Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Criza ucraineană se mută în spaţiu

Ziarul de Vrancea
29 apr 2014 649 vizualizări
Astronauţii americani de pe Staţia Spaţială Internaţională ar putea avea probleme dacă SUA continuă cu sancţiunile împotriva Moscovei, avertizează diplomaţii ruşi

Statele Unite îi "expun" pe astronauţii americani de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) prin adoptarea unor sancţiuni contra Moscovei, a avrtizat ieri vicepremierul rus Dmitri Rogozin. "Dacă vor să lovească în sectorul rusesc al rachetelor spaţiale, atunci îi vor expune, automat, pe astronauţii lor de pe Staţia Spaţială Internaţională", a declarat Dmitri Rogozin. Capsulele ruseşti Soyuz sunt, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, singurele vehicule spaţiale capabile să ducă astronauţi pe ISS şi să îi aducă înapoi pe Terra. "Sincer, (americanii) au început să ne calce pe nervi cu sancţiunile lor şi ei nu nici măcar nu înţeleg că aceste sancţiuni se vor întoarce contra lor, ca un bumerang", a declarat politicianul rus.
Statele Unite au anunţat luni, în cadrul unei noi serii de sancţiuni contra Rusiei, că vor revizui condiţiile de autorizare a exportului în Rusia pentru o serie de echipamente din domeniul tehnologiei de vârf susceptibile de a fi utilizate în domeniul militar.
Viceministrul pentru Afaceri Externe, Serghei Riabkov, a recunoscut ieri, într-un interviu acordat site-ului gazeta.ru, că aceste sancţiuni ar putea afecta sectorul lansărilor de vehicule spaţiale. El a acuzat Statele Unite că a revenit la practicile utilizate în epoca Războiului Rece, când Occidentul aplica un embargo în privinţa livrărilor de echipamente din domeniul tehnologiei de vârf împotriva fostei Uniuni Sovietice.
Dmitri Rogozin, fostul reprezentant al Rusiei în relaţia cu NATO, figurează din luna martie pe lista americană şi europeană a politicienilor ruşi sancţionaţi.
ISS se află în prezent sub comanda astronautului japonez Koichi Wakata. Alţi cinci astronauţi - trei ruşi şi doi americani - se află la bordul staţiei.
La începutul lunii martie, NASA a suspendat toate contactele cu Rusia, cu excepţia colaborării în programul privind Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

Metodă revoluţionară în tratarea diabetului: Clonarea, folosită pentru a produce celule suşă umane

Cercetătorii americani au conceput o nouă metodă de tratare a diabetului, considerată revoluţionară, după ce au reuşit să obţină prin clonare celule suşă umane din celule tegumentare prelevate de la o pacientă în vârstă de 32 de ani. Prin această reuşită, oamenii de ştiinţă s-au apropiat şi mai mult de un obiectiv considerat crucial în medicină - crearea de celule suşă care se potrivesc perfect cu ADN-ul pacientului, cu scopul de a trata anumite boli. Savanţii din New York au folosit o tehnică de clonare pentru a obţine celule producătoare de insulină şi care conţin ADN-ul unei femei bolnave de diabet. Ei au utilizat celule tegumentare prelevate de la o pacientă de 32 de ani diagnosticată cu diabet de tipul 1 pentru a obţine celule suşă compatibile cu ADN-ul pacientei. Savanţii sunt de părere că această tehnică oferă un material perfect din punct de vedere al potrivirii genetice ce va putea fi folosit în cursul transplanturilor. Metoda ar putea contribui în viitorul apropiat la tratarea diabetului de tipul 1, o boală diagnosticată de obicei în copilărie şi care reprezintă aproximativ 5 % din totalul cazurilor de diabet din SUA. Diabetul ucide celulele producătoare de insulină de la nivelul pancreasului.
În zilele noastre, persoanele diagnosticate cu diabet de tipul 1 îşi injectează insulină sau folosesc pompe ce administrează subcutanat acest hormon, de care organismul are nevoie pentru a controla glicemia.

Descoperire: anticorpi umani eficienţi împotriva coronavirusului MERS

Cercetătorii americani au identificat anticorpi umani eficienţi împotriva coronavirusului MERS (Sindrom respirator din Orientul Mijlociu), deschizând astfel calea spre tratamente potenţiale contra acestei maladii infecţioase, care este adeseori mortală. Niciun vaccin nu există deocamdată contra MERS, o infecţie acută a căilor respiratorii cu o rată de mortalitate care depăşeşte 40%. MERS a apărut în Arabia Saudită în septembrie 2012 şi a cauzat de atunci moartea a peste 100 de persoane, cunoscând o accelerare consistentă în ultimele săptămâni şi făcând 39 de victime weekendul trecut.
Anticorpii izolaţi de cercetătorii de la Institutul anticancer Dana-Farber din Boston neutralizează o parte cheie a virusului care îi permite acestuia să se ataşeze de receptori pentru a infecta celulele umane, au explicat autorii acestui studiu care va apărea maine în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Virusologii americani au descoperit acei anticorpi într-o "bancă" ce conţine 27 de miliarde de anticorpi umani conservaţi în laboratorul Dana-Farber, unul dintre cele mai importante din lume.
Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar capabile să recunoască virusurile şi bacteriile străine din organism. Unii dintre ei sunt capabili să neutralizeze agenţi patogeni specifici şi să îi împiedice pe aceştia să infecteze celulele umane.
Originea coronavirusului MERS rămâne învăluită în mister. El a fost găsit în dromaderi şi lilieci, însă virusologii nu ştiu deocamdată cum se transmite la oameni.

O necropolă cu 50 de mumii, descoperită în Valea Regilor

O necropolă "imensă", cu aproximativ 50 de mumii şi fragmente de mumii, mai ales ale unor prinţi şi prinţese din dinastia a XVIII-a a faraonilor (1550 - 1292 î.e.n.), a fost adusă la lumină în Valea Regilor din Egipt. Descoperită în provincia Luxor, din sudul ţării, "imensa necropolă conţine fragmente de mumii care ar fi putut aparţine membrilor familiei domnitoare, mai ales fiilor regilor Tutmos al III-lea şi Tutmos al IV-lea, din dinastia a XVIII-a", se arată într-un comunicat al Ministerului egiptean al Antichităţilor, care a efectuat săpăturile în colaborare cu o misiune arheologică trimisă de Universitatea din Basel, Elveţia. La faţa locului au fost descoperite sarcofage de lemn şi măşti mortuare, precum şi canope şi fragmente de canope, vase funerare care aveau modelate pe capac un cap de om sau de animal şi în care se puneau intestinele morţilor, după îmbălsămare. Arheologii elveţieni au descoperit, în urma examinării inscripţiilor de pe canope, numele a peste 30 de persoane înmormântate în necropolă. Printre acestea se numără multe prinţese ale căror nume fuseseră până atunci necunoscute, a precizat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean al Antichităţilor.
Necropola este situată în extremitatea nord-vestică a Văii Regilor, mai departe decât mormântul faraonului Tutankamon. Importanţa acestei descoperiri rezidă în faptul că au fost găsite numele unor noi prinţese, dar şi pentru că a fost făcută în Valea Regilor, unde se credea că toate secretele au fost dezvăluite. Unele dintre mumiile descoperite, în stare foarte bună de conservare, aparţin unor nou-născuţi, au precizat arheologii elveţieni. Unele măşti mortuare şi canope au relevat, de asemenea, că Valea Regilor a servit ca necropolă nu doar familiilor regale, ci şi celor de preoţi, într-o epocă ulterioară. Necropola a fost jefuită în mai multe rânduri în antichitate.

Bilanţul victimelor tornadelor din SUA a ajuns la 29 de morţi

Noi tornade au afectat luni sud-estul Statelor Unite au provocat moartea a cel puţin 29 persoane, potrivit celui mai recent bilanţ publicat ieri de presa americană. Potrivit postului de televiziune NBC, mai multe tornade au traversat nordul statului Alabama şi au devastat oraşul Athens şi o parte din Mississippi, în special Louisville şi Tupelo. Guvernatorii din Alabama şi Georgia au decretat stare de urgenţă în zonele afectate. Serviciile meteo au avertizat că alte tornade violente sunt aşteptate din Texas până în Tennessee.
În total, 75 de milioane de persoanele trăiesc în regiunile ameninţate, dintre care 1,4 milioane în zone cu risc înalt. "Este haos pentru moment", a declarat pentru postul de televiziune CNN James Firestone, primarul oraşului Vilonia, din Arkansas. Centrul oraşului "pare să fi fost redus total la ruine. Doar câteva clădiri au mai rămas în picioare, conductele de gaz se deversează. Conductele de apă nu mai sunt în stare de funcţionare. Avem victime", a povestit el. Imaginile difuzate de televiziunile locale arătau maşini răsturnate, case fără acoperiş, iar altele distruse din temelii.
În statul Kansas, autorităţile au anunţat că zeci de case au fost distruse. De asemenea, o parte din oraşul Mayflower, situat la nord-vest de Little Rock, capitala statului Arkansas, a fost devastată. Aproape 15.000 de locuinţe au rămas fără curent în urma trecerii tornadelor.

Orezul este bun pentru menţinerea formei şi a siluetei

Un recent studiu american subliniază avantajele consumului de orez în cadrul unei alimentaţii sănătoase şi pentru satisfacerea nevoilor nutriţionale, cu condiţia să fie însoţit de alimentele potrivite.
Concluziile cercetătorilor de la Baylor College of Medicine (Statele Unite) pun în evidenţă legătura între orez şi o bună formă fizică. Publicat în revista "Food and Nutrition Sciences", el arată că se poate satisface majoritatea nevoilor nutriţionale păstrând în acelaşi timp şi silueta. Cercetătorii au analizat timp de cinci ani obiceiurile alimentare a 14.386 americani adulţi pentru a evalua legătura între consumul de orez, alb sau brun, şi calitatea regimului lor alimentar. "Rezultatele noastre arată că cei care mănâncă orez au regimuri alimentare mai compatibile cu recomandările din directivele dietetice din Statele Unite şi prezintă cantităţi mai mari de potasiu, magneziu, fier, vitamine B9, acid folic şi fibre", spune într-un comunicat Theresa Nicklas, autor principal al studiului. Aceste vitamine şi minerale sunt considerate indispensabile pentru buna funcţionare a organismului.
O altă descoperire a fost faptul că cei mai mari consumatori de orez sunt mai puţin înclinaţi să adauge în farfurie grăsimi saturate şi zahăr, ceea ce favorizează o alimentaţie echilibrată. "Orezul se mănâncă în general cu o porţie de legume şi carne", adaugă Theresa Nicklas, care precizează că oamenii trebuie să fie atenţi şi la condimente.
Studiul subliniază că orezul creşte senzaţia de saţietate, ceea ce ajută la scăderea aportului caloric.

X


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.