Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Marş uriaş în memoria unui procuror, în Argentina

Ziarul de Vrancea
22 feb 2015 555 vizualizări
Controversatul istoric american Webster Tarpley afirmă că SUA au creat grupul terorist Stat Islamic pentru destabilizarea regiunii Orientul Mijlociu

Statele Unite au creat grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria, folosind combatanţii sunniţi ca "armată secretă americană" pentru destabilizarea regiunii Orientul Mijlociu, afirmă controversatul istoric american Webster Tarpley, citat de agenţia de presă iraniană IRNA. "Grupul terorist Stat Islamic este o armată secretă a Statelor Unite, iar liderul organizaţiei, Abu Bakr al-Baghdadi, este un prieten apropiat al senatorului republican american John McCain", afirmă Webster Tarpley, potrivit agenţiei IRNA. Webster Tarpley, un critic al administraţiilor americane care a enunţat ipoteze conspiraţioniste şi în cazul atentatelor din 11 septembrie 2001, susţine că terorismul internaţional este permis de Statele Unite. "Dacă ar vrea, Statele Unite ar putea opri orice conxiune la Internet a grupului terorist Stat Islamic...", adaugă istoricul american, afirmand că oraşul libian Derna, bombardat recent de Egipt după executarea de către terorişti a 21 de creştini, este "capitala mondială a terorismului". "Deşi este un oraş mic, din Derna au fost trimişi numeroşi terorişti spre Irak şi Siria", argumentează Tarpley. Fondurile folosite de grupul terorist Stat Islamic provin din Arabia Saudită, un aliat strategic al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, continuă Tarpley, conform agenţiei ruse Sputnik. "Dacă Statele Unite ar vrea într-adevăr să distrugă organizaţia teroristă SIIS, ar soma Arabia Saudită să nu mai alimenteze cu armament teroriştii din Irak şi Siria. În plus, Turcia ar putea distruge teroriştii din Siria vecină în doar cateva săptămani dacă s-ar dori acest lucru", adaugă istoricul american, citat de Sputnik. Teroristul Zacarias Moussaoui, condamnat la închisoare pe viaţă în Statele Unite pentru implicarea în atentatele din 11 septembrie 2001, a dezvăluit într-o instanţă din SUA, pe 3 februarie, că membri ai familiei regale din Arabia Saudită au oferit susţinere organizaţiei teroriste Al-Qaida. Ambasada Arabiei Saudite la Washington a replicat considerand că Moussaoui este un "criminal deranjat psihic". Istoricul şi jurnalistul american Webster Tarpley, în varstă de 68 de ani, s-a remarcat de-a lungul timpului prin critici la adresa administraţiilor Statelor Unite şi prin enunţarea unor ipoteze conspiraţioniste. El este autorul cărţii "9/11 Synthetic Terror: Made in USA" ("11 septembrie, Sinteza terorismului: fabricat în SUA").

Ameninţări cu atentate la malluri din M.Britanie, SUA şi Canada

Organizaţia teroristă Al-Shabaab, activă în Somalia şi Kenya şi afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, le cere islamiştilor, într-o înregistrare video, să comită atentate în malluri din Marea Britanie, Statele Unite şi Canada, potrivit CNN. În videoclipul propagandistic, organizaţia teroristă Al-Shabaab (Tinerii Mujahedini) aminteşte de atacurile armate comise în septembrie 2013 într-un centru comercial din Nairobi (Kenya). Teroriştii au asediat mallul cateva zile, omorand 67 de persoane. Gruparea teroristă cere comiterea de atacuri similare în centre comerciale din Marea Britanie, Statele Unite şi Canada. Al-Shabaab a prezentat o listă a mallurilor din cele trei ţări care ar urma să fie vizate de atentate. Printre centrele comerciale vizate se numără, potrivit ABC News, "Mall of America", din Bloomington (statul Minnesota). Compania Mall of America a anunţat că a intensificat măsurile de securitate. "Tratăm cu seriozitate ameninţările de acest fel. Am implementat măsuri speciale de securitate", se arată într-un comunicat al grupului comercial. Departamentul american pentru Securitatea Internă şi Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI) au confirmat că sunt "la curent" cu ameninţările teroriste.

William Hague: Marea Britanie nu va furniza armament letal Ucrainei

Marea Britanie nu va oferi armament letal armatei ucrainene, aflată în conflict cu insurgenţii proruşi, afirmă William Hague, preşedintele Camerei Comunelor, citat de presa britanică. "Ţările care au intenţia de a furniza armament Ucrainei trebuie să analizeze cu multă atenţie o asttel de măsură", a atras atenţia Hague. Statele Unite şi unele ţări europene analizează posibilitatea trimiterii de armament în Ucraina. "Marea Britanie nu intenţionează să trimită armament Ucrainei. Londra nu a avut în ultimii ani nicio abordare în sensul trimiterii de armament în zone de conflict. Trebuie găsită o soluţie diplomatică pentru conflictul din estul Ucrainei", a explicat Hague, citat de BBC. Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, afirma la începutul lunii februarie că Marea Britanie nu trimite armament letal Ucrainei, precizand că această poziţie ar putea suferi modificări. Marea Britanie trimite echipamente militare neletale Ucrainei. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat pană în prezent cu peste 5.700 de morţi.

Cel puţin 16 morţi după scufundarea unui feribot în Bangladesh

Cel puţin 16 persoane au murit, iar alte zeci sunt dispărute după ce un feribot care avea la bord peste 100 de pasageri şi membri ai echipajului s-a scufundat în Bangladesh, anunţă autorităţile locale, citate de BBC News online. Feribotul s-a scufundat în Raul Padma, între localităţile Daulatdia şi Paturia. Echipele de intervenţie au salvat 50 dintre cele peste 100 de persoane aflate la bordul feribotului. Din apă au fost scoase 16 cadavre şi sunt căutate persoanele dispărute. Potrivit concluziilor preliminare ale anchetei, feribotul s-a ciocnit cu un pescador şi s-a scufundat.

Nouă scurgere radioactivă, depistată la centrala Fukushima

O nouă scurgere radioactivă a fost detectată, ieri, la centrala nucleară japoneză Fukushima, anunţă compania Tepco, citată de cotidianul Japan Times. Autoritatea de Reglementare în domeniul Nuclear a confirmat scurgerea radioactivă, precizand că se înregistrează concentraţii mari de stronţiu 90 în apa folosită la sistemele de răcire. Apa de la centrala Fukushima se scurge în ocean. În urmă cu cateva zile, inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) exprimaseră preocupare privind contaminarea apei din rezervoarele de răcire de la Fukushima.


Turcia a efectuat o operaţiune militară pe teritoriul Siriei

Armata turcă a efectuat o operaţiune pe teritoriul Siriei, ieri dimineaţă, evacuand zeci de militari turci care păzeau mormantul lui Suleiman şah, bunicul lui Osman I Gazi, întemeietorul dinastiei otomane, un militar turc murind în cursul intervenţiei, potrivit ziarului Hurriyet. Armata turcă, în coordonare cu ofiţeri ai serviciilor de spionaj, a traversat frontiera siriană pentru a ajunge la Mausoleul lui Suleiman şah, situat în nordul Siriei. Mausoleul, aflat la 37 de kilometri de frontieră, este considerat teritoriu turc, conform Tratatului de la Ankara (1921), fiind practic o enclavă turcă pe teritoriul sirian. Zona, păzită de 40 de militari turci, era asediată de combatanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria. La operaţiune au participat avioane de recunoaştere şi de vanătoare, elicoptere militare, 39 de tancuri şi 57 de transportoare de trupe. Cei 40 de militari turci care păzeau Mausoleul au fost evacuaţi în siguranţă, iar locaşul a fost distrus, pentru a nu fi ocupat de terorişti. Un militar turc a murit într-un accident petrecut în cursul operaţiunii, a declarat premierul Ahmet Davutoğlu.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.