Internațional

Papa si-a dorit un succesor chinez?

Ziarul de Vrancea
7 apr 2005 779 vizualizări
Testamentul Papei nu dezvaluie numele cardinalului "in pectore" (apropiat sufletului sau) n exista posibilitatea ca Ioan Paul al II-lea sa fi decis sa lase o nota in legatura cu acest subiect intr-unul dintre plicurile sigilate care sint pastrate in arhivele Vaticanului n conform celei mai vehiculate ipoteze, cardinalul denumit "in pectore" la ultimul Consistoriu, in octombrie 2003, ar putea fi un prelat chinez

Este vehiculata ipoteza conform careia Papa Ioan Paul al II-lea ar fi denumit "in pectore" la ultimul Consistoriu, in octombrie 2003, un prelat chinez. In acest caz, situatia ar fi asemnatoarea cu cea in care Karol Wojtyla a fost desemnat Papa, desemnare ce a constiuit o lovitura comunismului Europei de Est. Formula cardinal "in pectore" permite papilor sa-i onoreze pe prelatii a caror nominalizare ar putea constitui un risc pentru ei sau pentru relatiile Vaticanului cu un alt stat. Iar un papa chinez ar determina cu siguranta furia autoritatilor de la Beijing. China sprijina o biserica catolica "patriotica", ce refuza autoritatea Vaticanului, in timp ce biserica ramasa fidela Papei este declarata ilegala. Dar testamentul Papei Ioan Paul al II-lea, care a fost citit ieri si va fi dat publicitatii miine, in limbile poloneza si italiana, nu dezvaluie numele cardinalului "in pectore" (apropiat sufletului sau). In cel mai bun caz, exista posibilitatea ca Ioan Paul al II-lea sa fi decis sa lase o nota in legatura cu acest subiect intr-unul dintre plicurile sigilate care sint pastrate in arhivele Vaticanului si pentru deschiderea carora este necesara o decizie speciala a succesorului sau. Cotidianul Corriere della Sera afirma ieri ca "Testamentul" lui Ioan Paul al II-lea este o meditatie asupra vietii si mortii, a credintei si umanitatii. Este vorba despre un testament spiritual, un ultim mesaj pe care Papa a dorit sa-l adreseze Bisericii in legatura cu actualitatea Evangheliei la inceputul celui de-al treilea mileniu. Testamentul este un text scris de Papa de mina, in poloneza, si incredintat secretarului sau, Stanislaw Dziwisz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.