Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Vaticanul recunoaşte Asociaţia Internaţională a Exorciştilor

Ziarul de Vrancea
3 iul 2014 496 vizualizări
Organizaţia numără în prezent circa 250 de exorcişti cu patalama

Congregaţia pentru Cler a recunoscut juridic Asociaţia Internaţională a Exorciştilor (AIE), fondată de un celebru exorcist, Gabriele Amorth.  Printr-un decret din 13 iunie, această congregaţie a Curiei Romane a aprobat statutul AIE, acordându-i acesteia personalitate juridică de asociaţie privată internaţională de credincioşi, în baza articolului 322.1 din Codex iuris canonici (Codul de drept canonic). Ideea reunirii exorciştilor într-o asociaţie i-a venit părintelui Amorth în anii '80, în scopul de a-şi împărtăşi experienţele şi reflecţiile pentru a putea ajuta într-un mod mai eficient persoanele care recurgeau la ei. Potrivit ziarului Vaticanului, în acea perioadă s-au extins "practicile oculte", fapt pentru care un număr tot mai mare de credincioşi cereau ajutorul exorciştilor, considerându-se în pericol.
La 4 septembrie 1991 a apărut Asociaţia Italiană a Exorciştilor. După doi ani, în 1993, părintele Amorth şi colegii săi italieni au participat la o reuniune organizată de exorcistul francez René Chenessau şi de teologul René Laurentin. Experienţa a fost considerată pozitivă, fapt pentru care întâlnirea s-a repetat în 1994, când s-a decis să aibă continuitate şi o structură organizatorică.
Aprobarea AIE de către Sfântul Scaun "este motiv de bucurie nu numai pentru asociaţi, ci şi pentru întreaga Biserică", a declarat, pentru L'Osservatore Romano, Francesco Bamonte, preşedinte din 2012 al Asociaţiei. Dumnezeu îi cheamă pe unii preoţi să exercite "acest preţios minister al exorcismului şi al eliberării", în scopul de a "însoţi cu umilinţă, credinţă şi milostivenie" aceste persoane care au nevoie de o "atenţie spirituală şi pastorală specifică", a adăugat acesta.
În prezent, AIE are aproximativ 250 de exorcişti în 30 de ţări. Ritualul exorcismului - în cursul căruia se rostesc rugăciuni pentru alungarea demonilor din trupul unui posedat - a fost reînnoit în pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea, în 1998, când Biserica Catolică a decis, după aproape 400 de ani, să revizuiască textul anterior - din 1614 - în urma schimbărilor aduse de Conciliul Vatican II (1962-1965) şi a progreselor ştiinţei.

Şevciuk, supărat că Moscova nu vrea integrarea Transnistriei

Integrarea regiunii separatiste moldovene Transnistria în Federaţia rusă "nu este pe agenda" vizitei la Moscova, şi-a exprimat regretul ieri Evgheni Şevciuk, "preşedintele" separatist prorus al acestui teritoriu într-o conferinţă de presă susţinută în capitala rusă. "Această temă nu este pe agenda acestei vizite", a declarat liderul acestei republici autoproclamate în Republica Moldova, dar care nu a fost recunoscută de niciun stat până în prezent şi care doreşte să facă parte din Rusia. "Cetăţenii Transnistriei aşteaptă ca Rusia să recunoască rezultatul referendumului din 2006, prin care s-au pronunţat pentru un stat independent cu perspectiva integrării în Federaţia rusă", a declarat Şevciuk. "Noi vrem ca aceste decizii să fie adoptate. Dar nu ne putem impune voinţa Rusiei", a subliniat el.
După anexarea Crimeei, în martie, de către Rusia, Republica Moldova şi NATO şi-au exprimat îngrijoarea că această fâşie de pământ cu aproximativ 500.000 de locuitori ar putea să devină un "punct fierbinte" la frontiera Uniunii Europene (UE). Aproximativ 1.500 de militari sunt staţionaţi de mai mulţi ani în regiunea separatistă, împtriva voinţei Chişinăului. "Noi am vrea ca relaţiile noastre cu Chişinăul să fie reglate în cadrul unui divorţ civilizat", a declarat liderul separatist prorus.
Şevciuk a mai anunţat că a semnat cu Moscova o serie de acorduri economice, inclusiv în privinţa gazelor naturale pe care Transnistria le primeşte via Ucraina, dar ale cărei livrări au fost perturbate recent în cursul noii crize gazifere dintre Moscova şi Kiev. Relaţii directe între Moscova şi Tiraspol, capitala regiunii separatiste, este necesar să "minimalizeze consecinţele Acordului de Asociere semnat de Chişinău cu Uniunea Europeană" în urmă cu o săptămână, a apreciat Şevciuk.

Celule suşă, folosite pentru reconstrucţia corneei umane

O tehnică de reconstrucţie a corneei umane cu ajutorul celulelor suşă a fost pusă la punct de cercetătorii americani, iar descoperirea este utilă pentru victimele care şi-au pierdut vederea din cauza arsurilor sau a unor substanţe chimice. Utilizând nişte molecule cheie, cercetătorii au putut să detecteze celulele din ochi care se ocupă cu regenerarea şi repararea corneei. Ei au transplantat aceste celule suşă unor şoareci, reuşind să obţină cornee perfect funcţionale. Celulele suşă limbice sunt cruciale pentru vederea sănătoasă, ajutând la repararea şi regenerarea corneei, proces care are loc o dată la câteva săptămâni. Fără aceste celule, corneea - membrană transparentă a ochiului prin care pătrund razele luminoase - ar deveni întunecată, vederea fiind astfel afectată, iar procesul ducând la orbire.

Parlamentul german a aprobat un salariu minim pe economie de 8,50 euro pe oră

Camera inferioară a Parlamentului german a aprobat ieri introducerea la nivel naţional a unui salariu minim pe economie de 8,50 euro pe oră, după mai mult luni de dezbateri între politicieni şi oameni de afaceri care au avertizat că măsură va conduce la pierderea de locuri de muncă, transmite Reuters. Cu 535 de voturi pentru din 601 sufragii exprimate, Bundestagul a deschis calea pentru introducerea, începând din 2015, a unui salariu minim pe economie de 8,50 euro pe oră, o măsură cheie a Guvernului de mare coaliţie Merkel III. "Muncă grea, ieftină şi neprotejată. Aceasta a fost realitatea pentru milioane de angajaţi din Germania. Începând de acum nu mai este cazul", a declarat ministrul german al Muncii, Andrea Nahles, într-un discurs înaintea votului din Bundestag.
În urma deciziei, Germania se alătură celor 21 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene care au un salariu minim legal. Până acum Germania s-a opus introducerii unui salariu minim deoarece considera că măsură este o interferenţă politică în negocierile salariale dintre angajatori şi sindicate. Însă gradul de acoperire a acordurilor salariale colective a scăzut în prezent până la 59% din forţa de muncă de la peste 70% în 1998, susţine Hans Boeckler Foundation, un think-tank apropiat de sindicate.
Cu toate acestea, noua lege include mai multe excepţii decât se preconiza iniţial, concesii care în opinia ministrului Nahles sunt destinate să asigure o tranziţie lină. Unele sectoare vor putea amâna, timp de doi ani, introducerea unui salariu minim, iar anumite grupuri de angajaţi, inclusiv tinerii cu vârsta mai mică de 18 ani, stagiarii şi şomerii de lungă durată, pot fi plătiţi mai puţin în anumite condiţii. Legea are nevoie şi de aprobarea Camerei superioare a Parlamentului german, însă aceasta este considerată o formalitate.

Un cercetător american a creat gripa "perfectă"

Un om de ştiinţă controversat, care a efectuat de-a lungul timpului cercetări riscante, şi-a finalizat cel mai periculos experiment, creand în mod deliberat o tulpină de gripă pandemica mortală, care poate evita sistemul imunitar uman. Yoshihiro Kawaoka de la Universitatea din Wisconsin a manipulat genetic virusul gripei H1N1 care a produs pandemia din anul 2009 în aşa fel încat acesta să “evadeze” controlului sistemului imunitar, lăsand populaţia lipsită de apărare în cazul reapariţiei acestuia.
Majoritatea persoanelor care trăiesc astăzi au dezvoltat un anumit nivel de imunitate la virusul gripei pandemice din 2009, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi acum tratată ca o “gripă sezonieră”. Cu toate acestea, profesorul Kawaoka şi-a propus să îl transforme pentru a analiza modificările genetice implicate. Studiul nu a fost încă publicat, dar unii oameni de ştiinţă sunt îngroziţi de ideea că profesorului Kawaoka i-a fost permis să elimine singura apărare împotriva unei tulpini de virus gripal care s-a dovedit deja mortal.
Lucrarea a fost efectuată la Universitatea din Wisconsin, la Institute for Influenza Virus Research din Madison. Universitatea a spus în mod repetat că există un risc foarte mic ca virusul să scape din laborator. "Există riscuri în toate cercetările. Cu toate acestea, există modalităţi de a reduce riscurile. În ceea ce priveşte cercetările pe virusurile gripale din laboratorul meu, munca este realizată de către cercetători cu experienţă, sub izolarea adecvată şi cu aprobări prealabile de la comitetul de biosecuritare”, a declarat Kawaoka.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.