Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Turcia "împărtăşeşte durerea" familiilor armenilor masacraţi în 2015

Ziarul de Vrancea
21 apr 2015 491 vizualizări
Premierul Ahmet Davutoglu a declarat că Turcia "împărtăşeşte durerea" armenilor ai căror strămoşi au fost ucişi în urmă cu 100 de ani, în perioada Imperiului Otoman, şi a anunţat ridicarea unui memorial, la Istanbul, cu ocazia comemorării acestui masacru, pe 24 aprilie.

Turcia refuză să recunoscă un genocid, în pofida faptului că Armenia afirmă că 1,5 milioane de persoane au fost ucise în 1915, în masacre şi în urma unor deportări. Însă Akara respinge folosirea cuvântului, argumentând că a fost vorba despre un război civil de pe urma căruia au avut de suferit ambele părţi. Această problemă a afectat şi continuă să afecteze relaţiile celor două state. Davutoglu a subliniat, în pofida declaraţiei sale conciliante, că Turcia nu va recunoaşte că în urmă cu 100 de ani a fost comis loc un genocid. "Să reduci totul la un cuvânt, să arunci responsabilitatea unor generaţii doar asupra naţiunii turce este problematic din punct de vedere legal şi moral", a apreciat el. Însă premierul a recunoscut deportările. "Ne amintim cu respect şi împărtăşim durerea nepoţilor şi copiilor armenilor otomani care şi-au pierdut viaţa în timpul deportării din 1915", a spus el.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a criticat dur, săptămâna trecută, pe Papa Francisc, după ce acesta a denunţat genocidul armenilor. El a catalogat "nepotrivite" declaraţiile Papei şi l-a avertizat pe Suveranul Pontif "să nu repete greşeala".
Marea majoritate a experţilor, mai puţin cei turci, consideră masacrul - care a avut loc pe teritoriul de est al Turciei de astăzi - un genocid. Acesta este recunoscut ca atare de ţări ca Argentina, Belgia, Canada, Franţa, Italia, Rusia şi Ungaria.
Turcia afirmă că multe dintre persoanele vizate au fost ucise în lupte, în timpul Primului Război Mondial, şi că etnici turci au fost, de asemenea, afectaţi de conflict.

Statul Islamic şi talibanii ar fi în război

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi talibanii şi-ar fi declarat război, a afirmat Nabi Jan Mullahkil, şeful poliţiei din provincia Helmand (sudul Afganistanului) într-un interviu pentru Mashaal Radio. El a spus că intrat în posesia unor documente, care menţionează că cele două grupări şi-au declarat război, după ce în trecut au avut diferende în conflicte minore.
Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi declarat despre mollahul Omar, conducătorul talibanilor, că este "un lord al războiului analfabet". Al-Baghdadi ar mai fi spus că acesta nu merită nicio credibilitate politică sau spirituală. Pe de altă parte, talibanii au primit ordin din partea căpeteniilor lor să nu lase Statul Islamic să-şi înfigă steagul negru în Afganistan.
În acest context, şeful poliţiei din Helmand a sugerat că atunci când problema negocierilor de pace între guvern şi talibani intră în discuţie, apar noi grupuri, precum Statul Islamic, care încearcă să menţină starea de război în Afganistan.

Medvedev recunoaşte că economia Rusiei stă pe butuci

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat ieri că se aşteaptă că economia ţării sale să sufere în continuare în 2015 din cauza sancţiunilor occidentale provocate de implicarea Moscovei în criza din Ucraina. "Pierderile din cauza restricţiilor sunt semnificative. Potrivit estimărilor unor experţi străini, Rusia a suferit pierderi de 25 de miliarde de euro în total, ceea ce înseamnă 1,5% din produsul intern brut”, a spus acesta parlamentarilor ruşi. "S-ar putea ca această sumă să crească de cateva ori”, a adăugat premierul rus. “În anul curent trendul negativ continuă în economie. În ianuarie-martie anul acesta PIB s-a diminuat cu aproximativ 2%, iar producţia industrială a scăzut cu 0,4% faţă de primul trimestru al anului trecut”, a declarat Medvedev.
Deşi situaţia economică se stabilizează “nu trebuie să ne facem nicio iluzie” în privinţa problemelor, care au fost accentuate de colapsul preţului internaţional al petrolului şi “de cateva probleme interne pe care nu le-am putut rezolva”, a spus acesta. Totuşi, Rusia a înfruntat şi situaţii mai rele în trecut şi a făcut faţă, a declarat Medvedev. “Dacă presiunea externă se va intensifica şi preţul petrolului va rămane la niveluri extrem de joase pentru mult timp va trebui să ne dezvoltăm într-o nouă realitate economică”, a explicat premierul rus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
joni, acum 3292 zile, 9 ore, 39 minute, 3 secunde
Acum 100 de ani tot 2015 era ?Pune si tu o virgula sa intelegem si noi ceva.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.