Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Amănunte inedite din viaţa ministrul rus de Externe

Ziarul de Vrancea
11 sep 2014 615 vizualizări
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov afirmă că este "greu de enervat", datorită unei experienţe diplomatice bogate, şi a recunoscut că poartă tricouri ale brandului rus "Oamenii politicoşi", devenit cunoscut după evenimentele din Crimeea, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică.

"Doar un novice îşi poate permite să-şi piardă capul cand nu poate găsi o ieşire din situaţie, eu însă, slavă Domnului, am reuşit să văd multe de-a lungul carierei mele diplomatice", a declarat Lavrov. "Răbdarea, de care are nevoie orice persoană, este foarte preţuită în profesia noastră. Sunt greu de enervat, dar nu riscaţi să verificaţi acest fapt", glumeşte ministrul rus, într-un interviu pentru Itar-Tass, publicat joi dimineaţa. El a relatat că a reuşit să se odihnească "puţin vara aceasta". "Subliniez că m-am odihnit în Rusia", a afirmat Lavrov, menţionand că atunci cand a acceptat postul de ministru de Externe, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin dreptul de a pleca la odihna o dată în an, fără pază şi în compania prietenilor. "Aceasta a fost rugămintea mea, pe care Vladimir Vladimirovici (Putin) a susţinut-o", a adăugat el, menţionand că preşedintele rus este o persoană care "te lasă să-ţi expui părerea şi niciodată nu impune ultimatumuri". De asemenea, Putin este "foarte atent şi poate asculta ca nimeni altul", a afirmat Lavrov. El a mărturisit că îi place să cante la chitară, dar în prezent cantă mai rar. "Pentru aceasta trebuie să ai dispoziţie bună şi companie", a explicat ministrul. Lavrov a recunoscut că nu este foarte interesat de gastronomie, iar în timpul liber urmăreşte posturile de ştiri din Rusia, CNN, BBC şi postul ucrainean News One". Ministrul rus a mai spus că are tricouri cu ale brandului "Oamenii politicoşi", care a devenit cunoscut după anexarea Crimeei de către Rusia şi care ilustrează militari proruşi. "Am primit în dar cateva. Îmi plac în special cele pe care sunt apar imagini cu persoane purtand măşti şi ochelari", a adăugat el.

Un jurnalist rus, reţinut după un interviu pe tema "federalizării" Siberiei

Jurnalistul Dmitri Şipilov a fost reţinut, ieri, de poliţia rusă, la cateva ore după ce a publicat un interviu realizat cu un activist care susţine o autonomie extinsă pentru provinciile din Siberia, relatează RFE/RL, în pagina online. Anton Ivanov, unul dintre colegii jurnalistului, a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că Şipilov a fost reţinut joi într-o gară din apropiere de Moscova.  Jurnalistul a fost reţinut după ce a publicat în cotidianul Novosti Kuzbassa un interviu cu Artiom Loskutov, unul dintre organizatorii marşului pentru "federalizarea" Siberiei, anunţat pentru luna august, care a fost însă interzis de autorităţi şi nu a mai avut loc. Unii dintre organizatorii marşului au fost amendaţi şi doar o persoană, Daria Poliudova, a fost arestată în cursul acestei luni şi acuzată de răspandirea extremismului şi separatismului pe Internet. Oficialii din Rusia au cerut în mai multe randuri "federalizarea" Ucrainei, susţinand că este necesară o autonomie extinsă pentru regiunile locuite de etnici ruşi, însă eforturile în vederea descentralizării puterii în Rusia reprezintă o problemă sensibilă pentru Kremlin.

Clorul a fost folosit ca armă în Siria în mod "sistematic şi repetat"

Clorul a fost folosit ca armă chimică în Siria în mod "sistematic şi repetat", au confirmat experţii din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), responsabilă cu ancheta în cazul acuzaţiilor privind atacuri cu gaz în această ţară, relatează AFP. Anchetatorii OIAC au strans informaţii care "confirmă că un agent chimic toxic a fost utilizat în mod sistematic şi repetat ca armă chimică în sate din nordul Siriei, la începutul anului", a precizat organizaţia într-un comunicat. Ei au identificat acest agent toxic ca fiind clor, "fie pur, fie în amestec cu un alt agent", pe baza mărturiilor, fotografiilor, înregistrărilor video şi rapoartelor medicale. "Descrierile, proprietăţile şi comportamentul gazului, semnele şi simptomele rezultate din expunere şi răspunsurile pacienţilor la tratamente" le-au permis să afirme că clorul a fost utilizat în atacuri asupra satelor Kafr Zeta, Al-Tamana'a şi Tal Minnis. În mai, echipa OIAC a fost ţinta unui atac, fiind împiedicată să ajungă la locul unde s-ar fi desfăşurat unul dintre aceste atacuri, în satul Kafr Zeta. În iunie, un prim raport al organizaţiei afirma că dovezile stranse pană atunci ofereau credibilitate acuzaţiilor privind atacuri cu clor. Anchetatorii OIAC îşi continuă misiunea şi vor încerca să clarifice evenimentele legate de aceste acuzaţii, a declarat purtătorul de cuvant al organizaţiei, Michael Luhan. Guvernul sirian a distrus practic toate armele chimice pe care le inventariase anterior într-o declaraţie către OIAC, dar discuţiile continuă privind eventuale erori sau omisiuni în această listă. Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii se acuză reciproc că utilizează agenţi chimici, inclusiv clor, de la începutul conflictului sangeros din Siria, în martie 2011. La sfarşitul lui august, o comisie de anchetă a ONU a acuzat autorităţile siriene că au utilizat arme chimice, "probabil cu clor", de opt ori în vestul Siriei. Purtătoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat miercuri că SUA sunt "profund tulburate" de ultimul raport al OIAC, care precizează că armele chimice au fost utilizate din elicoptere.

Statele UE au stabilit ce sancţiuni vor aplica Rusiei

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns ieri la un acord pentru ca noile sancţiuni economice împotriva Rusiei să intre în vigoare de vineri, au declarat surse europene, citate de AFP. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmează să explice în cursul zilei această decizie, adoptată pentru a menţine presiunea asupra Moscovei, în pofida unei detensionări a situaţiei în Ucraina, a adăugat una dintre sursele citate. Noile sancţiuni adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, care vor intra în vigoare de astăzi, vizează şase mari companii din domeniul apărării şi energiei, precum şi 24 de personalităţi, între care oligarhi ruşi şi lideri separatişti ucraineni, a anunţat joi Consiliul European, citat de AFP. Potrivit Consiliului European, noile sancţiuni "interzic finanţarea a trei mari companii ruseşti din domeniul apărării şi a altor trei din sectorul energetic". Această interdicţie ar viza în special companiile petroliere Rosneft şi Transneft, precum şi filiala petrolieră a Gazprom, conform unei surse europene. Consiliul European a mai precizat că 24 de personalităţi, "între care noii lideri din Donbas, membrii Guvernului din Crimeea, precum şi decidenţi şi oligarhi ruşi", vor fi adăugate vineri pe lista sa cu persoanele şi entităţile vizate de noile sancţiuni.

Un bărbat fără adăpost a înjunghiat patru carabinieri

Un bărbat fără adăpost care suferea de tulburări mentale, înarmat cu un cuţit şi un ciocan, a înjunghiat miercuri patru carabinieri la Roma, a anunţat poliţia, citată de agenţia ANSA în pagina electronică. Mai mulţi trecători au chemat poliţia după ce au fost ameninţaţi de bărbatul fără adăpost, care ulterior i-a atacat pe carabinierii sosiţi pentru a interveni în acest caz. Un locotenent-colonel, şeful echipei de intervenţie, precum şi alţi trei ofiţeri au suferit răni la nivelul pieptului, picioarelor şi braţelor, dar vieţile lor nu sunt în pericol. Carabinierii răniţi au fost transportaţi la Spitalul Santo Spirito, în urma incidentului produs în cartierul Prati. Atacatorul, care este cetăţean german, a fost arestat pentru tentativă de crimă.

Gafă de proporţii a poliţiei australiene

Poliţia australiană a prezentat scuze ieri, după ce a uitat pe aeroportul din Sydney o valiză plină cu explozibil plastic, destinată antrenamentelor cainilor, şi găsită patru săptămani mai tarziu de o pasageră, transmite AFP. Femeia a primit această valiză în locul bagajului său avariat şi, cand a ajuns la domiciliul său marţi, a descoperit explozibilii, 230 de grame de plastic. Ea a alertat poliţiştii din comisariatul Cessnock, situat la circa 150 de kilometri de Sydney, care au evacuat zona ca măsură de precauţie, înainte de a stabili provenienţa valizei. Conform poliţiei federale, explozivul plastic nu era armat. Valiza a fost abandonată într-un terminal pentru zboruri naţionale, după un antrenament la 14 august. "Instructorul de caini care a lăsat obiectul din lipsă de atenţie a fost identificat şi va fi vizat de o anchetă internă", a afirmat comandantul poliţiei aeroportuare, Wayne Buchhorn.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.