Internațional

Chisinaul nici nu vrea sa auda de federalizare

Ziarul de Vrancea
14 apr 2005 791 vizualizări
Presa de la Moscova a anuntat ca planul pe care il va propune Iuscenko la Chisinau ar fi fost discutat deja la Washington si ar prevedea crearea unei federatii cu doi subiecti - Republica Moldova si Transnistria, urmind sa fie lichidata autonomia gagauza.

Republica Moldova va respinge din start proiectul de rezolvare a crizei transnistrene, care urmeaza sa fie prezentat la 22 aprilie, la Chisinau, de catre seful statului ucrainean, Viktor Iuscenko, in cazul in care acesta prevede federalizarea tarii. "Ar fi o mare greseala si o mare confuzie daca Ucraina va propune un plan "Kozak - 2", a spus Voronin. El a adaugat ca "in cazul in care in document va figura notiunea de "federalizare", proiectul nici nu va fi citit pina la capat". Intrebat ce va face Chisinaul in cazul in care ideea de federalizare va fi propusa de catre SUA sau UE, seful statului moldovean a mentionat ca "federalizarea nu mai este o solutie acceptabila, indiferent cine o va propune". "Aceasta este politica mea si sper ca va fi si a viitorului presedinte al Republicii Moldova, in cazul in care eu nu voi reusi sa o rezolv pe parcursul celui de-al doilea mandat aceasta problema", a adaugat Voronin. Anterior, presa de la Moscova a anuntat ca planul pe care il va propune Iuscenko la Chisinau ar fi fost discutat deja la Washington si ar prevedea crearea unei federatii cu doi subiecti - Republica Moldova si Transnistria, urmind sa fie lichidata autonomia gagauza. In cadrul emisiunii "In profunzime", difuzata de PRO TV Chisinau, Vladimir Voronin a oferit citeva detalii despre proiectul de lege pe care il pregateste Presedintia de la Chisinau. El prevede acordarea unei "autonomii depline Transnistriei in formarea bugetului si in activitatea autoritatilor regionale". Tiraspolul ar urma sa aiba un Parlament autonom, drapel, stema si imn propriu, insa va exista o singura armata, iar politica externa va fi prerogativa Chisinaului. Voronin a subliniat ca este necesara modificarea actualului format de negocieri, in care intra Rusia, Ucraina si OSCE, prin implicarea UE, a SUA si a Romaniei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.