Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un ministru suedez, "furios" pe România din cauza ţiganilor

Ziarul de Vrancea
8 apr 2014 640 vizualizări
şefa ministerului pentru Afaceri Europene de la Stockholm acuză autorităţile romane că nu vor să coopereze în domeniul integrării romilor

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene Birgitta Ohlsson şi-a exprimat ieri "furia" faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor. "Sunt furioasă, dezamăgită şi îmi pare rău. Dar nu vom abandona", a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter. Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi. "Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect", a continuat ministrul. Conform unor date de la Comitetul de Acţiune al Primăriei Stockholm, citate de către Dagens Nyheter, 90% dintre cerşetorii din capitala suedeză sunt români. În februarie, după ce ministrul suedez pentru Integrare Erik Ullenhag a apreciat "profund îngrijorător faptul că România nu solicită mijloacele UE care există pentru ameliorarea situaţiei romilor, ambasadorul României la Stockholm a sugerat Suediei să interzică cerşetoria. Suedia refuză această soluţie, preferând să desfiinţeze taberele cele mai insalubre pe care romii le instalează la periferia oraşelor, un punct de vedere însuşit şi de Birgitta Ohlsson.

Teodorovici parează "pumnul în gură"

În replică, ministrul Eugen Teodorovici a declarat ieri că România nu a stopat negocierile cu alte state în privinţa romilor şi a catalogat drept "un pumn în gură" aruncat României declaraţia oficialului suedez. "Sunt profund îngrijorat de «furioasa» poziţie exprimată recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson şi de abordarea total nedreaptă şi nediplomatică faţă de România. Ţara noastră nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene! România a fost şi rămâne deschisă oricărei forme de cooperare în acest sens. Guvernul pe care îl reprezint a spus-o în nenumărate rânduri: declaraţiile de bune intenţii trebuie să se transforme în fapte concrete şi exact aşa şi este. Aşadar, există nu doar interes, ci şi voinţă politică din partea autorităţilor române în utilizarea fondurile europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile", a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. El a precizat că România nu a stopat niciodată negocierile cu celelalte state în problematica romă, iar dialogul a fost "constructiv", şi "deloc furios", pe baza unui "parteneriat onest".  Oficialul român a susţinut că problema comunităţilor de romi este a tuturor statelor Uniunii Europene şi nu a unui singur stat.  De asemenea, Teodorovici a precizat că, la 25 martie, a avut "întâlniri agreabile şi paşnice" la Bucureşti cu o delegaţie din Suedia.
Pe de altă parte, ministrul Fondurilor Europene a explicat că în lunile următoare vor fi lansate apeluri dedicate populaţiilor defavorizate.
Prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) au fost alocate fonduri pentru populaţia roma, care au ajuns la peste 131.000 de beneficiari finali, "conform formularelor completate chiar de aceştia", ceea ce înseamnă 20% din populaţia roma, a spus Teodorovici.

Rasmussen: O intervenţie a Rusiei în Ucraina ar fi o "eroare istorică"

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a îndemnat ieri Rusia să nu contribuie la o scaladare în estul Ucrainei şi a avertizat asupra unor "consecinţe grave" în cazul unei intervenţii, care ar constitui o "eroare istorică". "Îndemn Rusia să se retragă şi să nu alimenteze escaladarea situaţiei din estul Ucrainei", a declarat Rasmussen într-o conferinţă de presă la Paris. "Dacă Rusia intervine şi mai mult în Ucraina va fi o eroare istorică", a adăugat şeful Alianţei Nord-Atlantice, avertizând Moscova cu privire la o izolare pe scena internaţională. "Agresiunea ilegală comisă de Rusia asupra Ucrainei este cea mai mare provocare la adresa securităţii Europei de o generaţie", a subliniat Rasmussen, referindu-se la preluarea controlului asupra regiunii ucrainene Crimeea, la sfârşitul lui februarie, de către trupe ruse. Ulterior, autorităţile separatiste au organizat, după două săptămâni, un referendum pentru alipirea Crimeei la Rusia.
Această regiune din Marea Neagră face de-acum parte din Rusia, în pofida faptului că membrii comunităţii internaţionale nu recunosc această anexare.
Şeful blocului militar occidental a repetat că criza ucraineană obligă NATO "să-şi revadă planurile de apărare".
Tensiunea a crescut în mod brusc duminică, după ce susţinători ai alipirii la Moscova au preluat controlul asupra mai multor clădiri oficiale la Harkov şi Doneţk, două oraşe mari din estul ţării, dând jos steagurile albastru-galbene ucrainene şi arborând în locul lor tricolorul alb-albastru-roşu rusesc. La Doneţk, separatiştii au proclamat, în urale, o "republică populară de la Doneţk".
Guvernul ucrainean proeuropean a denunţat un plan al Moscovei "ca o armată străină să treacă frontiera şi să invadeze teritoriul ucrainean". Preşedintele rus Vladimir Putin repetă de două săptămâni că Rusia este pregătită să apere "prin toate mijloacele" populaţiile rusofone din republicile fostei Uniuni Sovietice, în cazul unor violenţe.

Un deputat polonez intră în pielea unui imigrant la Londra

Un deputat polonez, Artur Debski, a sosit în weekend la Londra, unde vrea să intre în pielea unui imigrant şi să înţeleagă de ce zeci de mii de polonezi migrează anual în Marea Britanie, potrivit The Daily Telegraph. Artur Debski, un deputat din cadrul partidului Twoj Ruch (Mişcarea Ta, de opoziţie) intenţionează să trăiască această experienţă maximum două săptămâni. El a început să caute un loc de muncă încă de luni şi a declarat pentru BBC că nu va minţi în legătură cu demersul pe care-l întreprinde. Sosit cu un zbor low cost şi cazat iniţial la un compatriot, deputatul, care intenţionează să trăiască cu suma de 100 de lire (120 de euro) pe săptămână, nu ştia încă unde-şi va petrece nopţile următoare. El doreşte să înţeleagă ce îi determină pe polonezi să imigreze în Marea Britanie sau să plănuiască acest lucru, în pofida faptului că economia Poloniei se află în plină creştere. Debski îşi va prezenta concluziile într-un raport, la finalul sejurului la Londra. "Trebuie să le spunem polonezilor şi Guvernului nostru ce funcţionează în Marea Britanie şi să importăm acest lucru în Polonia", a declarat el pentru The Daily Telegraph.
În 2011, aproximativ 580.000 de polonezi trăiau în Marea Britanie, adică de zece ori mai mulţi decât în 2004, când Polonia a aderat la Uniunea Europeană (UE).

Un nou medicament pentru cancerul mamar în stadiu avansat

Un tratament experimental care poate întârzia evoluţia cancerului mamar în stadiu avansat a avut rezultate încurajatoare în urma unor teste clinice, se arată într-un studiu publicat în Statele Unite ale Americii. Acest nou agent, denumit palbociclib, administrat în combinaţie cu alt medicament anticancer deja existent pe piaţă, Femara (letrozol), a oprit evoluţia tumorii pentru 20 de luni, în medie, faţă de 10 luni în grupul-martor de paciente tratate doar cu Femara, potrivit rezultatelor acestui test clinic - efectuat pe 165 de paciente - care au fost prezentate duminică la conferinţa Asociaţiei americane pentru cercetarea cancerului, care a avut loc în San Diego, California. "Aceste date arată potenţialul palbociclibului de a reprezenta un progres major în tratarea femeilor care suferă de acest tip de cancer agresiv", a spus într-un comunicat Mace Rothenberg, responsabil cu cercetarea clinică la Pfizer. Tratamentul vizează acele forme de cancer a căror evoluţie este stimulată de hormonii feminini (estrogen şi progesteron). Acest nou tratament ţinteşte anumite proteine ale organismului, denumite CDK 4 şi 6, şi ar putea ajuta aproximativ 80% dintre femei care suferă de cancer la sân hormonosensibil. Aceste proteine (kinaze ciclindependente) contribuie la diviziunea celulelor canceroase şi "hrănesc" tumoarea.
Speranţa generală de viaţă crescut, în medie, cu 4,2 luni (cu 12%), pacientele tratate cu palbociclib trăind, în medie, cu 37,5 luni mai mult, comparativ cu pacientele din grupul-martor, a căror speranţă de viaţă era de 33,3 luni.

Ceaiul verde ne face mai deştepţi

Ceaiul verde are efecte benefice nu doar asupra sănătăţii. O cercetare recentă a demonstrat că această băutură, originară din Asia, măreşte capacitatea cognitivă, scrie descopera.ro .Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Basel din Elveţia a arătat că acest tip de ceai stimulează memoria de lucru. Descoperirea este foarte importantă, în special pentru pacienţii care suferă de tulburări cognitive, cum este demenţa. Şi alte studii anterioare sugerau că ceaiul verde măreşte performanţele cognitive, dar nu exista o explicaţie pentru acest efect benefic. Cercetarea recentă a demonstrat că extractul de ceai verde măreşte gradul de conectivitate al creierului. Voluntarii care au luat un extract de ceai verde au avut rezultate multe mai bune la test, memoria lor de lucru funcţionând mult mai bine decât cea a voluntarilor care au luat placebo. Subiecţii au fost supuşi apoi unui test la RMN, pentru a se vedea activitatea lor cerebrală şi modul în care aceasta este stimulată de băutura cu extrect de ceai verde. Cei care au băut acest extract aveau o mai bună conectivitate între cortexul frontal şi cel parietal al creierului, precizează profesorul Stefan Borgwardt, de la Psychiatric University Clinics, care a participat la studiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3670 zile, 11 ore, 11 minute, 16 secunde
Prin aderarea Romaniei la UE si cetatenii romanii au devenit cetateni europeni. Sintagma "european" vine de la continentul numit Europa, insumand toate tarile care se afla situate pe acest citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.