Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Informaţiile medicale despre un pacient, mult mai valoroase pe piaţa neagră decât numărul cărţii de credit

Ziarul de Vrancea
1 oct 2014 509 vizualizări
Informaţiile medicale despre un pacient sunt de 10 ori mai valoroase pe piaţa neagră decât numărul cărţii de credit a respectivei persoane, susţin experţi în combaterea infracţionalităţii cibernetice.

Luna trecută, FBI-ul a avertizat furnizorii de asistenţă medicală să se păzească de atacurile cibernetice după ce una dintre cele din cele mai mari reţele de spitale din SUA, Community Health Systems Inc, a declarat că hackeri chinezi au pătruns în sistemul său de computere şi au furat informaţiile cu caracter personal a 4,5 milioane de pacienţi. Experţii susţin că infractorii cibernetici vizează din ce în ce mai mult industria americană de asistenţă medicală, a cărei valoare totală se ridică la 3 trilioane de dolari, în condiţiile în care multe companii folosesc încă sisteme informatice depăşite, care nu au cele mai noi programe de securitate.
Datele vândute de hackeri includ numele, data naşterii, codurile de diagnostic şi informaţii legate de facturare ale pacientului. Infractorii folosesc aceste date pentru a crea ID-uri false în scopul de a cumpăra echipament medical sau droguri care pot fi revândute, sau pentru a combina numărul unui pacient cu un fals număr de furnizor şi a completa cereri contrafăcute către asiguratori, explică experţii care au investigat atacurile cibernetice asupra furnizorilor de asistenţă medicală.
Datele furate pot fi vândute pentru 10 dolari fiecare, fiind de 10 sau 20 de ori mai scumpe decât un număr de card de credit din SUA, afirmă Don Jackson, de la PhishLabs.

Berea, benefică pentru sănătate, dar asociată cu alimente nesănătoase

Mai mulţi experţi în nutriţie din diferite ţări europene au prezentat o serie de studii privind efectele benefice ale consumului moderat de bere, marţi, la Bruxelles, în cadrul celui de-al 7-lea Simpozion european "Berea şi Sănătatea". Consumul moderat de vin reduce riscul de boli cardiovasculare cu 32 la sută, iar cel de bere cu 22 la sută, a arătat Rosa Lamuela, de la Universitatea din Barcelona. Berea este o sursă importantă de polifenoli (antioxidanţi ce previn bolile cardiovasculare, cancerul şi reduc efectele îmbătrânirii), având un conţinut mai ridicat al acestor substanţe decât vinul alb, dar mai scăzut decât cel roşu. Pe de altă parte, mai multe studii făcute de-a lungul timpului indică o stare mai bună a sănătăţii la băutorii de vin, faţă de băutorii de bere, a arătat cercetătoarea olandeză Edith Feskens, de la Universitatea din Wageningen. Astfel, au concluzionat cercetătorii, berea în sine nu este nesănătoasă, dar este percepută astfel din cauza unor asocieri: este preferată în general de persoane cu un statut socio-economic mai scăzut, care automat au o stare de sănătate mai proastă şi tind să facă alegeri nesănătoase în alimentaţie.
Consumul moderat de alcool scade riscul mortalităţii, din toate cauzele, atât la femei, cât şi la bărbaţi, faţă de lipsa consumului. Odată cu creşterea consumului însă, creşte şi riscul, depăşindu-l pe cel existent în faza de non-consum, efect cunoscut drept curba J.
Doza zilnică recomandată de bere este de 330 de mililitri la femei şi de 660 de mililitri la bărbaţi.

Prima "grădină zoologică" dedicată microbilor

Prima "grădină zoologică interactivă dedicată microbilor" din lume şi-a deschis porţile la Amsterdam, în onoarea acestor creaturi minuscule care reprezintă totuşi două treimi din organismele vii de pe Terra.
Virusurile, ciupercile şi bacteriile sunt adeseori asociate cu bolile, dar ele sunt de asemenea esenţiale pentru supravieţuirea oamenilor şi joacă un rol tot mai important pentru viitorul omenirii şi al planetei. În zilele noastre, microorganismele sunt deja utilizate pentru a produce biocarburanţi, pentru a fabrica noi tipuri de antibiotice şi pentru a ameliora randamentul agricol.
Fiecare persoană adultă are în corpul său aproximativ 1,5 kilograme de microbi, fără de care ar muri.
Cea mai mare parte din această grădină zoologică, prima de acest fel din lume, seamănă cu un laborator. Mai multe rânduri de microscoape conectate la ecrane uriaşe prezintă tot felul de microorganisme. Mergând spre primul etaj al grădinii zoologice, un ecran uriaş plasat pe tavanul liftului arată, printr-o lentilă ce are forma unui ochi supradimensionat, toate organismele vii de pe pleoapele vizitatorilor. Vizitatorii pot, de asemenea, să observe microbii în timp ce se reproduc, graţie unui microscop 3D special construit pentru noua grădină zoologică, şi pot să scaneze microbii şi să identifice în acest fel numărul şi locurile în care trăiesc microbii de pe corpurile lor.
Cuplurile de îndrăgostiţi vor putea să se sărute în faţa unui dispozitiv denumit "Kiss-o-Meter" care indică numărul de microbi schimbat de cei doi parteneri în timpul acelui sărut.

Armistiţiu în Ucraina: Zece morţi în urma bombardamentelor asupra unei şcoli

Zece persoane au fost ucise şi nouă rănite, ieri, în bombardamente din Doneţk, bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, după ce un maxi-taxi şi o şcoală au fost vizate de obuze în prima zi a noului an şcolar, a anunţat administraţia regională. Acesta este cel mai grav bilanţ al victimelor din rândul civililor după intrarea în vigoare, la 5 septembrie, a armistiţiului încheiat între Kiev şi insurgenţii din est, cu participarea Rusiei şi a OSCE. Patru adulţi au fost ucişi şi alţi opt au fost răniţi când un obuz a explodat, în jurul orei locale 10.00 (10.00, ora României), în apropierea unei şcoli situate în districtul Kievski, la patru kilometri de aeroportul din Doneţk, teatrul unor confruntări violente, în ultimele zile, între armata ucraineană şi insurgenţii proruşi.
În momentul căderii obuzului, 238 de persoane se aflau pe teritoriul şcolii, dintre care 70 de copii, cu ocazia începerii noului an şcolar, care în această regiune afectată de un conflict armat are loc cu o lună mai târziu decât în restul ţării.
Anterior, Primăria anunţase că şase adulţi, părinţi şi profesori, au fost răniţi după ce un obuz a aterizat în apropierea unei şcoli din Doneţk, în prima zi a noului an şcolar. Alte şase persoane au fost ucise şi una a fost rănită într-un maxi-taxi vizat de o rachetă, a precizat administraţia într-un comunicat.
În pofida unui armistiţiu consolidat pe 20 septembrie în cadrul unor negocieri la Minsk între Kiev, Moscova, rebeli şi OSCE, confruntările armate intense continuă, cu armament greu, în jurul aeroportului din Doneţk, principalul oraş aflat sub controlul rebelilor.

Bilanţul erupţiei vulcanice din Japonia a ajuns la 48 de morţi

Alte cinci cadavre au fost descoperite ieri după-amiază pe vârful muntelui japonez Ontake, care a erupt sâmbătă pe neaşteptate, bilanţul provizoriu al tragediei fiind în prezent de 48 de morţi. Patruzeci şi trei de cadavre fuseseră deja descoperite începând de sâmbătă până miercuri în zona erupţiei vulcanului cu o altitudine de 3.067 metri situat între prefecturile centrale Nagano şi Gifu. Potrivit unor relatări de la faţa locului, numeroase persoane sunt în continuare date dispărute.

Un bărbat înarmat s-a urcat în lift cu Barack Obama

Un bărbat care avea asupra sa o armă fără ca Secret Service să fi observat a urcat în lift cu preşedintele american Barack Obama în timpul vizitei acestuia la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Atlanta, la 16 septembrie, relatează Washington Examiner. Ameninţarea la adresa preşedintelui pare să fi fost minimă, dar incidentul a expus o breşă în protocoale de securitate importante ale Secret Service, potrivit unor surse citate de cotidianul american.
Informaţia a apărut în aceeaşi zi în care directoarea Secret Service, Julia Piercon a fost audiată de o comisie a Camerei Reprezentanţilor în legătură cu incidentul din 19 septembrie, când un bărbat a sărit gardul Casei Albe şi a pătruns în reşedinţa prezidenţială.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.