Internațional

Manifestatii anti-japoneze au luat amploare in China

Ziarul de Vrancea
11 apr 2005 771 vizualizări
Mii de chinezi au manifestat in sudul Guangzhou si la Beijing, atacind ambasada si consulatul japonez cu pietre, sticle, oua si cutii de vopsea n motivul îl constituie noile manuale de scoala japoneze în care dupa parerea demonstrantilor sint minimalizate crimele comise de japonezi în preajma si în timpul celui de al doilea razboi mondial.

Circa 20.000 de persoane manifestau, ieri, in fata unui consulat si unui magazin japonez de la consulatul japonez din Guangzhou, in sudul Chinei. Mii de oameni s-au adunat in fata consulatului nipon din Guangzhou, pe care l-au atacat cu sticle si cutii cu vopsea. Protestatarii si-au indreptat furia si spre magazinele si restaurantele japoneze, pe care le-au devastat, facind totodata apel la boicotarea produsele japoneze precum berea si cafeaua. Ei au ars steaguri japoneze si au scandat lozinci ostile. Un diplomat din cadrul consulatului a declarat anterior ca circa 500 de politisti au fost mobilizati in fata institutiei. Simbata, circa 10.000 de manifestanti antijaponezi au aruncat cu pietre, sticle si oua in ambasada si resedinta ambasadorului Japoniei la Beijing, denuntind "revizionisamul" nipon. Manifestantii au cintat imnul national si au scandat sloganuri precum "Jos Japonia!" sau "Boicotati produsele japoneze!", in cadrul unui un mars intre Universitatea din Beijing si ambasada nipona. Nemultumirile au aparut in urma publicarii, marti, in Japonia, a unor manuale scolare care evita cuvintul "invazie" atunci cind evoca colonizarea nipona si califica drept "incident" masacrul de la Nankin, in cursul caruia armata japoneza a ucis 300.000 de militari si civili chinezi, in 1937. a fost vizate totodata si eforturile Guvernului de la Tokyo pentru a obtine un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU. Protestul de simbata din capitala Beijing s-a incheiat cu confruntari violente intre manifestanti si fortele de ordine, care au intervenit cu brutalitate ca sa disperseze multimea. Japonia a cerut scuze oficiale si a cerut Chinei sa asigure securitatea cetatenilor si intereselor sale de pe teritoriul chinez. La rindul ei, China considera ca Japonia poarta intreaga responsabilitate pentru degradarea relatiilor dintre cele doua tari, deoarece Guvernul de la Tokyo este incapabil sa prezinte intr-un mod "corect" trecutul sau imperial. Proteste de acest gen si de o asemenea amploare sint un lucru foarte rar la Beijing. Insasi faptul ca au avut loc demonstratiile, este o dovada ca autoritatile le-au aprobat in mod tacit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.