Internațional

Oraşul luminilor în doliu

Ziarul de Vrancea
7 ian 2015 723 vizualizări
Cel puţin 12 persoane au fost ucise ieri la Paris, la sediul unui săptămanal satiric, de către presupuşi terorişi Al-Qaida n publicaţia Charlie Hebdo era recunoscută pentru caricaturile controversate privind Islamul n pană la închiderea ediţiei, cei trei suspecţi nu au fost prinşi

Cel puţin 12 persoane – zece jurnalişti şi doi poliţişti - au fost ucise, iar alte 11 au fost rănite – dintre care patru în stare gravă - în atacul de ieri de la sediul săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo. Este vorba despre cel mai sângeros atentat comis la Paris în ultimii 40 de ani. Preşedintele francez Francois Hollande, care s-a deplasat rapid la locul atacului, a denunţat "un atentat terorist" de o "excepţională barbarie" şi a făcut apel la "unitate naţională". Soarta şi identitatea autorilor atacului armat nu erau cunoscute pană aseară. Potrivit unor martori citaţi de surse din poliţie, ei au strigat "l-am răzbunat pe profet!", după care au fugit în oraş. Anchetatorii privilegiau ipoteza unui atac Al-Qaida.
Atacul s-a desfăşurat în jurul orei locale 11.30 (12.30, ora României), când doi bărbaţi înarmaţi cu un Kalşnikov şi un lansator de rachete au pătruns în sediul publicaţiei Charlie Hebdo, din centrul capitalei. În timp ce părăseau locul faptei, cei doi agresori au ucis prin împuşcare un poliţist. După aceea ei au ameninţat un automobilist, în nord-estul Parisului, şi au lovit un pieton. Un martor a povestit că a auzit "vreo 30 de focuri de armă într-un interval de aproximativ zece minute".
Ulterior, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a anunţat că la originea atacului se află trei "criminali" şi nu doi aşa cum apărea pe imaginile video apărute în presă.

"O oroare absolută"

Claude Bartolone, preşedintele socialist al Adunării Naţionale franceze, a denunţat o "oroare absolută după atacul de la Charlie Hebdo", o expresie de condamnare reluată apoi de membri ai opoziţiei de dreapta.
Fără să se ştie dacă are o legătură cu acest atac, Charlie Hebdo şi-a deschis ultimul număr, publicat ieri, cu "Soumission" (Supunere), noul roman controversat al scriitorului Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuţi autori francezi în străinătate. O lucrare politică de ficţiune, cartea schiţează porterul unei Franţe islamizate, în 2022, după alegerea unui preşedinte musulman al Republicii. "Previziunile magului Houellebecq: în 2015 îmi pierd dinţii... În 2022 sărbătoresc Ramadanul!", afirmă un Houellebecq caricaturizat, în ediţia de ieri a Charlie Hebdo.
Săptămânalul satiric a fost ameninţat în numeroase rânduri după ce a publicat caricaturi cu profetul Mahomed în 2006. În noiembrie 2011, sediul publicaţiei a fost distrus de un incendiu provocat, catalogat "atentat" de către Guvernul de atunci.
În 2013, un tânăr în vârstă de 24 de ani a fost condamnat la închisoare - cu suspendare - după ce a îndemnat, pe Internet, la decapitarea directorului Charlie Hebdo, în urma publicării unor caricaturi cu Mahomed.
De altfel, Charlie Hebdo este un săptămânal satiric, nonconformist, cunoscut pentru caracterul său profund antireligios şi pentru caricaturile cu profetul Mahomed, pe care le publică în mod regulat.

Charbonnier: "Mahomed nu este sacru pentru mine"

Stéphane Charbonnier, una dintre cele peste 12 victime ale atacului terorist de la Paris, a fost un renumit caricaturist şi jurnalist francez, avea 47 de ani şi se afla pe lista celor mai "vânate" persoane de către reţeaua teroristă Al-Qaida.
Potrivit presei franceze, Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, se afla pe lista din 2013 a celor mai vânate persoane (moarte sau în viaţă) "pentru crime împotriva islamului", potrivit unui articol publicat de Inspire, revista de propagandă teroristă a Al-Qaida. Stéphane Charbonnier a primit ameninţări cu moartea şi se afla sub protecţia poliţiei franceze, potrivit lui Richard Malka, avocatul publicaţiei Charlie Hebdo.
Totuşi, unii dintre colegii lui Charb spuneau că acesta era relaxat cu privire la aceste ameninţări. "Charb a fost sub protecţia poliţiei, dar se deplasa fără să fie însoţit de un poliţist, fapt care era un semn că el nu a fost îngrijorat în tot acest timp", a declarat un jurnalist pentru publicaţia franceză Le Monde. "Mahomed nu este sacru pentru mine. Nu îi condamn pe musulmani că nu râd când văd desenele noastre. Trăiesc sub autoritatea legii franceze. Nu trăiesc după Coran", declara, în 2012, Stéphane Charbonnier. El mai spunea atunci că toate caricaturile publicate în Charlie Hebdo pot şoca doar acele persoane care "doresc să fie şocate".

CASETA:

FOTO: M:ăpolitică04joiăcharlie.jpeg

Je suis Charlie

Jurnaliştii din întreaga lume au postat ieri pe Twitter hashtagul #JeSuisCharlie (n.r. - EuSuntCharlie) în semn de solidaritate faţă de victimele atentatului de la sediul revistei Charlie Hebdo.



Primarul Londrei: Toată lumea în Marea Britanie trebuie să vorbească engleza

Toată lumea care trăieşte în Marea Britanie trebuie să poată vorbi limba engleză şi ar trebui să se renunţe la aşa-numita practică "multi-culty" de a traduce informaţii în alte limbi, a cerut primarul Londrei Boris Johnson, criticând "balcanizarea" societăţii britanice. El a spus că el este de acord "cu pasiune" cu sugestia lui Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP), că personalul NHS (Sistemul Naţional de Sănătate britanic n.r.) ar trebui să aibă o bună cunoaştere a limbii engleze. În timpul intervenţiei sale în propria emisiune lunară la radioul LBC, Johnson a fost întrebat despre remarcile lui Farage, care afirmase în weekend că este de acord ca medicilor şi asistentelor medicale ce nu stăpânesc bine limba engleză "să li se facă vânt" din NHS. "Sunt de acord cu pasiune cu tine", i-a declarat el unui ascultător care a telefon pentru a spune că împărtăşeşte opinia lui Farage. "Sunt uimit de rapoartele că oamenii nu se pot face înţeleşi când vorbesc în engleză cu persoanele care lucrează în NHS. Este foarte rău".
Boris Johnson, primarul Londrei, co-găzduieşte emisiunea lunară la postul de radio LBC (intitulată "Întrebaţi-l pe Boris" n.r.). "Cred că toată lumea din Londra, toată lumea care vine să lucreze în economia noastră, ar trebui să poată vorbi engleza". "Aceasta este o ţară în care limba engleză este vorbită de o mie de ani. Cred că ar trebui să avem o cultură în această ţară în care faci ceea ce fac romanii şi vorbeşti engleza", a insistat el.
Johnson a remarcat că există părţi ale Londrei, cum ar fi cartierul Tower Hamlets, unde generaţii de familii de imigranţi nu au reuşit să înveţe limba engleză şi, mulţumită disponibilităţii mass-media în limba lor, nu au simţit niciodată nevoia să se schimbe. "Este o oportunitate ratată pentru aceşti oameni". Remarcând că a existat o "multi-culty", o "balcanizare" a culturii în trecut în care consiliile traduceau toată publicitatea lor în limba engleză şi copiilor li se preda într-o varietate de limbi. "Nu vreau să par ostil vorbitorilor de alte limbi. Alte limbi sunt lucruri frumoase, dar aceasta este o ţară în care se întâmplă să se vorbească engleza... Nu este o limbă dificilă. Engleza este incredibil de uşor să o vorbeşti", a mai spus el.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.