale Rusiei consolidându-şi prezenţa în Europa şi va continua să participe la misiunile de patrulare aeriană, prin rotaţie, cu escadroane de avioane de vânătoare de tip F-16, a spus ea. "Aceasta nu este o perioadă în care să se dea dovadă de vreo lipsă de hotărâre în faţa acţiunilor Rusiei", a declarat secretarul Forţelor aeriene americane.
James şi-a exprimat dezamăgirea faţă de faptul că doar patru dintre cele 28 de state membre NATO au atins până în prezent obiectivul alocării a 2% din PIB Apărării. "Acest (obiectiv) nu a apărut din senin. Am convenit împreună asupra lui, ca membri NATO. Trebuie să-l respectăm cu toţii", a spus ea.
Comandanta civilă a Forţelor aeriene a recunoscut că Europa se confruntă cu problema dificilă a imigraţiei şi provocările economice din această perioadă, dar a subliniat că alianţa militară şi angajamentele asumate este necesar să fie considerate o prioritate.

Datele personale, furate de … chinezi?

Marea Britanie a anunţat miercuri că urmează să aloce Apărării 2% din PIB în următorii cinci ani şi să devină, astfel, în acest an, al cincilea stat din Alianţă care atinge obiectivul. James a spus că, având în vedere tensiunile din prezent, Forţele aeriane îşi continuă eforturile de a reduce dependenţa Statelor Unite de motoarele ruseşti de tip RD-180 de rachetă, folosite pentru lansarea sateliţilor americani militari şi de spionaj.
Ea a subliniat că activele Forţelor aeriene sunt foarte solicitate în contextul tensiunilor cu Rusia şi al războiului împotriva grupării Statul Islamic (SI), dar că U.S. Air Force face tot ceea ce este necesar pentru ca să-şi apere sistemele de armament şi reţelele de atacuri cibernetice, tot mai numeroase în ultima perioadă. James a declarat că datele sale se află printre datele personale furate de la Biroul pentru Managementul Personalului (OPM) în urma unui atac informatic în spatele căruia, acuză oficiali americani, s-ar afla China. Beijingul neagă orice implicare în furtul din bazele de date americane.
Forţele aeriene şi-au verificat securitatea ciberntică imediat după dezvăluirea atacurilor şi au decis să-şi dubleze eforturile, deşi s-a stabilit că nu erau necesare acţiuni noi, a anunţat James. Ea a anunţat că Departamentul îşi cataloghează armamentul şi sistemele IT, cu scopul de a detecta orice eventuale puncte slabe, şi că lucrează la crearea unui număr de 39 de echipe de securitate cibernetică pe întregul teritoriu american.

Facebook pune femeia înaintea bărbatului

Poate că aţi observat că pana acum iconiţa de la "Friends/Prieteni" înfăţişa o parte din silueta unui barbat, în spatele căruia se afla o femeie. Însă designerul Caitlin Winner din California a inversat rolurile. Nu doar iconiţa "Friends/Prieteni" a suferit modificări. Logo-ul de la notificări, un glob pămantesc, arată acum continentul pe care te afli, nu doar Americile.
Chiar dacă schimbările sunt subtile, ele pot reprezenta un pas simbolic pentru reducerea dezechilibrului in ceea ce priveşte diversitatea personalului din companiile IT. Iar Facebook stă destul de prost la acest capitol. Potrivit unui raport publicat în urmă cu două săptămani, mai mult de jumătate (55%) dintre angajaţii celei mai mari reţele sociale din lume sunt bărbaţi.

Frecvenţa ploilor torenţiale creşte odată cu temperatura globală

Frecvenţa ploilor torenţiale a crescut în întreaga lume în ultimii 30 de ani, şi în special în sud-estul Asiei, conform unui studiu publicat miercuri, în revista Climatic Change, de specialişti din Germania, pe baza înregistrărilor de la mii de staţii meteo din perioada 1900-2010.
Intervalul în care s-a constatat această modificare, începând din 1980 până în prezent, este cel în care au sporit considerabil şi emisiile de gaze cu efect de seră, iar actuala cercetare se adaugă altora potrivit cărora încălzirea planetei duce la fenomene meteorologice extreme, precum valurile de căldură sau precipitaţiile foarte abundente.
Pentru a analiza eventuala legătură dintre schimbările climatice şi sporirea numărului de precipitaţii extrem de abundente, oamenii de ştiinţă au urmărit variaţia cantităţii de apă acumulate în atmosferă pe măsură ce aceasta se încălzeşte. S-a constatat că aerul mai cald absoarbe mai multă apă, care apoi cade pe Pământ sub formă de ploi puternice.
La nivel global, din 1980, au fost cu 12 % mai multe precipitaţii care au depăşit niveluri record precedente, creşterea fiind de 56 % în Asia de Sud-Est şi de 31 % în Europa, au observat experţii germani.

Eficacitatea mamografiilor a fost mult supraestimată

Oameni de ştiinţă britanici au ajuns la concluzia că beneficiile screeningului cancerului de sân sau al mamografiilor sunt în mare parte supraestimate, potrivit unui studiu efectuat de experţi ai University of Strathclyde din Glasgow şi ai Kings College din Londra.
Studii anterioare ajunseseră la concluzia că programele de efectuare a mamografiilor pot reduce riscurile de deces de cancer de sân cu până la 25%. Cu toate acestea, datele recente au arătat că aceste programe pot reduce aceste riscuri cu mai puţin de 10%. Potrivit experţilor britanici, studiile de până acum au ignorat progresul imens înregistrat în tratamentul cancerului de sân, acesta aflându-se în spatele creşterii ratelor de supravieţuire în rândul pacientelor care dezvoltă această maladie. Un studiu făcut public în această săptămână la Universitatea Harvard implicând 16 de milioane de femei a arătat că screening-ul cancerului de sân are ca rezultat în multe cazuri diagnostice false. În consecinţă, multe femei sunt în curs de efectuare a tratamentelor de chimioterapie pentru tumori declarate benigne la mamografie şi care nu creaseră nici o problemă pentru ele. De regulă, screening-ul cancerului se face cu scopul de a reduce riscul de deces din cauza acestei maladii. Medicii îl recomandă deoarece ajută la detectarea cancerului într-un stadiu incipient, care le permite să înceapă un tratament înainte ca celulele canceroase să înceapă să se răspândească în organism şi, prin urmare, măreşte semnificativ şansele de supravieţuire a pacientelor.
Cu toate acestea, acest nou studiu a arătat că în ciuda efectuării screeningului pentru cancerul mamar la intervale regulate, numărul de cazuri avansate de cancer de sân nu poate fi redus considerabil.
Cercetătorii au subliniat însă că screeningul pentru cancerul colorectal şi pentru cel de col uterin poate reduce semnificativ numărul cazurilor de cancer avansat.

Iurie Leancă: Moldova riscă să intre în incapacitate de plată

Fostul premier moldovean Iurie Leancă, deputat neafiliat, a insistat ieri asupra urgentării negocierilor pentru formarea unui nou guvern la Chişinău, care ar trebui să invite misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru semnarea unui nou memorandum. În caz contrar, avertizează Iurie Leancă, Republica Moldova va intra în incapacitate de plată, mai ales că Uniunea Europeană a anunţat că a suspendat sprijinul financiar de circa 47 de milioane de euro pe care urma să-l acorde Republicii Moldova.
Într-o declaraţie pentru presă, Leancă a afirmat că în urma sistării finanţării de către UE şi în lipsa unui nou memorandum cu FMI, Republica Moldova pierde circa 2 miliarde de lei moldoveneşti, existând pericolul de a nu mai exista banii necesari pentru achitarea pensiilor şi a salariilor.
Politicianul a invitat cele trei partide proeuropene — Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal (PLM)—, care nu reuşesc să se pună de acord asupra viitorului guvern, să privească atent situaţia în care a ajuns Grecia după ce la putere a venit un partid populist. "Şi Republica Moldova are astfel de partide'', a spus el, amintind de Partidul Socialiştilor al lui Igor Dodon şi Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi. În lipsa unui compromis al taberei proeuropene, Republica Moldova ar putea ajunge la fel ca Grecia sau chiar mai rău, a mai avertizat fostul premier.

Alfabetul grec va rămâne pe bancnotele euro

Cuvântul "euro" cu caractere greceşti va rămâne înscris încă mult timp pe bancnotele monedei unice chiar şi în cazul unui eventual ”Grexit", notează cotidianul Le Monde. Chiar dacă Atena va renunţa la euro, va dura ani până când acest cuvânt va dispărea de pe bancnotele aflate în circulaţie, mai precis până când Banca Centrală Europeană sau băncile centrale naţionale vor tipări bancnote noi.
Într-un articol din 2011, despre povestea intrării Greciei în zona euro, publicaţia Slate relata un fapt ce părea atunci anodin: cu prilejul unui summit european din 1997, ministrul elen de finanţe din acea vreme, Yannis Papantoniou, ceruse cu mare insistenţă înscrierea cuvântului "euro" în limba greacă pe bancnotele euro, deşi ţara sa nu făcea atunci parte din uniunea monetară. Cererea s-a lovit atunci de opoziţia fermă a Germaniei. Potrivit Bloomberg, ministrul de finanţe german i-a replicat atunci omologului său grec că nu voia să înscrie pe moneda unică "litere caraghioase". Oricum însă, Grecia, intrată în zona euro în anul 2000, a avut câştig de cauză, obţinând ca alfabetul grec să figureze pe bancnote. O victorie simbolică asupra Germaniei, cu 15 ani înaintea "războiului nervilor" care îi opune în prezent pe cancelarul german Angela Merkel şi pe prim-ministrul elen Alexis Tsipras, remarcă Le Monde.

Merkel: UE va ajuta Balcanii să facă faţă fluxului de imigranţi

Uniunea Europeană va ajuta ţările din Balcani şi Ungaria să facă faţă fluxului de imigranţi ilegali, a afirmat miercuri la Belgrad cancelarul german, Angela Merkel, aflată într-un turneu prin regiune. "Italia şi Grecia au fost primele opţiuni ale imigranţilor (...), dar în iunie şi iulie situaţia s-a schimbat mult, imigranţii caută tot mai mult să treacă prin ţările din Balcani, prin urmare vom ajuta aceste ţări", a declarat Angela Merkel la finalul unei întrevederi cu premierul sârb, Aleksandar Vucic.
Cancelarul german a constatat că Ungaria şi Serbia sunt afectate de sistemul actual de cereri de azil care "nu funcţionează". Miniştrii de interne din ţările membre ale UE caută o soluţie, a adăugat ea. Potrivit Ministerului sârb de Interne, peste 34.000 de persoane au cerut azil în Serbia de la începutul anului.
În Ungaria, parlamentul a votat luni cu o largă majoritate legile necesare pentru ridicarea de-a lungul celor 175 de kilometri de graniţă cu Serbia a unui gard care să împiedice fluxul de imigranţi ilegali ce încearcă să ajungă în Europa de Vest prin aceste două ţări. Anunţul făcut luna trecută cu privire la construcţia gardului a atras critici din partea Belgradului şi Bruxellesului. Angela Merkel şi Aleksandar Vucic au afirmat că ridicarea de ziduri "nu este o soluţie". Serbia nu este membră a Uniunii Europene, dar oferă acces terestru în patru ţări din UE: Bulgaria, Croaţia, România şi Ungaria.

Studiu: Oamenii devin din ce în ce mai înalţi şi mai inteligenţi

Un studiu efectuat recent de un grup de cercetători scoţieni arată de ce, din punct de vedere evolutiv, oamenii devin mai înalţi şi mai inteligenţi.
Studiul, publicat în revistă de ştiinţă Nature, a constat în analizarea datelor genetice a peste 350.000 de oameni şi consultarea altor 100 de studii diferite pe tema evoluţiei. Cercetătorii au evidenţiat faptul că, de-a lungul timpului, diversitatea genetică favorizează dezvoltarea fizică şi intelectuală.
În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh au concluzionat că oamenii ai căror părinţi au coduri genetice diferite, au şanse mai mari să fie mai înalţi şi mai inteligenţi decat cei ai căror părinţi au coduri genetice asemănătoare. De asemenea, aceştia din urmă, împărtăşind acelaşi cod genetic, au mai multe şanse să fie distant înrudiţi.
"Rezultatele cercetărilor noastre vin ca răspuns la întrebările, puse pentru prima dată de Darwin, cu privire la beneficiile diversităţii genetice. Următorul pas în cercetările noastre este analizarea genomului care beneficiază cel mai mult de această diversitate”, declară doctorul Peter Joshi de la Institutul de cercetare Usher din Edinburgh. "Acest studiu demonstrează puterea de analiză a datelor genetice care ne conduc la descoperirea unor informaţii fundamentale despre istoria evoluţiei noastre”, a adăugat doctorul Jim Wilson din cadrul aceleiaşi instituţii.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3213 zile, 14 ore, 50 minute, 10 secunde
Extraordinar, cu nesimtitii astia de americani. Le-au inconjurat rusilor granitele cu rachete si tot ei sa plang. E clar ca nu ai cum sa-i saturi pe nesatuiii astia. Unde mai vreti mah sa puneti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.