Internațional

Monaco, in doliu

Ziarul de Vrancea
7 apr 2005 834 vizualizări
Printul Rainier al III-lea de Monaco a murit n Rainier va fi urmat de printul Albert, care a preluat oficial regenta de la 31 martie.

Printul Rainier al III-lea de Monaco a murit, ieri dimineata, in clinica de cardiologie a Principatului. Principele Rainier, in virsta de 81 de ani, a fost internat din cauza unei infectii pulmonare. Rainier va fi urmat de printul Albert, care a preluat oficial regenta de la 31 martie. Printul Albert de Monaco, in virsta de 47 de ani, a jucat in ultimii ani un rol din ce in ce mai important in gestionarea problemelor Principatului, inlocuindu-l pe tatal sau in fruntea delegatiilor in vizitele oficiale in strainatate sau la ONU.

O viata la fel de fascinanta ca si Pricipatul sau

Printul Rainier al III-lea a domnit timp de peste 55 de ani asupra Principatului de Monaco, un record de longevitate printre monarhiile europene. Intr-un fel sau altul, a fost aproape nelipsit din revistele mondene. De tinar a avut o lunga poveste de dragoste cu actrita franceza Gisele Pascal. A fost un impatimit al jazzului si al studierii oceanelor, finantind ulterior Institutul Oceanografic Jacques Cousteau, din Monaco. Masinile puternice l-au fascinat intotdeauna si multi ani supusii lui s-au temut ca ar putea sa moara intr-un accident inainte de a avea un urmas. Daca lucrul acesta s-ar fi intamplat, principatul ar fi urmat sa redevina parte a Frantei. Printul Rainier s-a hotarit s-a casatorit in 1956 cu diva americana Grace Kelly. Domnia lui Rainier al III-lea a fost marcata de dezvoltarea economica a Principatului de Monaco. La presiunile Frantei a luat masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, dar a reusit sa mentina nivelul scazut al impozitelor, atragind in principat cei mai bogati oameni din lume. In 1966, guvernul sau isi consolideaza autoritatea asupra jocurilor de noroc, una dintre principalele surse de venituri ale principatului, cumparind de la Onassis actiunile acestuia la Société des bains de mer (SBM). Sub administratia lui, constitutia monegasca a fost modernizata - adusa, dupa cum spunea un comentator, din secolul al XVII-lea in secolul al XIX-lea. Un altul compara principatul cu o combinatie intre Disneyland si un refugiu al mafiei, unde bogatii pot trai in liniste alaturi de capi ai crimei organizate si retele de spalare de bani. Ultima parte a vietii printului Rainier a fost puternic marcata de tragedii personale. In 1982, printesa Grace a murit intr-un accident de masina. Rainier a refuzat multi ani sa discute despre acest subiect si nici nu si-a cautat o noua sotie. Atentia presei s-a indreptat ulterior asupra celor trei copii ai cuplului cu aventurile lor, problemele lor sentimentale si scandalurile in care au fost implicati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.