Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Începand de maine, Utilizatorii de Windows XP răman fără protecţie în faţa hackerilor

Ziarul de Vrancea
6 apr 2014 1324 vizualizări
Dacă folosiţi sistemul de operare Windows XP al Microsoft, de maine trebuie să vă apăraţi singuri împotriva atacurilor cibernetice

De maine, 8 aprilie, Microsoft va suspenda suportul tehnic şi update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcţionează în continuare cu XP, pentru a se consacra versiunilor mai recente de Windows. Mai exact, Microsoft va înceta să acopere vulnerabilităţile fostului său sistem de operare pe care hackerii le-ar putea exploata pentru a pătrunde în calculatoarele utilizatorilor, lăsându-i pe aceştia din urmă la mila piraţilor informatici. În pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcţionează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimările din sector. "Acestea pot aparţine unor servicii de poliţie, bănci, birouri juridice şi restaurante", subliniază Christopher Pogue, director al Trustwave, o firmă cu sediul în SUA care ajută companiile să lupte împotriva criminalităţii cibernetice. "Gândiţi-vă la orice firmă, aceasta foloseşte probabil XP. Aş spune că toată lumea se confruntă cu acelaşi pericol", adaugă el.
Piraţii informatici au descoperit probabil deja noi mijloace de a pătrunde în calculatoarele care folosesc în continuare Windows XP, însă ar putea aştepta până maine pentru a lansa atacuri cibernetice în contextul în care Microsoft nu va mai acţiona pentru a le bloca. "Vorbim de milioane de sisteme informatice care vor înceta să mai primească obişnuitele update-uri de securitate", subliniază Pogue. "Aceasta stârneşte, evident, un sentiment de panică din cauza noilor vulnerabilităţi pe care le va provoca această situaţie", adaugă el.

Riscul ca utilizatorii să migreze spre alte sisteme

Microsoft a lansat mai multe generaţii de Windows de la apariţia versiunii XP în 2001. Cel mai mai recent este sistemul Windows 8, adaptat dispozitivelor touchscreen şi serviciilor de cloud. Dată fiind evoluţia rapidă a sistemelor informatice şi durata scurtă de viaţă a dispozitivelor, noile calculatoare cumpărate de consumatori funcţionează probabil toate cu versiuni mai recente de Windows.
Însă rămân îngrijorări pentru companiile mici care au păstrat XP deoarece sunt obişnuite cu acest sistem de operare ce funcţionează aşa cum îşi doresc. În această situaţie se află firme care au nevoi informatice relativ puţin sofisticate, pieţele emergente şi şcolile, unde mijloacele rămân limitate.
Numeroase dispozitive automate de bilete ar putea funcţiona încă folosind sistemul Windows XP şi, din această cauză, începând de marţi vor fi mai vulnerabile la atacuri informatice, în special aparatele independente care pot fi găsite în magazinele mici sau în baruri şi care nu aparţin de nicio bancă, afirmă Michael Silver, expert în cadrul Gartner. "În multe cazuri, oamenii au considerat că Windows XP este suficient de bun pentru ei şi nu au văzut avantajele pe care le-ar fi putut avea cheltuind bani pentru a trece la un sistem de operare mai recent", adaugă el, recunoscând însă că "a fost un pariu riscant". În acest context, anticipează Rob Enderle din partea Grupului Enderle din Silicon Valley, unele companii sau persoane private ar putea fi tentate să vadă ce au de oferit concurenţii companiei Microsoft, cum ar fi Apple sau Google. "Riscul pentru Microsoft este ca utilizatorii să migreze spre alţii", spune el, adăugând că gigantul american "nu ar fi trebuit să lase ca lucrurile să meargă atât de departe".

Nouă din zece calculatoare folosesc sisteme Windows

Estimările la nivel mondial privind numărul de calculatoare care funcţionează în continuare cu XP ar putea fi distorsionate de piaţa chineză, unde se găseşte un număr mare de versiuni piratate ale sistemului de operare al Microsoft, precizează Graham Cluley, expert în securitate informatică pentru site-ul welivesecurity.com. Însă, în contextul în care sistemele Windows sunt folosite de peste 90% din calculatoarele din întreaga lume, chiar şi un procent mic dintre ele care ar funcţiona în continuare cu XP s-ar putea traduce în cifre enorme.
Din cauza acestor calculatoare, internetul va deveni mai riscant pentru întreaga lume, în contextul în care piraţii informatici vor fi capabili să lanseze atacuri cibernetice de pe dispozitive virusate, mai afirmă Graham Cluley.

Tutunul, o posibilă soluţie pentru a învinge cancerul

Tutunul ar putea deţine secretul pentru a învinge cancerul, afirmă oamenii de ştiinţă australieni, care doresc să folosească mecanismul de apărare al acestei plante pentru a distruge celulele canceroase din organismul uman.
Cercetătorii de la Institutul Trobe pentru Ştiinţe Moleculare din Melbourne au identificat o moleculă în floarea plantei de tutun care luptă eficient împotriva ciupercilor şi bacteriilor. Ei au fost extrem de surprinşi când au observat că acea moleculă deţine, totodată, capacitatea de a identifica şi de a distruge celulele canceroase. Denumită NaD1, molecula dezvoltă o structură în formă de cleşte care se prinde de lipidele prezente în membrana celulei canceroase. "Cleştele" moleculei NaD1 distruge membrana celulei canceroase, obligând-o astfel să "explodeze", expulzându-şi conţinutul în exterior. În acest fel, celulele canceroase nu mai au posibilitatea de a provoca distrugeri în organism. "Există o anumită ironie în faptul că un puternic mecanism de autoapărare împotriva cancerului a fost descoperit în floarea unei specii ornamentale de tutun, însă este o descoperire binevenită, indiferent de originea ei", a declarat medicul Mark Hullett, coordonatorul studiului. "Următorul pas va consta în iniţierea unor studii preclinice pentru a determina rolul pe care molecula NaD1 ar putea să îl aibă în tratarea cancerului", a adăugat acelaşi cercetător.
Aceste studii preclinice au debutat deja la Melbourne şi sunt coordonate de compania de biotehnologie Hexima. "Până acum, testele preliminare s-au dovedit promiţătoare", a spus Mark Hullett. "Una dintre problemele majore ale terapiilor anticancer actuale constă în faptul că efectul tratamentului nu este discriminatoriu. În schimb, am descoperit că NaD1 poate să ţintească tumorile canceroase şi are efecte minime sau chiar niciun efect asupra celulelor sănătoase", a adăugat coordonatorul studiului.
Mark Hullett consideră că descoperirea sa va putea avea şi alte aplicaţii terapeutice, precum dezvoltarea unui tratament antibiotic contra infecţiilor microbiene.

Preşedinta Argentinei, naşa unui copil al unui cuplu de lesbiene

Cristina Fernández de Kirchner, preşedintele Argentinei, a devenit, sâmbătă, naşa unui bebeluş al unui cuplu de lesbiene, în cadrul unei ceremonii religioase catolice. Ceremonia a reprezentat o raritate pentru Biserica Catolică, întrucât această biserică se opune cu fermitate căsătoriilor gay.
Argentina, o ţară catolică, a devenit un deschizător de drumuri în domeniul drepturilor gay în această regiune a lumii, după ce Cristina Fernández de Kirchner a legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în anul 2010. Papa Francisc, care este argentinian şi era pe atunci arhiepiscop de Buenos Aires, s-a opus cu tărie acelei legi. Vaticanul defineşte căsătoria ca un act realizat doar între un bărbat şi o femeie şi consideră că doar copiii care provin dintr-o astfel de căsătorie pot fi botezaţi. Însă, pe măsură ce Biserica Catolică pierde tot mai mult teren în faţa Bisericii Protestante şi a Bisericii Evanghelice în această zonă conservatoare din America Latină, anumiţi preoţi au cerut o revizuire a dogmei catolice în acest domeniu.
Sâmbătă, părintele Carlos Varas a botezat-o pe fetiţa Uma, în vârstă de două luni şi jumătate, în catedrala din Cordoba, al doilea oraş ca mărime din Argentina, sub privirile părinţilor bebeluşului, Carina Villaroel şi Soledad Ortiz. Papa Francisc a declarat recent că toţi copiii pot fi botezaţi, deşi poziţia oficială a Bisericii Catolice nu a fost deocamdată modificată. Pentru moment, nu se ştie dacă Vaticanul şi-a dat aprobabrea pentru ceremonia oficiată de sâmbătă. Preşedintele Cristina Fernández de Kirchner nu a asistat la ceremonie, dar a trimis în numele ei un reprezentant.
Cristina Fernandez, reprezentantă a formaţiunilor politice de stânga, este considerată un promotor al drepturilor omului în Argentina. Mama biologică a fetiţei botezate sâmbătă este Soledad Ortiz. Carina Villaroel a dezvăluit că fost concediată din rândul forţelor de poliţie argentiniene după ce a solicitat concediu de maternitate.

Soţia lui Adolf Hitler ar fi avut origini evreieşti

Eva Braun, soţia lui Adolf Hitler, ar fi avut origini evreieşti, potrivit unor noi analize ADN efectuate pentru un documentar care va fi difuzat miercuri de postul britanic Channel 4. Această teză se sprijină pe analiza părului provenind dintr-o perie de păr găsită la Berghof, reşedinţa lui Hitler în Bavaria, unde Eva Braun şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului în al Doilea Război Mondial. În acest păr, cercetătorii au găsit o secvenţă specifică de ADN "asociată puternic" evreilor aşkenazi, care reprezintă aproximativ 80% din populaţia evreiească. În Germania, mulţi evrei aşkenazi s-au convertit la catolicism în secolul al XIX-lea. "Este o descoperire tulburătoare. Nu aş fi visat vreodată un rezultat potenţial atât de extraordinar", a comentat Mark Evans, prezentatorul emisiunii "The Dead Famous DNA" pe Channel 4. Potrivit realizatorilor documentarului, totul indică faptul că părul analizat provine de la Eva Braun. Însă singurul mijloc de a dovedi în mod oficial acest lucru este compararea cu ADN-ul celor două descendente ale lui Braun în viaţă. Însă ele au refuzat să se supună vreunui test.
Eva Braun a fost timp de mai mulţi ani amanta lui Adolf Hitler, iar cuplul s-a căsătorit pe 29 aprilie 1945.

Angela Merkel ameninţă Rusia cu adoptarea de sancţiuni economice

Cancelarul german, Angela Merkel, a ameninţat, sâmbătă, Rusia cu adoptarea de noi sancţiuni, economice de această dată, în cazul în care ar intenţiona să atenteze la "integritatea Ucrainei". "Dacă se va întinde din nou mâna asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei, vom trebui să procedăm la sancţiuni economice", a declarat Merkel, cu ocazia unei reuniuni a partidului conservator CDU. Cancelarul german a afirmat că "nimeni nu trebuie să se înşele" în privinţa capacităţii ţărilor europene de a ajunge la un acord în astfel de măsuri.
După ce a alipit Crimeea, Rusia mizează în prezent pe presiuni economice asupra Ucrainei, între care dublarea preţului la gazele livrate.

Un general FSB se afla la Kiev când au fost comise crime la Maidan

Serviciile secrete ruse au recunoscut sâmbătă că un oficial FSB de rang înalt se afla la Kiev în perioada în care au fost comise crime, în februarie, în Piaţa Independenţei (Maidan), dar cu scopul de a asigura securitatea Ambasadei Rusiei. "Confirmăm că (generalul FSB) Serghei Beseda se afla la Kiev pe 20 şi 21 februarie (...), pentru a stabili nivelul necesar de securitate pentru Ambasada Rusiei în Ucraina şi (pentru) alte clădiri ruseşti de la Kiev", a declarat o sursă din cadrul puternicelor servicii de spionaj citată de agenţii ruse. Ofiţerul s-a întâlnit cu membri din conducerea SBU, serviciile ucrainene de informaţii, şi a cerut să stea de vorbă cu preşedintele ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici, însă fără succes, a adăugat această sursă. "Nu avea alte ordine" în cadrul misiunii de două zile, a adăugat ea.
Noile autorităţi ucrainene, instalate după îndepărtarea de la putere a regimului prorus, au acuzat joi agenţi ruşi de informaţii că au permis instalarea unor lunetişti în cursul manifestaţiilor în Piaţa Maidan, soldate cu aproape 90 de morţi. Noul şef al serviciilor ucrainene de securitate Valentin Nalivaişcenko a declarat că "agenţi FSB au participat la planificarea şi punerea în aplicare a presupusei operaţiuni antiteroriste".
El a făcut aceste declaraţii - dezminţite imediat de către FSB - prezentând rezultatele preliminare ale anchetei cu privire la crimele comise de lunetişti.

Naufragiatul salvadorian a trecut testul cu detectorul de minciuni

Naufragiatul salvadorian José Salvador Alvarenga, care a susţinut că a plutit în derivă timp de 13 luni în Oceanul Pacific, a trecut cu succes testul cu detectorul de minciuni, a afirmat vineri un medic angajat de o casă americană de avocatură. "Domnul Alvarenga nu minte (...), ceea ce afirmă este coerent", a anunţat pentru presă doctorul Maria Elena Revelo, angajată de casa americană de avocatură Masonek Law Offices pentru a-l supune pe naufragiat unui test de 82 de întrebări cu poligraful (detectorul de minciuni). Pe parcursul efectuării testului, naufragiatul a rămas "stabil din punct de vedere emoţional, ceea ce dovedeşte că povestea sa este reală", a adăugat Revelo. Potrivit spuselor sale, puse la îndoială de unii specialişti, naufragiatul José Salvador Alvarenga, în vârstă de 37 de ani, a plutit în derivă timp de 13 luni după o pană la motorul ambarcaţiuniile sale, survenită în decembrie 2012, în largul statului Chiapas, în sudul Mexicului, ţară în care s-a stabilit în urmă cu 15 ani. El a reapărut pe Insulele Marshall, la 12.500 kilometri distanţă de punctul de plecare, şi a afirmat pentru presa locală că a supravieţuit hrănindu-se cu păsări şi peşte şi bând sânge şi urină de broască ţestoasă. Un tânăr de 24 de ani care l-ar fi însoţit a murit în primele luni ale periplului.
Pescarul suferă în prezent de fobie de mare şi se află sub tratament psihologic.

Un copil britanic din zece nu ştie că trăieşte pe Pământ

Unii copii au mari lacune în educaţie, după cum arată un studiu realizat de BBC cu ocazia apropiatei deschideri a parcului de distracţii pentru copii CBeebies Land. Astfel, 88% din copiii britanici intervievaţi ştiu că trăiesc pe Pământ, restul cred în schimb că locuiesc pe Saturn sau Marte. Mulţi dintre ei nu ştiu că triunghiul are trei laturi, iar 4% cred că are două. Majoritatea copiilor îi pot identifica pe David Beckham, prinţul William şi David Cameron, dar mulţi nu ştiu ce este un avocado. Un alt lucru surprinzător este că peste o treime din copii cred că rinichii sunt în cap. În cadrul sondajului au fost intervievaţi 500 de copii cu vârste cuprinse între şase şi zece ani.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.