Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cum plănuieşte Rusia să se răzbune pe Occident

Ziarul de Vrancea
1 mai 2014 488 vizualizări
Dacă sancţiunile împotriva Moscovei vor continua, Rusia va lansa atacuri cibernetice devastatoare pentru economia SUA, avertizează experţi militari americani n acest tip de război poate "aduce iadul pe pămant", spune fostul director CIA, Leon Panetta

Foşti oficiali în structurile de securitate din SUA au avertizat că Rusia ar putea începe "războiul cibernetic" împotriva Ucrainei şi a Statelor Unite, în cazul în care tensiunile dintre cele două părţi continuă să escaladeze. "Dacă vom trece la sancţiuni masive în toate sectoarele, ruşii vor riposta într-un fel", a declarat fostul şef în combaterea terorismului din SUA, Richard Clarke, care a vorbit în cadrul unei Conferinţe pe probleme de securitate cibernetică. "Ruşii nu ne pot lovi cu sancţiuni de natură economică, dar pot declanşa un cyberattack. Ne pot ataca instituţiile financiare într-un mod în care ne-ar putea face să devenim vulnerabili şi să înregistrăm pierderi masive în multe domenii", a spus Clarke.
Fostul Secretarul al Apărării, Leon Panetta, prezent şi el la conferinţă, a spus că SUA ar trebui să conlucreze cu Ucraina pentru a pregăti o apărare împotriva acestui potenţial cyberattack, relatează Huffington Post. "Am văzut cum Rusia a declanşat războiul cibernetic în Georgia. Am văzut unele elemente care au fost utilizate şi în Crimeea", a menţionat Panetta. Totodată, el a atras atenţia că cyberattack-ul va fi "campul de luptă al viitorului", iar Rusia este al doilea stat ca potenţial, după SUA, în acest domeniu. "Complexitatea acestui tip de război îl face deosebit de pustiitor pentru oricine, inclusiv pentru noi. Poate aduce iadul pe pămant. Adversarii ne pot ataca prin propriile noastre sisteme informatice care gestionează reţeaua electrică, centralele nucleare, sistemul de transport, de alimentaţie cu apă, instituţiile financiare. Pot ataca orice", a avertizat Panetta.
 Vorbitorii au remarcat faptul că atacurile cibernetice sunt destul de frecvente la companiile americane. La începutul acestui an, hackerii au sustras datele personale şi financiare a 110 milioane de cumpărători, dezvăluind vulnerabilitatea sistemelor de securitate ale marilor companii.
Un studiu de anul trecut al Institutului Ponemon, care a cuprins 60 de companii din diferite sectoare de activitate, a constatat că acestea s-au confruntat în medie cu două atacuri în fiecare săptămană.

Apariţie surprinzătoare într-o imagine din Coreea de Nord

Propaganda nord-coreeană nu lucrează întotdeauna perfect. O fotografie cu dictatorul ţării o prezintă şi pe mătuşa acestuia pe fundal, apariţia femeii fiind o surpriză uriaşă, căci despre ea se credea că e moartă. Imaginile au fost prezentate la televiziunea de stat din ţară comunistă, într-un reportaj care îl prezintă pe Kim Jong-un în timpul unei ceremonii de pe un stadion de fotbal, scrie chosun.com. Kim Kyong-hui, mătuşa lui, a mers alături de lider şi soţia sa într-un tur al stadionului pe care a avut loc evenimentul.
Ea este soţia lui Jang Song-taek, cel care a fost executat la comanda lui Kim Jong-un, în urma acuzaţiei de conspiraţie împotriva conducerii ţării. Nu se ştie încă dacă femeia a fost reabilitată de regimul comunist, însă apariţia ei în noile imagini poate însemna tocmai acest lucru. În alte imagini difuzate la televiziune în luna aprilie erau prezentaţi mai mulţi înalţi oficiali în timp ce aduceau un omagiu fostului dictator, Kim Jong-il, însă propaganda a eliminat-o pe Kim Kyong-hui din acel montaj. În trecut s-au făcut speculaţii care arătau faptul că mătuşa dictatorului ar fi fost şi ea executată sau că aceasta s-ar fi sinucis după dispariţia soţului.

Cel mai rapid animal din lume nu este ghepardul

Un acarian parcurge o distanţă de până la 322 de ori mai mare decât lungimea corpului său într-o secundă

Rege al vitezei printre animale, ghepardul poate atinge 110 km/h. Şi totuşi, raportat la mărime, este depăşit în viteză de un acarian mic cât un bob de susan, se arată într-un articol din News Science Mag.
La categoria vieţuitoarelor microscopice, acarianul Paratarsotomus macropalpis, originar din sudul Californiei, este cel mai rapid animal din lume. El parcurge o distanţă de până la 322 de ori mai mare decât lungimea corpului său într-o secundă.
Prin comparaţie, ghepardul, care aleargă cu 96 km/h, se deplasează pe o distanţă de 16 ori mai mare decât corpul său în acelaşi timp. Dacă oamenii ar alerga cu aceeaşi viteză ca acest acarian, ar atinge 2.000 km/h şi ar putea face înconjurul lumii în 20 de ore.
Studiul acestor acarieni este interesant mai ales pentru robotică, odată cu dezvoltarea de roboţi ultrarapizi. În lume au fost inventariate 48.000 de specii de acarieni.

Cel puţin 100.000 de persoane au defilat în Piaţa Roşie din Moscova

Aproximativ 100.000 de persoane au defilat, ieri, în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia Zilei Muncii, reînnoind tradiţia sovietică în plin val de patriotism în Rusia, exacerbat de criza ucraineană. "Sunt mândru de ţara mea", "Putin are dreptate", se putea citi pe pancartele arborate în mijlocul drapelelor ruseşti şi al baloanelor albe, albastre şi roşii (culorile drapelului naţional), a constatat un jurnalist al AFP. Potrivit poliţiei locale, citată de agenţiile ruse, peste 100.000 de persoane au participat la defilarea condusă de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, şi organizată în Piaţa Roşie pentru prima dată din 1991.
Mai multe pancarte şi discursuri ale unor reprezentanţi sindicali celebrează alipirea Crimeei, în martie, la Rusia după un referendum denunţat drept ilegal de Kiev şi comunitatea internaţională. "Un vânt de libertate suflă peste Crimeea!", a exclamat pe un podium un bărbat în uniformă militară. "Moscova-Sevastopol, oraşele eroilor", afirmă o pancartă.
Unul dintre organizatorii defilării, Aleksandr Şerşukov, preşedintele partidului "Uniunea Muncii", a declarat marţi că manifestaţia va fi "antifascistă din cauza situaţiei de la frontierele noastre", referindu-se la evenimentele din estul Ucrainei. Insurgenţii proruşi se declară ameninţaţi de naţionaliştii care au participat la contestarea prooccidentală şi care susţin autorităţile interimare de la Kiev.
Ziua de 1 Mai este ziua internaţională a muncii şi este liberă în Rusia, unde se celebrează lupta pentru condiţii de muncă mai bune. În fiecare an, sindicatele ruse defilează cu această ocazie în majoritatea oraşelor ţării.
În acest an, revenirea simbolică a mişcării în principala piaţă din ţară, la doi paşi de Kremlin, a fost acceptată de autorităţi, ca şi în timpul URSS, când 1 Mai era o ocazie de defilări militare şi civile grandioase, în prezenţa liderilor sovietici.

Ciocniri între poliţie şi manifestanţi la Istanbul

Poliţia turcă a dispersat, ieri, cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene sute de manifestanţi care încercau să sfideze interdicţia de a se reuni de 1 Mai în piaţa Taksim din Istanbul, emblematică pentru protestele antiguvernamentale în Turcia. Scutierii au luat cu asalt, cu ajutorul unor vehicule echipate cu tunuri cu apă, manifestanţii care încercau să forţeze barajele din cartierul Besiktas pentru a ajunge în piaţa Taksim vecină. Cel puţin 138 de persoane au fost arestate şi alte 51 au fost rănite, a anunţat un grup de avocaţi.
Zonele din jurul centrului european al metropolei turce au fost transformate în tabără fortificată şi zeci de mii de poliţişti - până la 40.000 potrivit presei turce - erau mobilizate pentru a opri accesul. Sindicatul Türk-Is a primit însă autoritzaţia de a depune, în piaţa Taksim, jerbe în memoria celor 34 de persoane ucise în timpul unei manifestaţii organizate la 1 Mai 1977, când manifestanţi neidentificaţi au tras în aer, provocând panică.
Sindicatul a organizat o altă reuniune de 1 Mai la Istanbul în piaţa Kadikoy, nucleu al opoziţiei situat pe malul asiatic al Istanbulului.
Transportul în comun era paralizat în acest oraş tentacular cu peste 13 milioane de locuitori, autorităţile blocând străzile, suspendând serviciile de feribot şi închizând staţiile de metrou pentru a face faţă mulţimii de manifestanţi de pe cele două maluri ale Bosforului.
Anul trecut au avut loc ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi cu ocazia Zilei Muncii, după o interdicţie similară, urmată de manifestaţii la care au participat numeroase persoane.

De ce trăiesc bărbaţii mai puţin decât femeile

Bărbaţii au o speranţă de viaţă mai redusă comparativ cu femeile, iar cercetătorii cred că au în sfârşit o explicaţie pentru acest lucru. Nu are legătură cu stilul de viaţă, ci cu cromozomii care determină sexul.
Cercetătorii de la Universitatea Uppsala au realizat un studiu care arată o legătură între pierderea cromozomului Y din celulele sanguine şi o mortalitate mai ridicată. Acest fenomen nu duce doar la scăderea speranţei de viaţă în cazul bărbaţilor, ci creşte şi riscul ca aceştia să moară de cancer. Cercetătorii au analizat mostre de ADN din sângele a peste 1.600 de bărbaţi în vârstă. Mutaţiile genetice duc la creşterea riscului de boli grave, cum este cancerul sau diabetul. În cazul bărbaţilor, cea mai frecventă mutaţie este pierderea cromozomului Y din mai multe globule albe din sânge. Voluntarii testaţi au fost monitorizaţi mai mulţi ani şi cercetătorii au observat o legătură în cazul lor între pierderea acestui cromozom şi o moarte prematură. Cei care au pierdut cromozomul Y în proporţie mai mare au trăit mai puţin şi s-au îmbolnăvit de cancer, spune Lars Forsberg, autorul studiului. Cromozomul Y se regăseşte doar la bărbaţi şi determină sexul şi producţia de spermă. Este util şi în combaterea tumorilor, de aceea bărbaţii au un risc mai mare de a face cancer comparativ cu femeile. Studiul a fost publicat în revista Nature Genetics.

Manifestanţii proruşi au atacat Parchetului regional din Doneţk

Aproximativ 300 de manifestanţi proruşi au luat cu asalt, ieri, sediul Parchetului regional din Doneţk, au constatat jurnaliştii AFP, care au văzut cel puţin patru poliţişti răniţi. Mulţimea a aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov în clădire şi în cei aproximativ 100 de poliţişti care apărau instituţia şi care au replicat cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.
Poliţiştii, depăşiţi de situaţie, au fost loviţi şi dezarmaţi de mulţime, care striga "Fasciştilor! Fasciştilor" şi ataca instituţia din mai multe părţi în acelaşi timp. Rămaşi fără căşti, veste, bastoane şi scuturi, poliţiştii părăseau zona între două rânduri de civili care îi fluiera şi îi lovea. Un protestatar şi un poliţist răniţi au fost luaţi de o ambulanţă.
Atacul a avut loc în timpul unei manifestaţii proruse la care au participat aproximativ 100.000 de persoane la Doneţk, un oraş cu un milion de locuitori situat în centrul a ceea ce rebelii separatişti revendică drept "Republica Doneţk".
Luni seara, o manifestaţie pentru unitatea Ucrainei a fost atacată de protestatari proruşi înarmaţi cu cuţite şi bare de fier, ceea ce a provocat rănirea a 15 persoane. Rebelii proruşi controlează administraţia regională şi primăria de mai multe săptămâni.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.