Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un meteorit căzut în Africa sugerează prezenţa vieţii pe Marte

Ziarul de Vrancea
4 dec 2014 667 vizualizări
Un mic meteorit provenind de pe Marte, căzut pe Pământ în 2011, ar putea conţine urme de carbon "de origine biologică", susţine un studiu publicat în această săptămană.

Meteoritul numit Tissint s-a desprins de pe suprafaţa planetei Marte în urmă cu 700.000 de ani, după ciocnirea unei roci de solul marţian, şi a ajuns pe Terra la 18 iulie 2011, în regiunea deşertică Guelmin-Es Semara, din Maroc. După ce a intrat în atmosfera terestră, el s-a rupt în diferite fragmente, din care mai multe - cu o greutate totală de 7 kilograme - au fost recuperate. Cu ajutorul microscopului, s-a putut observa că aceste bucăţi au numeroase fisuri umplute cu un material foarte bogat în carbon, care a fost analizat de echipe independente de oameni de ştiinţă. Concluzia la care au ajuns este că resturile respective sunt de origine biologică. Testele au fost efectuate la Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) şi de un colectiv internaţional, cu specialişti din China, Japonia şi Germania. Opinia lor este că urmele de carbon identificate s-au depus în fisurile rocii când aceasta se găsea încă pe Marte, prin filtrarea unor lichide cu conţinut ridicat de materie organică. "Nu există altă teorie mai convingătoare", a afirmat Philippe Gillet, directorul Laboratorului de Ştiinţe Planetare de la EPFL, recunoscând însă că "într-un domeniu atât de delicat este greu să ai certitudini".
Nu se exclude posibilitatea ca urmele de carbon din Tissinit să nu provină de pe Marte, ci să fi ajuns acolo prin intermediul unor meteoriţi. Această teorie nu poate fi respinsă complet, dar este puţin probabilă, având în vedere concentraţia redusă de materie organică identificată în alţi meteoriţi de acest gen.

O suspectă, arestată după uciderea profesoarei americane de origine română la Abu Dhabi

O femeie din Emiratele Arabe Unite a fost arestată ieri pentru uciderea profesoarei americane de origine română Ibolya Ryan, într-un centru comercial din Abu Dhabi. Saif Bin Zayed, ministrul de Interne din Emiratele Arabe Unite (EAU), a anunţat că suspectul "cu faţa acoperită", observat în imaginile înregistrate de camerele de securitate în timp ce părăsea locul crimei, este cetăţean EAU şi se află în custodia poliţiei. Femeia arestată este de asemenea suspectată că a amplasat o bombă lângă locuinţa unui medic american din Abu Dhabi, potrivit poliţiei. Anchetatorii ar fi descoperit de asemenea materiale necesare fabricării bombelor la locuinţa femeii.
Profesoara americană înjunghiată mortal în toaleta unui mall din Abu Dhabi de o persoană care purta un văl integral negru este o unguroiacă născută în România, a anunţat anterior firma de recrutare care a plasat-o la post în Emiratele Arabe Unite.
Crima a fost comisă după ce Ambasada Statelor Unite din Abu Dhabi a postat la sfârşitul lui octombrie un avertisment în care-i informa pe americani în legătură cu "o postare recentă anonimă pe un site jihadist care încurajează atacuri asupra profesorilor la şcoli americane şi internaţionale din Orientul Mijlociu".

Pledoaria Kievului: Un insurgent din trei este militar rus

Forţele insurgente din estul Ucrainei au peste 32.000 de combatanţi, circa 10.000 fiind militari ruşi, susţine Ministerul ucrainean al Apărării. "În acest moment, 32.400 de persoane luptă în regiunea Donbas, dintre care între 6.000 şi 10.000 sunt militari ruşi, iar ceilalţi sunt mercenari străini sau localnici", a declarat Oleksandr Rozmaznin, un oficial din Statul Major al armatei ucrainene. În ultimele zile, aproape 299 de militari ruşi au fost ucişi, iar 190 au fost răniţi în confruntările din zona aeroportului Doneţk, precizează oficialul ucrainean. Dintre mercenari, insurgenţii ceceni loiali preşedintelui prorus Ramzan Kadîrov reprezintă grupul cel mai numeros.
Armata ucraineană a arestat şi mercenari veniţi din Israel, Serbia, Spania, Italia şi chiar Brazilia.

Confruntări armate în centrul oraşului Groznîi

Cel puţin 19 persoane au fost ucise ieri, la Groznîi, în confruntări între insurgenţi ceceni şi forţele de ordine. Confruntările au provocat moartea a zece membri ai serviciilor de securitate, alţi 28 fiind răniţi, au precizat autorităţile ruse, anunţând încheierea "operaţiunii antiteroriste". Nouă insurgenţi ceceni au fost ucişi în confruntări, a declarat preşedintele Ramzan Kadîrov. Potrivit Comitetului naţional pentru combaterea terorismului, atacul insurgent a avut loc în centrul oraşului Groznîi, fiind urmat de confruntări armate în incinta unei şcoli. O clădire în care sunt redacţiile unor publicaţii a fost incendiată.

Liderii proeuropeni de la Chişinău au bătut palma

Liderii celor trei partide proeuropene (PLDM, PDM şi PL) au convenit, ieri, în urma unei întrevederi la Chişinău asupra creării unei majorităţi parlamentare. "Partidul Liberal aduce la cunoştinţa opiniei publice că a avut loc întâlnirea preşedinţilor PL (Partidul Liberal), PLDM (Partidul Liberal Democrat) şi PDM (Partidul Democrat), unde s-a convenit formarea majorităţii parlamentare şi crearea grupurilor pentru pregătirea programului de guvernare", s-a arătat într-un comunicat oficial al PL.  O informaţie similară a fost difuzată şi de PLDM, care afirmă că cei trei lideri, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL) s-au întâlnit şi au convenit asupra formării unei alianţe.
Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, partidele europene au cumulat 55 de mandate, repartizate astfel: PLDM - 23, PDM - 19 şi PL - 13. De cealaltă parte, partidele de stânga au cumulat 46 de mandate (PSRM - 25 şi PCRM - 21).
Neînţelegerile din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană II s-au intensificat după incidentul din decembrie 2012 din Pădurea Domnească, după care au fost demişi procurorul general Valeriu Zubci şi şeful Moldsilva Ion Lupu. La 13 februarie 2013, Vlad Filat a denunţat acordul Alianţei pe motiv că structurile statului sunt concentrate în mâinile unui oligarh.
Ca urmare, ceilalţi doi parteneri, PDM şi PL, au acuzat de trădare PLDM. După demiterea lui Vladimir Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, cu voturile comune ale PLDM şi PCRM, a urmat demisia Guvernului Filat 2 în urma unei moţiuni de cenzură pentru care au votat PDM, PCRM şi cinci deputaţi neafiliaţi. Partidul Liberal s-a scindat în grupul lui Ion Hadârcă şi cel al lui Mihai Ghimpu. Pentru a evita o nouă criză, PLDM, PDM şi grupul lui Hadârcă au format o coaliţie, Mihai Ghimpu fiind scos de la guvernare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.