Internațional

OTV, prima victima a rapitorilor de jurnalisti

Ziarul de Vrancea
5 apr 2005 694 vizualizări
Emisiunea "Dan Diaconescu in Direct" de simbata noaptea, de la OTV, in care moderatorul a anuntat eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti in Irak, ar putea fi sanctionata pentru dezinformare. Presedintia a facut apel la "rabdare" si cerut atentie la zvonuri.

Vicepresedintele CNA Attila Gasparik a declarat ca Directia de Monitorizare a Consiliului realizeaza deja raportul de monitorizare al emisiunii. De simbata seara pina duminica dimineata, zeci de jurnalisti au stat la Aeroportul Otopeni, ca urmare a unor informatii neoficiale difuzate de OTV privind iminenta revenire in tara a celor trei ziaristi romani rapiti la Bagdad. Dan Diaconescu si cei aflati in studioul emisiunii sale au anuntat ca ostaticii romani au fost abandonati de rapitorii lor linga aeroportul militar din Bagdad, citind surse din Ministerul Apararii irakian. Desi nu a mai avut nici o informatie care sa-i sustina spusele, Dan Diaconescu a continuat sa afirme pina spre dimineata zilei de duminica faptul ca cei trei ziaristi romani au fost eliberati, citindu-l pe fiul ministrului irakian al Apararii. Altfel, chiar daca nu au venit in noaptea asta, sigur vor veni in zilele urmatoare, au spus spre dimineata participantii la emisiune.

Purtatorul de cuvint al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a indemnat, ieri, mass-media, sa nu mai creada cu usurinta zvonurile si scenariile privind situatia ziaristilor romani rapiti in Irak si a dat asigurari ca grupul operativ coordonat de presedintele Basescu lucreaza in permanenta. Adriana Saftoiu a dat asigurari ca, in momentul in care ziaristii romani rapiti in Irak vor fi recuperati si se vor afla in drum spre casa, mass-media din Romania va fi anuntata. "Nimeni nu va face secreta intoarcerea lor in tara", a mai spus Saftoiu. De asemenea, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a facut un nou apel la intelegerea mass-media sa dea dovada de "rabdare si maturitate" in privinta crizei jurnalistilor rapiti in Irak. Ministrul i-a indemnat "prieteneste" pe ziaristii interesati ca lucrurile sa mearga cit mai bine sa discearna atent intre ceea ce este informatie si ceea ce este zvon, intre ceea ce este intoxicare si ceea ce poate fi realitate.

Alte precedente

CNA a sanctionat si in alte rinduri posturi de televiziune pentru incalcarea deciziei privind corecta informare a publicului. Printre sanctiunile de acest gen se numara si somarea unui post de televiziune pentru difuzarea, in cadrul unei emisiuni, a informatiilor, considerate false de CNA, ca Mozart a fost un "compozitor pentru pian" si ca Dante a fost "dramaturg". Conform articolului 2 din Decizia CNA nr 274 privind asigurarea informarii corecte a opiniei publice, modificata prin Decizia nr. 377, "comunicarea, comentarea sau punerea in dezbatere, in cadrul serviciilor de programe, a oricaror informatii referitoare la fapte sau evenimente locale, nationale ori internationale sau la actiuni hotarite de autoritatile publice trebuie sa asigure informarea corecta a publicului si sa favorizeze libera formare a opiniilor".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.