Internațional

Germania comemoreaza victimele nazismului

Ziarul de Vrancea
11 apr 2005 724 vizualizări
La Weimar au avut loc ceremonii de comemorare a 60 de ani de la eliberarea lagarului Buchenwald

Ceremoniile pentru comemorarea a 60 de ani de la eliberarea lagarului nazist de la Buchenwald, unde au murit circa 56.000 de persoane, au inceput ieri, la Weimar, in prezenta cancelarului german, Gerhard Schroeder. Gerhard Schroeder a spus ca germanii nu mai pot schimba trecutul tarii, dar ca pot trage invataminte din perioada cea mai rusinoasa din istoria Germaniei. "Nu vom mai permite ca nedreptatea si violenta, antisemitismul, rasismul si ura fata de straini sa ridice din nou capul", a spus Schroeder, pe un ton grav. De partea sa, presedintele Consiliului central al comunitatilor evreiesti din Germania, Paul Spiegel, a afirmat ca trecutul trebuie rememorat. "E singurul mod in care putem garanta generatiilor viitoare ca suferintele tuturor victimelor perioadei naziste nu au fost total gratuite". Circa 550 de fosti prizonieri au participat la ceremoniile care au debutat printr-un concert de muzica clasica si la care au asistat numeroase personalitati, printre care presedintele Consiliului central al evreilor din Germania, Paul Spiegel, si ministrul francez delegat pentru Cercetare, Francois d\'Aubert. Aproximativ 250.000 de persoane din toate tarile Europei au fost aduse in perioada iulie 1937-aprilie 1945 in lagarul nazist de la Buchenwald. Numarul total al deceselor inregistrate in dosarele lagarului este 34.375. Insa nu au fost inregistrati prizonierii de razboi sovietici executati, prizonierii Gestapo arsi in crematoriul de la Buchenwald (circa 1.100), victimele convoaielor de evacuare a lagarelor din Est, care au fost adusi in acest loc, sau cele evacuate din lagar in timpul marsurilor mortii, in primavara anului 1945. Se estimeaza ca la Buchenwald si-au gasit moartea in jur de 56.000 de persoane, in principal evrei si detinuti politici, dar si prizonieri de razboi sovietici, tigani si homosexuali. Buchenwald nu a fost un lagar al mortii in sensul in care a fost cel de la Auschwitz, neavand camere de gazare. Insa multi din detinutii adusi aici au fost torturati si ucisi, in timp ce altii au pierit de foame si boli, sau, in cazul unora dintre ei, din cauza virusurilor cu care au fost infectati in mod deliberat, ca parte a unor experimente medicale. Nevasta comandantului lagarului, Ilse Koch, si-a atras o trista notorietate, prin aceea ca ordonase ca pielea detinutilor morti sa fie folosita la confectionarea unor abajururi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.