Internațional

Se întamplă şi la case mai mari:Pilot american, obligat să depună jurămant religios pentru a-şi păstra slujba

Ziarul de Vrancea
10 sep 2014 550 vizualizări
US Air Force l-a informat pe un pilot american că va fi nevoit să părăsească forţele aeriene dacă nu depune jurământul folosind fraza "aşa să-mi ajute Dumnezeu", au afirmat marţi oficiali americani. Cererea de reangajare a pilotului, un ateu, a fost refuzată luna trecută, din cauza refuzului acestuia de a depune jurământul în faţa lui Dumnezeu. Acum, el este dispus să declanşeze o acţiune în justiţie împotriva armatei, a declarat avocata sa.

"Nu am primit răspunsul Forţelor Aeriene la scrisoarea pe care am trimis-o. Armata nu şi-a exprimat nici cea mai mică voinţă de a se ajunge la un acord", a precizat Monica Miller, o avocată de la The American Humanist Association care a preluat cazul. Având în vedere că data-limită de reangajare în armată a fost stabilită pentru noiembrie, acest sergent de la Baza aeriană Creech, în Nevada (vest), al cărui nume nu a fost divulgat, va fi nevoit să dea în judecată Guvernul, într-un tribunal federal, a declarat ea.
În trecut, piloţii puteau să opteze pentru o frază alternativă şi să evite cuvintele "aşa să-mi ajute Dumnezeu" la momentul depunerii jurământului. Însă US Air Force a schimbat această practică în octombrie 2013. Alte arme din armata americană nu impun această referinţă la divinitate în cadrul prestării jurământului. "Este singura armă care, din câte ştiu eu, obligă pe toată lumea, în toate cazurile, să recurgă la un limbaj religios", subliniază avocata. În opinia sa, acest lucru încalcă prevederile Constituţiei, iar "Guvernul nu poate obliga o persoană care nu crede să depună un jurământ care afirmă existenţa unei fiinţe supreme".
O purtătoare de cuvânt a US Air Force, Ann Stefanek, a declarat pur şi simplu că sergentul are timp până la data-limită, în noiembrie, să se reangajeze şi să depună jurământul. Între timp, "un aviz juridic scris a fost cerut" avocatului principal al Pentagonului, a spus ea.

Unele somnifere ar putea creşte riscul de Alzheimer

Utilizarea pe termen lung a unor somnifere sau medicamente împotriva anxietăţii din familia benzodiazepinelor (tranchilizante minore) poate creşte semnificativ riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui studiu franco-canadian publicat ieri. Timp de şase ani, cercetătorii au studiat 1.796 de cazuri de Alzheimer dintr-un program de asigurare medicală canadian pe care le-au comparat cu aproximativ 7.000 de persoane având o stare bună de sănătate. În studiul publicat de British Medical Journal, se arată că administrarea timp de peste trei luni a benzodiazepinelor se asociază unui risc crescut de Alzheimer putând ajunge la 51 la sută.
Asocierea a fost legată mai ales de durata expunerii şi a fost mai importantă în cazul utilizării benzodiazepinelor având o durată lungă de acţiune.
Potrivit cercetătorilor, benzodiazepinele constituie "instrumente incontestabil valoroase pentru tratarea tulburărilor de anxietate şi de insomnie temporară", însă adaugă că tratamentele ar trebui să fie de scurtă durată şi "să nu depăşească trei luni". Rezultatele studiului sunt în concordanţă cu avertizările emise de autorităţile sanitare din mai multe ţări împotriva folosirii benzodiazepinelor, în special la vârstnici, datorită efectelor secundare de ordin cognitiv.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.