Internațional

Ministru belgian: Flamanzii care au colaborat cu naziştii "au avut motivele lor"

Ziarul de Vrancea
9 oct 2014 447 vizualizări
Flamanzii care au colaborat cu naziştii în cel de-al Doilea Război Mondial "au avut motivele lor", a apreciat, într-un interviu publicat ieri, noul ministrul belgian de Interne, naţionalistul flamand Jan Jambon, ale cărui afirmaţii au provocat deja o polemică în Belgia

"Cei care au colaborat cu germanii au avut motivele lor. Eu nu am trăit în epoca aceea", a declarat, într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique, ministrul Jan Jambon, un aliat apropiat al preşedintelui Noii Alianţe flamande (N-VA), Bart De Wever. După depunerea jurământului, sâmbătă, de către noul Guvern condus de liberalul francofon Charles Michel, unde posturile-cheie sunt deţinute de naţionaliştii flamanzi din N-VA, trecutul noului ministru de Interne, care este şi vicepremier, se află în atenţia presei.
Noului ministru i se reproşează în special un discurs susţinut în 2001 la o reuniune a Saint-Maartensfonds, asociaţie a foştilor voluntari flamanzi care au luptat pe frontul din est cu trupele germane. "Îndemn pe oricine să găsească o frază, un text în care apăr colaborarea. Colaborarea a fost o greşeală", a afirmat Jambon, întrebat în legătură cu prezenţa la această reuniune. "Este un fapt divers şi deja am dat explicaţii", a adăugat el.
"Mişcarea flamandă a fost izolată zeci de ani", a mai afirmat noul ministru belgian de Interne. Până la începutul anilor 2000, naţionaliştii flamanzi au cerut "amnistia" pentru foştii colaboratori condamnaţi după război, perturbând periodic vizitele regelui în oraşele flamande.
La controversata reuniune din 2001, Jan Jambon s-a exprimat în numele Mişcării Populare flamande (Vlaamse Volksbeweging, VVB), al cărei membru este în prezent. "VVB reuneşte oameni în jurul unui singur obiectiv: independenţa Flandrei. Oameni care au poziţii extrem de diferite: de la extrema-stângă la extrema-dreaptă", a explicat el.
"Mişcarea Reformatoare (MR, formaţiunea premierului) a numit în fruntea Guvernului un personaj dubios, care consideră că participarea sa la reuniuni de extremă-dreaptă reprezintă un fapt divers (...) Nu-i vom cere demisia la trei zile după depunerea jurământului, dar este deosebit de deranjant", a afirmat preşedintele partidului de centru francofon CDH (de opoziţie), Benoît Lutgen.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.