Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un asteroid "ciudat" ar putea distruge Pământul în 2880

Ziarul de Vrancea
18 aug 2014 650 vizualizări
Viaţa pe Terra ar putea deveni istorie pe 16 martie 2880, când un asteroid, despre care cercetătorii spun că pare să încalce legile fizicii, ar putea lovi Pământul, potrivit unei descoperiri făcute de astronomii americani.

Cercetătorii au descoperit că asteroidul se roteşte atât de rapid în jurul axei proprii, încât ar trebui să se dezintegreze. Totuşi, asteroidul 1950 DA rămâne intact şi îşi continua călătoria prin spaţiu. Oamenii de ştiinţă cred că obiectul nu se dezintegrează datorită unor forţe de coeziune cunoscute sub numele de "forţele Van der Waals". Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Tennessee, din Knoxville, Statele Unite al Americii. Cercetări anterioare au arătat că asteroizii sunt de fapt grămezi de pietriş, rocile fiind ţinute laolaltă de gravitaţie şi fricţiune. În cazul lui 1950 DA, specialiştii au descoperit că acesta se învârte atât de rapid, încât ar trebui să se dezintegreze, gravitaţia nefiind suficient de puternică pentru a-l menţine stabil.
Asteroidul are aproximativ un kilometru în diametru şi face o rotaţie completă în jurul axei sale la fiecare două ore şi şase minute. Mai mulţi cercetători de la universitatea amintită au vrut să ştie de ce acest corp ceresc nu se dezintegrează. Calculând temperatura şi densitatea asteroidului, specialiştii au reuşit să detecteze forţele de coeziune care ţin asteroidul întreg. "Am descoperit că 1950 DA se roteşte mai rapid decât limita de dezintegrare calculată pentru densitatea sa", a declarat Ben Rozitis, membru al echipei de cercetare. "În condiţiile acestea, dacă doar gravitaţia este cea care ţine laolaltă această gramadă de roci, dupa cum se crede în general, ar trebui de fapt să se dezintegreze. În concluzie, forţele de coeziune care apar între particule ar trebui să fie responsabile pentru integralitatea structurală a asteroidului", a spus cercetătorul.
Mai mult, viteza de rotaţie a asteroidului, măsurată în regiunea ecuatorială, este atât de mare încât 1950 DA prezintă, de fapt, gravitaţie negativă, adică, dacă un astronaut ar vrea să se plaseze pe suprafaţa sa, ar fi aruncat în spaţiu. Prezenţa forţelor de coeziune a fost prezisă în cazul asteroizilor mici, dar acum este pentru prima dată când cercetătorii au şi dovezi clare.

Probabilitatea să lovească Terra este de 0,3 la sută

Forţele Van der Waal sunt forţe de atracţie care menţin moleculele împreună şi sunt foarte importante în chimie, biologie şi fizică. Aceste forţe de coeziune apar datorită atracţiei dintre zonele cu sarcini electrice opuse din interiorul substanţelor care alcătuiesc materia. Puterea acestora este direct proporţională cu mărimea atomilor şi a moleculelor. Totuşi, forţele van der Waal sunt printre cele mai slabe interacţiuni chimice şi, din această cauză, sunt extrem de greu de studiat. Concluziile studiului au fost publicate în revista Nature, iar noile date au posibile implicaţii în găsirea de metode de protejare a planetei de un impact cu un astfel de asteroid.
"După impactul din februarie 2013, de la Celiabinsk, Rusia, (când un asteorid a explodat în atmosfera terestră şi mai multe fragmente au ajuns la sol, n.r.), interesul pentru găsirea de metode de apărare împotriva impactului cu un asteroid a crescut", a declarat profesorul Rozitis. "Înţelegerea mecanismelor care împiedică aceşti asteroizi să se dezintegreze poate ajuta la protejarea împotriva impacturilor viitoare", a mai spus acesta. Cercetarea arată că unele tehnici de apărare, cum ar fi trimiterea în spaţiu a unor obiecte care să lovească asteroidul, ar putea avea efecte negative, înrăutăţind situaţia. De exemplu, acestă metodă ar afecta forţele care menţin asteroidul stabil din punct de vedere structural, provocându-i dezintegrarea într-o mulţime de bucăţi mai mici, care ar putea să influenţeze alţi asteroizi aflaţi pe o traiectorie de coliziune cu Terra.
Asteroidul 1950 AD călătoreşte cu o viteză de 15 kilometri pe secundă, raportat la Pământ, şi traiectoria sa se intersectează cu Pământul, ceea ce ar putea face să se prăbuşească în Oceanul Atlantic, cu o viteză de peste 61.000 de kilometri pe oră. Specialiştii estimează că un eventual impact al acestui asteroid cu Terra ar avea loc cu o forţă echivalentă cu explozia a 44.800 de megatone de trinitrotoluen (trotil sau TNT, n.r.). Comparativ, bomba atomică de la Hiroshima a explodat cu o forţă echivalentă cu 16 kilotone de TNT. Probabilitatea ca 1950 DA să lovească Terra este de 0,3 la sută, dar riscul este, totuşi, cu 50 la sută mai mare decât cel al unui impact cu alţi asteroizi cunoscuţi până acum.

NATO va răspunde militar la o infiltrare într-o ţară aliată

NATO va răspunde militar dacă Rusia va încerca să infiltreze trupe într-o ţară membră a alianţei, aşa cum a făcut înainte de a anexa peninsula ucraineană Crimeea, a declarat generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate în Europa.  Militari purtând uniforme fără însemne naţionale au fost dislocaţi când Rusia a intrat în Crimeea, în februarie. Deşi preşedintele rus Vladimir Putin a negat iniţial orice implicare, el a recunoscut în aprilie că forţele ruse au fost active în peninsulă.
Kievul şi guvernele occidentale aşteaptă să vadă dacă Moscova va interveni pentru a sprijini rebelii din estul Ucrainei. Unii experţi militari au declarat că Putin ar putea viza ţările baltice, unde există importante minorităţi ruse.
Generalul american Philip Breedlove, comandantul NATO în Europa, a declarat că deşi Alianţa Nord-Atlantică nu intenţionează să intervină în Ucraina, care nu este membră NATO, ţările aliate din estul Europei trebuie să se pregătească pentru o posibilă ameninţare din partea "omuleţilor verzi", o aluzie la militarii în uniforme fără însemne naţionale.

Kievul acuză speratiştii că au atacat un convoi de refugiaţi

Pe de altă parte, Kievul a acuzat ieri separatiştii proruşi că au tras cu lansatoare multiple de rachete de tip Grad asupra unui convoi de refugiaţi, în apropiere de Lugansk, provocând moartea a "numeroase" persoane, inclusiv femei şi copii. Atacul ar fi avut loc în jurul orei locale 09.40 (09.40, ora României). Convoiul se deplasa printr-un coridor umanitar la nord de Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi, pe unde peste 1.800 de persoane au fugit din acest oraş în două zile.
Localitatea Hriaşciuvate a fost recucerită de forţele ucrainene, dar rebelii au contraatacat şi convoiul s-a regăsit, ieri dimineaţă, în plină zonă de lupte, susţine Kievul. Insurgenţii proruşi au negat însă acuzaţiile.

Presa britanică i-a demonizat pe români, pe bulgari, mai puţin

Românii au fost asociaţi în mod repetat de presa din Insulă cu activităţile infracţionale, dar nu şi bulgarii, conform unui raport al Observatorului pentru Imigraţie de la Universitatea Oxford, care a analizat relatările din presă din perioada 2012-2013. Analiza include 4.000 de articole, scrisori şi comentarii care menţionează românii sau bulgarii, însumând un total de peste 2,8 milioane de cuvinte. Raportul a constatat că românii au fost incluşi într-un "singur grup" de persoane care creează probleme, majoritatea tabloidelor denumindu-i membri ai bandelor infracţionale, cerşetori, hoţi sau persoane care ocupă clădiri ilegal. Limbajul folosit pentru a-i descrie pe bulgari a fost însă mult mai blând, fără a crea o legătură cu o anumită problemă socială. Cercetătorii au remarcat folosirea unui limbaj emoţional atunci când venea vorba despre imigraţie, cuvinte precum "valuri" sau "grămezi" fiind folosite cu regularitate de tabloide. "Raportul este valoros pentru că arată cum au discutat ziarele naţionale britanice despre români şi bulgari într-o perioadă-cheie", a declarat William Allen, unul dintre autorii analizei. "Limbajul folosit pentru a-i descrie pe români - în special de ziarele tabloide - îi menţionează adesea în legătură cu criminalitatea şi comportamentul antisocial, în timp ce în cazul bulgarilor nu a fost aşa", a adăugat el.

Primar, suspendat din cauza unor selfie-uri nud în birou

Primarul oraşului elveţian Baden Geri Müller, care este totodată deputat din partea Verzilor, a fost suspendat provizoriu din funcţie, ieri, din cauza unor acuzaţii potrivit cărora şi-a făcut selfie-uri nud în birou. Consiliul Municipal de la Baden, în cantonul Argovia, situat în apropiere de Zurich, a decis să-l suspende provizoriu din funcţie pe primar până la "clarificarea situaţiei". Primarul, care este totodată membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Naţional (Camera inferioară), beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, subliniază Executivul de la Baden.
Decizia a fost adoptată în urma dezvăluirilor ziarului "Schweiz am Sonntag", care l-a acuzat duminică pe Müller că a trimis unei cunoştinţe selfie-uri în care apare nud, făcute în birou, în timpul programului. Potrivit lui Müller, care s-a exprimat în presa elveţiană prin intermediul avocatului său, femeia cu care se afla în contact ar fi exercitat presiuni asupra sa şi l-ar fi ameninţat cu divulgarea relaţiei în presă şi unor terţe persoane. Poliţia municipală din Baden a arestat o femeie tânără. Exprimându-şi regretul că acest caz a devenit public, Geri Müller a anunţat duminică faptul că a cerut personal intervenţia poliţiei, deoarece tânăra ameninţa că se sinucide.

Prinţ saudit, jefuit de 250.000 de euro la Paris

Coloana oficială a unui prinţ saudit a fost atacată duminică seara la Paris de un comando înarmat, care a furat 250.000 de euro şi a fugit, a anunţat ieri o sursă din cadrul poliţiei. Coloana formată din mai multe maşini, care se îndrepta către aeroportul Bourget situat la 15 kilometri nord de capitala franceză, a fost atacată între orele 21.00 şi 22.00 (22.00-23.00 ora României), la ieşirea din Paris. "Prejudiciul declarat este de 250.000 de euro", a anunţat o sursă din cadrul poliţiei. În urma atacului, nimeni nu a fost rănit. Potrivit cotidianului Le Parisien, agresorii, înarmaţi cu puşti de asalt de tip kalaşnikov, au furat şi documente "sensibile".
Convoiul plecase de la ambasada Arabiei Saudite, potrivit posturilor de radio RMC şi Europe 1. Maşina jefuită era un vehicul aparţinând serviciului administrativ. Aceasta a fost furată şi găsită apoi arsă, a precizat sursa din cadrul poliţiei. "Este destul de inedit ca jaf, erau în mod evident informaţi, este destul de rar un astfel de mod de operare", a subliniat sursa citată. Niciunul dintre autori nu a fost arestat până în prezent.

Româncă, împuşcată de soţul italian, în centrul Italiei

Un italian în vârstă de 49 de ani şi-a împuşcat soţia, o româncă în vârstă de 39 de ani, pe o plajă din centrul Italiei, femeia fiind în stare critică în urma incidentului care este rezultatul unei crize de gelozie. Cei doi soţi erau certaţi şi au mers în vacanţă la Marea Adriatică, în staţiunea Marina Palmense, situată în apropierea oraşului Fermo (regiunea Marche, centrul Italiei). Într-o scenă de gelozie, italianul Roberto P., în vârstă de 49 de ani, a scos un pistol şi a tras mai multe focuri de armă spre soţia sa, românca Adela Mihaela B., în vârstă de 39 de ani. Incidentul a avut loc duminică seară în campingul Spinnaker din staţiunea Marina Palmense.
Autorităţile au fost alertate de un alt turist, care a asistat la incident.
Românca a fost transportată în stare critică la secţia de urgenţe a Spitalului din Fermo, după care a fost transferată la Spitalul Torrette din Ancona, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Carabinierii italieni au declanşat o anchetă în acest caz, iar autorul agresiunii a fost arestat preventiv.

Peste 2.000 de palestinieni au fost ucişi în războiul din Fâşia Gaza

Peste 2.000 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul lui iulie, când a fost declanşată ofensiva israeliene împotriva mişcării palestiniene Hamas, a anunţat ieri Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană. Potrivit ministerului, dintre cei 2.016 palestinieni ucişi, 541 sunt copii, iar 250 sunt femei. Acest nou bilanţ include locuitori care au murit din cauza rănilor atât în spitale de la Gaza, cât şi din străinătate, a precizat instituţia.
Confruntările dintre combatanţi din cadrul mişcării Hamas, aflată la putere în enclavă, şi militari israelieni, dar şi bombardarea intensivă a Fâşiei Gaza s-au soldat, de asemenea, cu 10.196 de răniţi, potivit ministerului.
De partea israeliană, războiul s-a soldat cu 67 de morţi, dintre care trei sunt civili - inclusiv un thailandez -, ucişi de rachete palestiniene, iar 64 sunt militari, dintre care cinci au fost ucişi în "friendly fire" de către alţi militari israelieni, potrivit armatei israeliene.
Un armistiţiu fragil a fost instituit în urmă cu o săptămână şi urmează să expire la miezul nopţii de luni spre marţi. Israelienii şi palestinienii continuă negocieri indirecte la Cairo, într-o încercare de a ajunge la un armistiţiu pe termen lung.

Danemarca se confruntă cu un aflux fără precedent de imigranţi, mai ales români

Danemarca s-a confruntat cu un aflux fără precedent de imigranţi, înregistrând 59.274 de străini sosiţi anul trecut, majoritatea din Europa, românii situându-se pe primul loc - 4.919. ''Ei vin în special din ţări ale Uniunii Europene'', a declarat sociologul Bent Greve, de la Roskilde University, pentru cotidianul Metroxpress. ''Aceasta arată imaginea unei pieţe europene a muncii deschisă. S-ar putea dovedi cu timpul a fi un indiciu pozitiv pentru economia daneză'', a adăugat el. O treime dintre imigranţi provin din ţări non-occidentale, precum Siria, iar India şi China sunt bine reprezentate în statistici, cu circa 2.000 de imigranţi care sosesc din fiecare ţară.
În afară de cei aproape 60.000 de imigranţi care sosesc, 21.441 de persoane cu cetăţenie daneză se întorc de asemenea în Danemarca.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.