Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Una caldă, una rece:Extremiştii olandezi suferă, cei britanici exultă

Ziarul de Vrancea
23 mai 2014 425 vizualizări
Populistul olandez Geert Wilders a suferit joi o înfrângere usturătoare după deschiderea alegerilor parlamentare europene în Olanda. Sondajul realizat la ieşirea din secţiile de votare relevă un scor dezamăgitor pentru partdul lui Geert Wilders, care nu va afecta, totuşi, avansul euroscepticilor la nivel european, mai ales în Franţa şi Marea Britanie.

În contextul în care în UE există aproximativ 26 de milioane de şomeri, retorica antiimigrare şi anti-UE a populiştilor urmează să le aducă un succes. Euroscepticii ar putea să-şi tripleze numărul de deputaţi, până la 100 de locuri. Primele rezultate oficiale ale acestor alegeri, care se desfăşoară timp de patru zile în cele 28 de state membre UE, vor fi anunţate duminică seara, când se vor închide ultimele secţii de votare.
Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos la ieşirea de la urne, publicat de televiziunea publică olandză NOS, partidul lui Geert Wilders (PVV) este creditat doar cu 12,2% din voturi, faţă de 17% în urmă cu cinci ani, ceea ce se traduce în trei locuri în PE, faţă de cele cinci mandate obţinute în 2009.
Centriştii (15,6%) şi creştin-democraţii (15,2%), creditaţi cu câte patru mandate fiecare, ar urma să se claseze primii în urma alegerilor din Olanda, potrivit sursei citate. Olanda alege 26 de deputaţi europeni.
"Sondajele efectuate la ieşirea de la urne sunt dezamăgitoare", a recunoscut Geert Wilders, adresându-se susţinătorilor săi, încruntaţi, adunaţi într-un bar la periferia oraşului Haga. El şi-a exprimat regretul faţă de rata de participare scăzută (37%), care l-a penalizat, fără îndoială. "Două-trei persoane au preferat să stea acasă", a ironizat el.
Analiştii au preconizat că Geert Wilders ar putea suferi de pe urma apatiei alegătorilor săi tradiţionali, prea puţin înclinaţi să voteze în algerile europene care nu declanşează pasiuni în Olanda.
Geert Wilders a încheiat o alianţă cu Frontul Naţional (FN) francez al lui Marine Le Pen şi speră să se alieze, după alegeri, cu alte mişcări eurosceptice, pentru a forma un grup parlamentear puternic.
Frontul Naţional speră să obţină 20 de mandate în PE, în locul celor trei din prezent, vizând să se claseze primul.

"Nu putem continua cu o astfel de date!"

Pe de altă parte, în Marea Britanie, formaţiunea UKIP a lui Nigel Farage pare să fie favorită. Alegătorii britanici aleg 73 de deputaţi, iar spre deosebire de Olanda niciun sondaj efectuat la ieşirea de la urne nu va fi publicat. "Cum să putem face să vină mai mulţi oameni, dacă nu există suficiente locuri de muncă pentru britanici?", îşi exprimă indignarea James Donaghy, în vârstă de 66 de ani, care a votat pentru UKIP la Sevenoaks, în sud-estul Marii Britanii. Date oficiale difuzate joi şi care arată o creştere de 27% a imigraţiei europene în Marea Britanie au apărut într-un moment oportun pentru Nigel Farage: "Nu putem continua cu o astfel de date!". UKIP deţine nouă mandate în PE şi ar putea să câştige încă zece, potrivit unor analişti.
Niveluri-record de absenteism sunt aşteptate la aceste alegeri europene care continuă, vineri, în Cehia şi Irlanda, sâmbătă în Letonia, Malta şi Slovacia, şi se încheie duminică în celelalte 21 de state membre UE.


Soldaţii ucraineni, ucişi de aviaţa ucraineană?

Cei 16 militari omoraţi în noapte de miercuri spre joi ar fi fost bombardaţi din greşeală n ipoteza pare a fi confirmată de o înregistrare video

Potrivit presei de la Kiev, aviaţia ucraineană ar fi bombardat, din greşeală, trupe guvernamentale dislocate în apropierea postului de control de lângă Volnovaha, unde în noaptea de miercuri spre joi, au fost ucişi 16 soldaţi ucraineni.  Într-o înregistrare video postată pe Internet, pot fi văzute două elicoptere ucrainene Mi-24 care bombardează un punct de control al batalionul "Dnepr" al trupelor ucrainene în împrejurimile de la Volnovaha. În această înregistrare, un grup de soldaţi, la adăpostul unui camion militar, se uită la mai multe blindate distruse, fără a fi clar dacă este vorba de atacul atribuit rebelilor separatişti sau de bombardamentele aeriene.
"Apoi au apărut elicopterele ucrainene şi, aparent fără a avea comunicare cu solul, piloţii au bombardat zona. În înregistrare se vede cum soldaţii fug care încotro ca să salveze, iar comandantul lor încearcă să ia legătură cu statul major şi cere o coordonare a acţiunilor între trupele terestre şi aviaţie", se menţionează în relatarea agenţiei Unian.
În înregistrarea menţionată, se aude cum soldaţii exclamă surprinşi: "Oare chiar să fie ai noştri? Poate că totuşi nu sunt ai noştri!"
Potrivit relatărilor anterioare, în urma atacului rebelilor proruşi asupra punctului de control al trupelor guvernamentale ucrainene din apropiere de oraşul Volnovaha cel puţin 16 soldaţi şi-au pierdut viaţa, iar 32 au fost răniţi şi spitalizaţi.

Noi victime în atacurile de vineri

Cel puţin cinci persoane au murit, vineri, în luptele dintre militarii ucraineni şi insurgenţii proruşi în apropiere de Doneţk, un bastion al separatiştilor din estul Ucrainei. Luptele au avut loc în apropiere de satul Karlivka, la nord-vest de Doneţk. Patru persoane ucise par a fi separatişti, iar a cincea unul dintre voluntarii care luptă alături de armata ucraineană în est.
Cu o zi înainte, regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, care şi-au proclamat suveranitatea după un referendum privind independenţa, au fost teatrul unor confruntări sângeroase între forţele loiale Kievului şi insurgenţii proruşi, de la declanşarea operaţiunii militare prin care autorităţile ucrainene urmăresc să preia controlul în est.

Rusia: Trupele ucrainene, ajutate de mercenari

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat, vineri, că Ucraina este devastată de "un adevărat război civil", cu 48 de ore înaintea alegerilor prezidenţiale. Criza din Ucraina "a apărut pentru că (preşedintele ucrainean Viktor) Ianukovici a respins Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. A urmat o lovitură de stat, susţinută de prietenii noştri americani, şi în cele din urmă s-a instalat haosul şi un adevărat război civil", a declarat Putin în cadrul Forumului economic de la Sankt-Petersburg.
Pe de altă parte, potrivit Statului Major rus, societăţi militare private străine operează în Ucraina, furnizând autorităţilor de la Kiev mercenari pentru a lupta alături de trupele guvernamentale împotriva insurgenţilor proruşi din est. "Potrivit informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, zeci de mercenari străini, între care americani, participă la acţiuni militare de partea autorităţilor de la Kiev", a afirmat o sursă din cadrul Statului Major al forţelor ruse.
Anterior, Ministerul rus al Afacerilor Externe afirmase că printre trupele guvernamentale care luptă în oraşul Slaviansk, bastion al rebeliunii proruse, se află "străini care vorbesc engleza".

Biserica Catolică din Brazilia recunoaşte căsătoriile gay

Puternica Biserică Catolică din Brazilia s-a declarat joi în favoarea uniunii civile între persoane de acelaşi sex, aflate deja în vigoare în această ţară, în contextul în care era împotriva acesteia în urmă cu un an. "Este necesar să se poarte un dialog asupra drepturilor vieţii în comun a persoanelor de acelaşi sex care decid să trăiască împreună. Ele au nevoie de o susţinere legală din partea societăţii", a declarat secretarul general al Conferinţei Naţionale a Episcopilor din Brazilia Leonardo Steiner, într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului O Globo.
În urmă cu un an, Biserica s-a opus unei hotărâri a justiţiei din Brazilia, cea mai mare ţară catolică din lume, care obliga toţi ofiţerii stării civile să înregistreze uniunile persoanelor de acelaşi sex, în aşteptarea unei legi în Parlament. Potrivit clericului, Biserica se află într-o schimbare constantă. "Ea nu mai este aceeaşi de-a lungul timpului (...) Biserica caută în continuare să citească semnele timpului, pentru a vedea ce trebuie să schimbe sau nu. Adevărul credinţei nu se schimbă", a subliniat el.
Monseniorul Steiner a declarat că partea Bisericii care se opune acestei măsuri judiciare se bazează pe faptul că legea nu a fost votată încă. Proiectul se află în aşteptare în Parlament.
În pofida acestor măsuri de integrare, peste 300 de homosexuali, transsexuali şi travestiţi sunt asasinaţi anual în Brazilia, potrivit ONG-ului Grupo gay da Bahia.

Cercetătorii, la un pas să dezvolte un vaccin contra malariei

Oamenii de ştiinţă au descoperit o proteină care declanşează sinteza anticorpilor ce împiedică înmulţirea paraziţilor vinovaţi de apariţia malariei, potrivit unui studiu publicat joi în revista americană Science. Această reacţie imunitară ar putea permite dezvoltarea unui vaccin capabil să protejeze organismul contra celor mai acute forme ale acestei maladii, care cauzează peste 600.000 de decese pe an, mai ales în rândul tinerilor din Africa subsahariană.
Această proteină (sau antigen), denumită "PfSEA-1", a fost asociată cu o reducere a numărului de paraziţi la numeroşi copii şi adulţi în regiunile Africii în care malaria este endemică. Şoarecii expuşi la această proteină într-un vaccin experimental au înregistrat şi o scădere a concentraţiei de paraziţi din sânge.
Descoperirea acestei proteine ar putea fi un aport esenţial pentru grupul foarte limitat al moleculelor folosite în prezent în vaccinurile experimentale contra malariei, consideră cercetătorii de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), autorii studiului. Aceşti antigeni blochează paraziţii, transmişi iniţial de femelele de ţânţari, în interiorul globulelor roşii şi îi împiedică să se înmulţească.

Albinele pot ajuta la depistarea minelor din Balcani

La un institut de cercetări din Franţa, un biolog a dresat albine care să descopere mine rămase în urma războiului din Balcani, unde sunt scoase la iveală de recentele inundaţii. "Ştiam deja că albinele sunt sensibile la anumite mirosuri, de exemplu de muşcate. Provocarea a fost să le învăţăm să simtă TNT", spune Yves Le Conte, director al Unităţii ”Albina şi Mediul" de la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din Avignon (sudul Franţei).
Acum patru ani a fost contactat de un cercetător croat de la Universitatea din Zagreb. Nicola Kesic era preocupat de numărul mare de mine antitanc şi antipersonal care se găseau încă în pământ în Croaţia şi în regiune, după încheierea conflictului din fosta Iugoslavie din anii 1990. Minele riscau să explodeze cu ocazia lucrărilor agricole. "Era vorba de declanşarea unui reflex pavlovian la albine", adaugă biologul, care a mers atunci la Zagreb.
Experienţa a constat în ascunderea unei cantităţi TNT sub nisip acoperit cu sirop foarte dulce, care să atragă albinele. Nicola Kesic a continuat experimentul până acum şi va merge în aer liber din iunie până în iulie "cu o întreagă colonie de circa 30.000 de albine, cu finanţare europeană", a declarat joi cercetătorul croat. El spune că succesul este şi mai evident cu un exploziv ca DNT (dinitrotoluen) decât cu TNT. "Sperăm să convingem specialiştii în deminare cu aceste rezultate", spune Kesic, recunoscând că aceştia sunt încă sceptici. Metoda este totuşi "foarte simplă şi foarte rapidă", adaugă el.
În timpul războiului din Croaţia au fost puse circa 90.000 de mine. De la sfârşitul conflictului, acum 20 de ani, peste 300 de persoane au fost ucise de explozia lor. Inundaţiile din regiunea Balcanilor, care au dus la alunecări de teren, riscă să scoată minele la suprafaţă. În Bosnia au rămas peste 120.000 de mine.
Mirosul albinelor este testat şi pentru detectarea de explozivi în aeroporturi, unul din locurile unde au loc astfel de experimente fiind laboratorul naţional din Los Alamos (New Mexico) din Statele Unite, precum şi la depistarea drogurilor.

Consumul de vin roşu poate preveni cariile

Vinul roşu, cu sau fără alcool, şi extractul din seminţe de struguri ar putea preveni dezvoltarea cariilor, au constatat cercetătorii spanioli, care au afirmat că descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor noi produse naturiste.
Maria Victoria Moreno-Arribas, de la Consiliului naţional de cercetare din Spania, a spus că afecţiunile stomatologice sunt printre cele mai răspândite maladii la nivel global şi că bolile gingivale şi cariile - care duc în cele mai multe cazuri la pierderea dinţilor - afectează între 60% şi 90% din populaţia globală. Problemele încep când anumite bacterii din gură încep să se acumuleze şi formează biofilme care sunt dificil de distrus. Acestea duc la apariţia plăcii dentare şi produc substanţe acide care încep să atace smalţul dinţilor. Perierea regulată a dinţilor cu pastă ce conţine fluor contribuie la combaterea plăcii bacteriene şi a cariilor, însă efectele sunt limitate în timp.
Vinul roşu, cu sau fără alcool, precum şi vinul amestecat cu extract din seminţe de struguri s-au dovedit cele mai eficiente în distrugerea plăcii bacteriene, potrivit studiului publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.