Internațional

"Foamea invizibilă", un flagel necunoscut cu efecte devastatoare

Ziarul de Vrancea
8 oct 2014 643 vizualizări
Institutul internaţional de cercetări asupra alimentaţiei (IFPRI), cu sediul la Washington, avertizează într-un raport în legătură cu flagelul necunoscut al "foamei invizibile", definită ca o carenţă de micronutrienţi, care afectează peste 2 miliarde de persoane din lumea întreagă.

IFPRI publică anual o situaţie a locurilor unde este concentrată foamea şi în acest an pune accentul pe aspectul "crucial, dar adesea neglijat" al acestei forme de malnutriţie, care apare la populaţiile a căror alimentaţie este săracă în nutrienţi esenţiali.
Zinc, fier, iod, vitaminele A şi B sunt elemente care, consumate în cantităţi insuficiente, nu asigură o sănătate mulţumitoare şi o bună dezvoltare, explică IFPRI. Chiar dacă efectele foamei invizibile nu sunt evidente pe termen scurt, pe termen lung ele se dovedesc "devastatoare", manifestându-se prin creşterea mortalităţii materne şi infantile, handicapuri fizice, slăbirea sistemului imunitar şi a facultăţilor intelectuale.
În mod paradoxal, surplusul de greutate sau obezitatea şi foamea nu sunt incompatibile, arată IFPRI, în acest caz intervenind un consum excesiv de "macronutrienţi" (lipide, glucide). Cele peste 2 miliarde de persoane afectate de foamea invizibilă în lume reprezintă "mai mult de dublul celor 805 milioane de persoane ale căror nevoi calorice nu sunt satisfăcute", subliniază raportul. "Foamea invizibilă" ucide anual 1,1 milioane de copii, din cele 3,1 milioane de oameni care mor în fiecare an de subnutriţie, apreciază studiul.
În afară de efectele asupra sănătăţii, "foamea invizibilă afectează sever economiile ţărilor, dăunând productivităţii muncii" şi scăzând PIB-ul majorităţii statelor în dezvoltare cu 0,7 — 2%.
Organismul recomandă guvernelor să mărească diversitatea alimentară, făcând ca adaosul de zinc, fier şi vitamine esenţiale în alimente să fie obligatoriu în cursul prelucrării lor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.